Web Analytics

Caleidoscop

de | 2.04.2020 13:02 | Cultură

Se finalizează proiectul de alimentare cu apă a orașului Pitești

1914. Începe să funcționeze, la capacitate, Uzina de Apă de la Gropeni, finalizându-se, astfel, proiectul de alimentare a orașului Pitești, realizat, după 1905, de firma inginerului W.H. Lidley.

Ion Antonescu a îndeplinit funcţia de ataşat militar al României la Paris

În anii 1923-1924 Ion Antonescu, născut la Piteşti, a îndeplinit funcţia de ataşat militar al României la Paris, timp în care, de altfel, a şi fost avansat la gradul de general. De asemenea, între anii 1924-1926 Ion Antonescu a fost ataşat militar la Londra

Primul turneu artistic occidental al Ansamblului „Doina”

În perioada 31 iulie-31 august 1969 a avut loc primul turneu artistic occidental al Ansamblului Folcloric „Doina” de la Palatul Culturii din Piteşti. Cu această ocazie au fost susţinute 21 de spectacole în Franţa, coregrafia, Natalia Petreanu, Dorin Oancea, dirijor, Emil Tănase, regizor, Valeriu Dobrin, în prezent Ansamblul profesionist „Dorul”.

Dezvelirea statuii lui Nicolae Bălcescu

La 5 iulie 1969 a avut loc dezvelirea statuii lui Nicolae Bălcescu, realizată de Constantin Baraschi, expusă iniţial în Bucureşti, translată, pe un amplasament mult mai retras, ca urmare a amenajării Pieţei Primăriei Piteşti în anii 2007-2008.

S-a născut la Piteşti fiul lui Armand Călinescu

La 16 iulie 1922 s-a născut la Piteşti arhitectul Barbu Mihai Călinescu, fiul Adelei Călinescu şi al avocatului Armand Călinescu, prefect de Argeş, de mai multe ori deputat, ministru şi prim-ministru. Barbu Mihai Călinescu a promovat primele două clase elementare la Şcoala Elementară de Băieţi Nr. 3 Piteşti, iar ulterior arhitectul s-a stabilit în Anglia.

Finalizarea Bazei Sportive „Voinţa”

În anul 1960 se finalizează construcţia Bazei Sportive „Voinţa”, finanţată de Cooperaţia Meşteşugărească din Argeş, zona Ştrand, terenuri de antrenament pentru handbal, volei şi tenis de câmp.

Înfiinţarea Oficiului de Stat Centrofarm

La 12 septembrie 1950 se înfiinţează Oficiului de Stat Centrofarm, instituţie specializată interregională care avea sediul central în oraşul Piteşti.

S-a născut la Piteşti istoricul Dan Horia Mazilu

La 20 aprilie 1943 s-a născut la Piteşti istoricul Dan Horia Mazilu, absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” din localitate şi al Universităţii Bucureşti. Din 2001, membru corespondent al Academiei Române. Decedat în anul 2008.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ion Antonescu – un om deosebit, un militar adevarat !