Web Analytics
scris joi, 01.09.2022

Caleidoscop

Actorul piteștean Vasile Brezeanu, reprezentație cu trupa de teatru din Craiova

În 1892 s-a născut la Piteşti actorul Vasile Brezeanu. Tatăl său deţinea teatrul local ”Uckler”, unde dădeau reprezentaţii marii actori, cum ar fi de exemplu Aristizza Romanescu. În anul 1910, Vasile Brezeanu pleacă cu trupa Teatrului Naţional din Craiova, care dăduse o reprezentaţie în Piteşti.

Caleidoscop

Ionel Brătianu s-a căsătorit cu nora domnitorului Cuza

Ionel Brătianu era fiul cel mare al fostului prim-ministru şi fondator al Partidului Naţional Liberal, Ion C. Brătianu, şi al oltencei Pia Pleşoianu. În 1889, tânărul Brătianu a obţinut la Paris diploma de inginer şi în acelaşi an a revenit în ţară. El este unul dintre inginerii care au participat la construcţia căii ferate Iaşi-Paşcani.
Invitat să locuiască în palatul de la Ruginoasa, tânărul liberal începe o idilă cu Maria Moruzi-Cuza, căsătorită cu Alexandru, fiul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După moartea lui Alexandru, cei doi se cunună, în 1897, dar se despart la scurt timp după aceea. Cu Maria, Ionel Brătianu a avut un singur copil, acesta fiind istoricul Gheorghe Brătianu. După mai multe aventuri, Ionel Brătianu s-a căsătorit pe 4 martie 1907 cu Eliza Ştirbei, pe care a determinat-o să divorţeze de Alexandru Marghiloman, unul dintre liderii conservatorilor.

Citește și De ce s-a născut la Curtea de Argeş Festivalul „Carpaţi”?

Fondarea gazetei „Reforma” de către ziaristul şi traducătorul Ioan G. Valentineanu

Ziaristul şi traducătorul Ioan G. Valentineanu s-a născut pe 5 iulie 1834. El a fost un susţinător al Unirii Principatelor şi a participat la Revoluţia de la 1848. În septembrie 1859, Valentineanu fondează gazeta „Reforma”, apărută cu intermitenţe, până la 1888.

Patinoar în Trivale în 1914

În 1914, negustorul piteştean Ion G. Buţănescu a câştigat licitaţia pentru arendarea lacului amenajat de Primărie în Parcul Trivale. El a comandat mai multe bărcuţe la şantierul de la Turnu Severin. Lacul şi patinoarul au fost folosite de piteşteni doar în 1914, contractul fiind reziliat amiabil în 1915.

Divizia III Infanterie Pitești contribuie la dejucarea rebeliunii legionare

1940, decembrie 28. Divizia III Infanterie Pitești, comandant general Ion Boițianu, este adusă în București, contribuind (ianuarie 1941) la dejucarea rebeliunii legionare.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Marin Ioniţă, cel mai mare animator al Argeşului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...