Web Analytics
scris miercuri, 10.08.2016

Caleidoscop

Ia fiinţă la Pitești Loja masonică „Coroana lui Mihai Viteazul”

În 1874, ia fiinţă la Piteşti Loja „Coroana lui Mihai Viteazul”, având ca prim venerabil pe rentierul Theodor Socolescu, personalitate marcantă a masoneriei române. Loja număra 59 de membri şi va fi desfiinţată în ianuarie 1877.

Şcoală particulară la biserica Mavrodolu

În 1876, preoţii Gheorghe Popescu şi Ion Petculescu înfiinţează o şcoală particulară pe lângă biserica Mavrodolu la care elevii plăteau trei lei pe lună.

Tedeum pentru căderea Plevnei la Piteşti

Pe 29 noiembrie 1877, primăria oraşului Piteşti aduce la cunoştinţă populaţiei, printr-o publicaţie, căderea Plevnei. Piteştenii erau îndemnaţi să-şi exprime bucuria printr-o baie de lumină. Locuitorii erau chemaţi să vină seara în centrul oraşului însoţiţi de torţe şi lumânări. A doua zi, pe 30 noiembrie, la catedrala Sf. Nicolae piteştenii au asistat la un tedeum.

Piteşteanul Titus Dunca a colaborat cu Giuseppe Garibaldi

Pe 14 octombrie 1903, a decedat la Piteşti inginerul Titus Dunca redactor la ziarul „Înainte”. El a fost membru al Internaţionalei I şi a participat, ca partizan, la războiul franco-prusian din 1870, precum şi la Comuna din Paris din 1871, dar şi la războaiele poloneze. În ultimii ani ai vieţii, el a fost administratorul Spitalului Civil din Piteşti. Inginerul Titus Dunca a colaborat cu personalităţi marcante ale secolului XIX, cum ar fi Giuseppe Garibaldi şi Leon Gambetta.

Familia Brătianu a donat bani pentru construirea teatrului Davila

Primăria Piteşti a semnat pe 22 iunie 1910 un contract de antrepriză cu doi ingineri din Bucureşti, fraţii Virgil şi Panfil Ionescu pentru construirea Teatrului din oraş. Primarul Piteştiului de la acea vreme Nicolae Dumitrescu a oferit salariul său pe un an, iar Ion I.C. Brătianu şi Vintilă Brătianu au donat câte 2.000 de lei pentru această construcţie.

Inaugurarea clădirii Cercului Militar

La 20 octombrie 1941 s-a inaugurat clădirea Cercului Militar din Piteşti. Sediul Diviziei a III-a Infanterie se fixa, până în 1946, în casa dr. Petre Florescu, cumpărată de Ministerul Armatei, construită în 1887 pe Bulevardul Elisabeta, Nr. 2.

Miting electoral de proporții pe Garnizoana Piteşti

La 22 octombrie 1946 a avut loc un miting electoral de proporţii pe Garnizoana Piteşti. Printre participanţi s-au numărat avocatul Constantin Chiriac, prefectul judeţului Argeş şi reprezentanţi ai Blocului Partidelor Democrate.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...