Web Analytics

Caleidoscop

de | 24.11.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Ia ființă la Pitești Loja masonică

În 1874 ia fiinţă la Piteşti Loja „Coroana lui Mihai Viteazul”, avându-l ca prim-venerabil pe rentierul Theodor Socolescu, personalitate marcantă a masoneriei române. Loja număra 59 de membri şi va fi desfiinţată în ianuarie 1877.

Şcoală particulară la Biserica Mavrodolu

În 1876, preoţii Gheorghe Popescu şi Ion Petculescu înfiinţează o şcoală particulară pe lângă Biserica Mavrodolu, la care elevii plăteau trei lei pe lună.

Tedeum pentru căderea Plevnei, la Piteşti

Pe 29 noiembrie 1877, Primăria oraşului Piteşti aduce la cunoştinţă populaţiei, printr-o publicaţie, căderea Plevnei. Piteştenii erau îndemnaţi să-şi exprime bucuria printr-o baie de lumină. Locuitorii erau chemaţi să vină seara în centrul oraşului însoţiţi de torţe şi lumânări. A doua zi, pe 30 noiembrie, la Catedrala ”Sf. Nicolae” piteştenii au asistat la un tedeum.

Citește și Carol I la Plevna: „Într-adevăr, nu pot fi pus în subordinea unui general rus, dar 10 generali ruși pot fi puși în subordinea mea”

Piteşteanul Titus Dunca a colaborat cu Giuseppe Garibaldi

Pe 14 octombrie 1903 a decedat la Piteşti inginerul Titus Dunca, redactor la ziarul ”Înainte”. El a fost membru al Internaţionalei I şi a participat, ca partizan, la războiul franco-prusian din 1870, precum şi la Comuna din Paris din 1871, dar şi la războaiele poloneze. În ultimii ani ai vieţii, el a fost administratorul Spitalului Civil din Piteşti. Inginerul Titus Dunca a colaborat cu personalităţi marcante ale secolului XIX, cum ar fi Giuseppe Garibaldi şi Leon Gambetta.

Familia Brătianu a donat bani pentru construirea Teatrului ”Davila”

Primăria Piteşti a semnat pe 22 iunie 1910 un contract de antrepriză cu doi ingineri din Bucureşti, fraţii Virgil şi Panfil Ionescu, pentru construirea teatrului din oraş. Primarul Piteştiului de la acea vreme, Nicolae Dumitrescu, a oferit salariul său pe un an, iar Ion I.C. Brătianu şi Vintilă Brătianu au donat câte 2.000 de lei pentru această construcţie.

Citește și 6 iulie 1600: Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al Țării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei”

Miting electoral de proporții la Garnizoana Piteşti

La 22 octombrie 1946 a avut loc un miting electoral de proporţii la Garnizoana Piteşti. Printre participanţi s-au numărat avocatul Constantin Chiriac, prefectul judeţului Argeş şi reprezentanţi ai Blocului Partidelor Democrate.

Constituirea în Pitești a Trustului de Stat al Petrolului

1952, octombrie 1. Se constituie în Pitești Trustul de Stat al Petrolului, activitate interregională de prospectare, cercetare, foraj, extracție, directori cunoscuți: Nicolae Țilivea, Gheorghe Vlad, Valeriu Davidoiu, Valeriu Pronovici.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și 15 Octombrie 1922: Încoronarea lui Ferdinand I în Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *