Caleidoscop

de | 31.03.2022 12:03 | Actualitate, Cultura, Home

Căpitanii argeşeni Corbu și Cociubei s-au alăturat oștii conduse de Tudor Vladimirescu

În timpul Revoluţiei din 1821, ţăranii din Argeş conduşi de căpitanii Alexandru Corbu şi Iancu Cociubei s-au alăturat oştii conduse de Tudor Vladimirescu. La 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu a fost părăsit de căpitanii săi, fiind arestat de Iordache Olimpiotul la Goleşti şi executat la Târgovişte. Printre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească s-au numărat şi câţiva membri ai familiilor Golescu şi Brătianu: Dumitru Brătianu, I.C. Brătianu, Ştefan Golescu, Al. G. Golescu şi Radu Golescu.

Congresul național al tuturor corespondenților de ziare din țară și de peste munte

1913, mai 21-23 – S-au desfășurat la Pitești lucrările Congresului național al tuturor corespondenților de ziare din țară și de peste munte, fiind susținută ideea unirii românilor din provinciile noastre istorice.

Delegații Argeșului la Congresul de constituire a PMR

1948, februarie 21-24 – La Congresul de constituire a Partidului Muncitoresc Român, ținut în București, din Argeș au fost șapte delegați: Constantin Radu, Ion Chițan, Stan Arsene, Paula Bănică (PCR), Constantin Nicolau, Dumitru Bogdănescu, Ilie Purcel (PSD). Ulterior, până în 1989, la toate forurile politice naționale (congrese, conferințe, consfătuiri), cei mai mulți reprezentanți ai Argeșului vor fi din Pitești.

Citește și Idila dintre Ionnescu-Gion şi Iulia Hasdeu

Manifestările complexe „Primăvara culturală piteșteană”

1970-1979 – Manifestările complexe „Primăvara culturală piteșteană”, reuniuni științifice, spectacole artistice, întreceri sportive, ediții anuale. Din 1978, special, „Deceniul pregătirilor pentru sărbătorirea Pitești 600” (20 mai 1388 – 20 mai 1988).

Ciprian Manolescu devine Cetățean de Onoare al Piteștiului

1996, septembrie 12 – Este conferit, prin Hotărâre a Consiliului Local, Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești elevului Ciprian Manolescu, pentru excelente rezultate olimpice.

Vizita delegației din orașul italian Caserta

1996, noiembrie 8-13 – Vizita delegației din orașul italian Caserta, condusă de viceprimar, realizarea unui proiect de protocol pentru reluarea și diversificarea relațiilor de colaborare.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Expoziție de fotografii ”Tudor Vladimirescu – erou al renașterii naționale” la Grădina Publică din Pitești

Acest articol este despre: revolutia din 1821,tudor vladimirescu

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....