Web Analytics
scris joi, 10.02.2011

CALEIDOSCOP

Ion I.C. Brătianu vine la Piteşti la inaugurarea Uzinei de Apă

Între 1907 şi 1910 pentru alimentarea cu apă a oraşului Piteşti, pe baza proiectului din anul 1905, s-au expropriat, la Gropeni, 10 hectare de teren, fiind săpate 25 de puţuri, edificându-se totodată prin compania Vintertur, Uzina de Apă de la intrarea în Mărăcineni, ingineri specialişti, hidrologul W.H. Lidley şi constructorul Ion Rădulescu. Primar, Nicolae Dumitrescu. La inaugurare a participat inclusiv Ion I.C. Brătianu, preşedinte al Consiliului de Miniştri al României. Iniţial se avansase propunerea pentru aducerea apei, prin conducte, de la Curtea de Argeş, soluţie care însă nu a fost acceptată.

S-a dat în folosinţă clădirea Primăriei Piteşti

În anul 1936 s-a dat în folosinţă clădirea Administraţiei Financiare, astăzi sediul Municipalităţii Piteşti, arhitect Statie Ciortan, construcţie începută la 4 noiembrie 1934.

A fost înfiinţat la Piteşti Gimnaziul de Băieţi

La 1 septembrie 1866 a fost înfiinţat la Piteşti Gimnaziul de Băieţi, având un singur profesor, pe Nicolae I. Micescu, care preda celor 12 elevi toate obiectele de studiu. Va deveni ulterior Liceul Clasic, astăzi Colegiul Naţional I.C. Brătianu.

Se începe edificarea Combinatului Petrochimic

La 15 iulie 1966 Întreprinderea de Construcţii – Montaj Craiova începe edificarea Combinatului Petrochimic din Piteşti, realizat în colaborare cu mai multe firme occidentale, furnizoare de instalaţii şi alte echipamente industriale.

Inaugurarea Complexului Hidroenergetic Argeşul Mare

La 9 decembrie 1866 are loc inaugurarea, la cel mai înalt nivel de reprezentare naţională, a Complexului Hidroenergetic Argeşul Mare, pe şantiere, mulţi constructori din Piteşti. Lucrările au fost executate de Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice, Sucursala Argeş, iniţial specialişti veniţi de la Bicaz.

Lordul Francis Newall vizitează Piteştiul

Pe 7 octombrie 1989 are loc vizita la Piteşti a delegaţiei parlamentare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Delegaţia prezentă la Piteşti a fost condusă de lordul Francis Newall.

S-a tipărit la Piteşti publicaţia „Lumină Lină”

În anul 1990 s-a tipărit la Piteşti publicaţia de cultură şi învăţătură religioasă „Lumină Lină”, nr. 1, fondator Înaltpreasfinţitul Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
(Informaţii selectate din “Piteşti, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii