Web Analytics
scris joi, 16.11.2023

„Noaptea îmi crește o piele curată”, o expoziție ca o mărturisire a artistului plastic Dorina Cioplea, la Muzeul Golești

Luni, 27 noiembrie 2023, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția de pictură intitulată „Noaptea îmi crește o piele curată”, aparținând artistului plastic Dorina Cioplea.
Dorina s-a născută la Târgu Jiu în 1987 și a absolvit Universitatea ”Constantin Brâncuși”, secția Arte Plastice și Decorative, cu licența susținută la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, de asemenea a absolvit Liceului de Artă ”Constantin Brăiloiu” și, în perioada preșcolară, a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, ambele din Târgu Jiu.

„Noaptea îmi crește o piele curată”, o expoziție ca o mărturisire a artistului plastic Dorina Cioplea, la Muzeul Golești

Citește și Noaptea muzeelor! 3000 de persoane au vizitat Muzeul Golești și Castrul Jidova


A fost prezentă cu lucrări de pictură, grafică și instalații în mai multe orașe din țară (Târgu Jiu, Petroșani, Timișoara, București, Mediaș, Satu Mare, Abrud etc) încă din timpul liceului. A avut expoziții personale în mai multe orașe din țară. Are lucrări în colecții private din țară și străinătate.

Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012 – a fost managerul Galeriei Galateea din București, prima galerie de ceramică contemporană din țară. A inițiat, alături de Cristina Cioplea, proiectul expozițional ”EGOgrafie”, care a adunat în orașul lui Brâncuși, timp de zece ani, câteva sute de artiști români. Din 2016 este muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Târgu Jiu, secție a Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, unde îngrijește colecția muzeală și organizează și curatoriază zeci de expoziții anual. Din 2007 este și jurnalist cultural, la diverse publicații, iar din 2011 la AgențiadeCarte.ro. Este cofondator al brandului Umur – atelier de pictură și imprimare pe textile.


După cum însăși artista mărturisește, proiectul „Noaptea imi crește o piele curată” este o oglindă a celor mai intime trăiri și amintiri, o călătorie în timp și în spațiul ei afectiv, o eliberare prin exhibare, un puzzle care se cerea alcătuit: “Uneori a funcționat aproape ca o ședință de hipnoză, o transă creatoare în care nu știam ce voi scoate la suprafață și nici ce formă va lua. Alteori vizualizam clar ce urmează să fac, aceste ”clarificări” venind atunci când mă așteptam mai puțin, mergând spre serviciu, citind o carte, jucându-mă cu copilul meu, Aron, auzind un cuvânt pe stradă sau simțind un miros.


Pentru mine, noaptea este timpul limpezirilor profunde, al vindecării și al naturii care își reintră în drepturi, într-un timp magic. Noaptea târziu, când oamenii dorm, mie îmi crește o piele curată”. Asta susține autoarea ale cărei creații vor putea fi admirate pâna pe 7 februarie 2024.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *