Web Analytics

Caleidoscop

de | 13.06.2019 13:04 | Cultură

Construirea Casei Corporaţiunilor şi Asigurărilor Sociale

1923-1931. Construirea Casei Corporaţiunilor şi Asigurărilor Sociale, astăzi sediul Direcţiei Judeţene Argeş pentru Muncă şi Ocrotire Socială Piteşti.

Primul-ministru Petru Groza a luat cuvântul la Pitești

1945, mai 21. Sub egida Frontului Plugarilor a avut loc, în Pitești, o adunare cu participarea a 3.000 de țărani din județele Argeș, Muscel, Dâmbovița, la care a luat cuvântul primul-ministru al României, dr. Petru Groza. Un miting asemănător era convocat și în ziua de 10 iunie 1946.

Depuneri de coroane la mormintele ofițerilor și soldaților sovietici

1946, octombrie 20. Ceremonialul inaugurării și depunerii unor coroane de flori pe mormintele ofițerilor și soldaților sovietici aflate în Cimitirul Militar amenajat la Pitești. Au luat cuvântul: generalul Nichita, comandantul Diviziei Horia, Cloșca și Crișan, P.S. Iosif, episcopul de Argeș, diverse oficialități. Obeliscul din marmură albă, de cinci metri înălțime, cu stea roșie în partea superioară, are următorul text: ”Glorie eternă ostașilor sovietici căzuți în lupta pentru libertatea și independența Uniunii Sovietice. Slavă eroicei Armate Sovietice care a eliberat România de sub jugul cotropitorilor fasciști” (limbile rusă și română). Opt morminte comune consemnează 282 de nume (limba rusă).

Numeroase mărfuri din Pitești au fost exportate în statele socialiste

1949, ianuarie 25. Forurile politice și administrative locale au fost înștiințate de constituirea CAER, sediul la Moscova, România, stat fondator. Din Pitești, prin Programul CAER, importante cantități de mărfuri se vor exporta în statele socialiste, existând reprezentanți ai structurilor industriale argeșene, ca înalți funcționari, în aparatul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc. Desființat în 1990.

Se înființează ICRA Pitești

1954, apilie 1. Apare Întreprinderea Comercială de Stat cu Ridicata Produse Alimentare Pitești (ICRA), ample spații de depozitare, Șoseaua de Centură, după 1990, societate pe acțiuni.

Colocviul Naţional de Arheologie la Piteşti

1983, mai 12. La Piteşti, Colocviul Naţional de Arheologie pe tema Castrele Romane din Dacia, iniţiator Consiliul Culturii din România, vicepreşedinte Tamara Dobrin.

Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii