Web Analytics
scris joi, 23.11.2023

Caleidoscop

Decretul de înfiinţare a Muzeului din Goleşti

La 7 iunie 1939, regele Carol II a semnat decretul de înfiinţare a Muzeului ”Dinicu Golescu” din Goleşti, judeţul Muscel, deschis pentru vizitatori în 1958, aflat astăzi în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, în apropierea oraşului Piteşti. Directori cunoscuţi, Constantin Iliescu, Iulian Ilie Rizea, Vasile Novac şi Filofteia Pally.

Caleidoscop

Funcţionari ai Ministerului de Externe polonez vizitează Piteştiul

La 29 septembrie 1940 ajung în Piteşti 154 de funcţionari ai Ministerului de Externe din Polonia, 72 dintre aceştia, cu deosebire militari, stabilindu-se temporar în reşedinţa judeţului Argeş. Comunitatea alege un comitet, condus de un preşedinte, mediind, la 23 iunie 1940, relaţiile cu Prefectura Argeş.

Acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud

La 19 aprilie 1942 au loc importante acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud, fiind sustrase din trenurile militare importante cantităţi de muniţii. În plus, a fost tăiat şi un cablu telefonic din cupru de peste 250 de metri.

Citește și „Noaptea îmi crește o piele curată”, o expoziție ca o mărturisire a artistului plastic Dorina Cioplea, la Muzeul Golești

Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor

La 24 septembrie 1944 se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor, aflându-se deseori în localitate. Din conducerea centrală a organizaţiei menţionăm pe Mihail Ralea, Petre Constantinescu-Iaşi, Gheorghe Vlădescu-Răcoasa, Constantin I. Parhon, Ştefan Milcu, George Macovescu sau Stanciu Stoian.

Comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte

Între 10 şi 15 decembrie 1945 toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

S-a înfiinţat Corala Oraşului Piteşti

La 17 ianuarie 1946 are loc revigorarea activităţii muzicale, prin înfiinţarea Coralei Oraşului Piteşti, devenită, la 9 februarie 1947, „Cântarea Argeşului”.

Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci

1947-1948. Școala Normală din Pitești a școlarizat 60 de greci, stabiliți în Argeș după Al Doilea Război Mondial.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și 15.000 de persoane au fost la Târgul „Rod cu Spor” de la Muzeul Golești

Citește și Muzeul Golești găzduiește expoziția de pictură a artistei Ioana Alexe

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...