Web Analytics

15 Octombrie 1922: Încoronarea lui Ferdinand I în Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia

de | 15.10.2022 08:32 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 15 Octombrie 1922, cu exact 100 de ani în urmă,  a avut loc solemnitatea încoronarii  lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen,  rege al tuturor românilor – Ferdinand I şi a reginei Maria, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, România.

Citește și: Membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor vor depune o coroană de flori la mormântul Reginei Maria de la Curtea de Argeș

Coroanei regale de oţel a regelui Carol I al României, ce amintea de Plevna, i se adăugau însemnele Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei, simbolizînd actul unirii tuturor provinciilor istorice româneşti sub sceptrul aceluiaşi monarh. 

Cu acest prilej, regele Ferdinand se adresează către ţară cu o proclamaţie:

Punînd pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte am făcut-o pe veci Coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care în toate vremurile şi pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas de simţire de la Tisa şi pînă la Nistru şi pînă la Mare“.

A doua zi s-a desfăşurat  la Arcul de Triumf din Bucureşti un spectacol, evocând lupta poporului român pentru unitate statală.

La festivităţi au participat reprezentanţi din peste 20 state europene, Statele Unite ale Americii şi Japonia, fapt ce semnifică o largă recunoaştere internaţională a noii realităţi naţionale statale.

Regele Ferdinand I, întregitorul  de țară, a domnit între anii 1914-1927.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *