Web Analytics

Caleidoscop

de | 10.02.2022 12:37 | Actualitate, Cultură

Ștefan Babik a fost fondatorul Cimitirului şi al Capelei „Sfântul Gheorghe” din Piteşti

Farmacistul Ştefan Babik (1813-1894) a fost fondatorul Cimitirului şi al Capelei „Sfântul Gheorghe” din Piteşti. Tot pe cheltuiala lui, farmacistul a dat comandă pentru ceasul mecanic care a fost instalat în turla Bisericii „Sfântul Nicolae”, care se afla în centrul Piteştiului şi care a fost demolată de comunişti. Ceasul se află la ora actuală la Muzeul Judeţean din Piteşti.

Henri Trenk a pictat mai multe mănăstiri în Argeș și Vâlcea

Pe 19 mai 1861, pictorul Henri Trenk depune la minister o serie de 16 tablouri din albumul care cuprindea imagini cu mănăstirile din Argeş şi Vâlcea. Între acestea se afla şi tabloul în sepia reprezentând Schitul Trivale.

Titu Maiorescu a fost ales deputat de Argeş

În data de 6 iunie 1871, Titu Maiorescu îi mulţumeşte primarului Piteştiului, printr-o scrisoare, pentru alegerea sa ca deputat al Colegiului IV Argeş. N-a rămas de pe urma sa decât iniţiativa restaurării bisericii de la Curtea de Argeş.

Citește și Unde este obeliscul dedicat Bisericii Buliga?

Vila Florica a intrat în proprietatea Gospodăriei de partid

În anul 1948, Conacul Brătienilor de la Ştefăneşti a intrat în proprietatea Gospodăriei de partid conduse de comunişti. La mijlocul anilor ’70, conacul de la Florica a devenit locuinţa prim-secretarului Ion Dincă, zis Teleagă, care s-a mutat aici cu familia.

Delegații Argeșului la Congresul de constituire a PMR

1948, februarie 21-24. La Congresul de constituire a Partidului Muncitoresc Român, ținut în București, din Argeș au fost șapte delegați: Constantin Radu, Ion Chițan, Stan Arsene, Paula Bănică (PCR), Constantin Nicolau, Dumitru Bogdănescu, Ilie Purcel (PSD). Ulterior, până în 1989, la toate forurile politice naționale (congrese, conferințe, consfătuiri), cei mai mulți reprezentanți ai Argeșului vor fi din Pitești.

Primele autoturisme Dacia au fost prezentate participanților la parada din Pitești

1969, august 23. Primele 25 de autoturisme Dacia 1100, fabricate la Colibași, au fost prezentate participanților la parada din Pitești consacrată Sărbătorii Naționale a României, un număr egal marcând același moment și în capitală.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Bisericile Furnicoşi şi Valea Bradului din Mihăeşti, monumente istorice de interes naţional

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *