Web Analytics

Caleidoscop

de | 7.09.2017 11:03 | Cultură

8 CeausescuCeauşescu participă în 1947 la şedinţa filialei argeşene a PCR

1947, aprilie 16. La şedinţa extraordinară a Biroului Comitetului Judeţean Argeş al Partidului Comunist Român participă Nicolae Ceauşescu, reprezentant al forurilor din Bucureşti. Activitate în această parte a ţării începând din 1936.

Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Pitești

La 30 septembrie 1912, Societatea Corală Ungară a prezentat în sala Lehrer o serbare cu spectacolul Culesul Viilor. Un alt eveniment cultural al oraşului a aparţinut comunităţii israelite din oraş, care a adoptat Statutul societăţii israelite de ajutor reciproc din Piteşti. Societatea fusese fondată la 1 mai 1908 cu scopul ajutorării bolnavilor şi pentru înmormântare. În 1912 avea 70 de membri, conduşi de un comitet format din 10 membri, preşedinte fiind M. Filip. Statutul prevedea înfiinţarea unei farmacii, angajarea unui doctor şi oferirea unui ajutor de înmormântare familiilor celor decedaţi care aparţineau religiei mozaice.

Oraşul Piteşti primea vizita diplomatului austriac Ludovic de Kreuchely

La 20 noiembrie 1920 oraşul Piteşti primea vizita diplomatului austriac Ludovic de Kreuchely, însoţit fiind de contele de Schladen, ambasadorul Prusiei la Istanbul. Ispravnicul judeţului Rasti era cunoscător al mai multor limbi europene.

Traficul rutier şi feroviar oprit din cauza ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Spectacol inaugural la Teatrul de Păpuşi

Pe 1 octombrie 1949 a avut loc la Piteşti un spectacol inaugural la Secţia de Păpuşi a teatrului de stat. La vremea respectivă director era Victor Handoca, iar şef de secţie, Gigi Nicolescu. O lună mai târziu a fost înfiinţat Ansamblul Coral al Sfatului Popular Orăşenesc, al cărui dirijor a fost Tache Sâmbotin.

Balcaniada Studenților și Tinerilor Cercetători în Matematică s-a desfășurat la Pitești

1982, august 28 – septembrie 2. În Pitești, Balcaniada Studenților și Tinerilor Cercetători în Matematică, ediția VI, președintele juriului, academicianul Nicolae Teodorescu, secretarul Comisiei de organizare, Gheorghe Petrescu.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii