Web Analytics

Bucăţi din Pădurea Trivale au ajuns să se vândă pe internet

de | 11.05.2017 13:12 | Dezvăluiri

6 robertin rusu2# „Aria protejată” a rămas aria defrişată # Faptul ne-a fost sesizat printr-un e-mail de Robertin Rusu (foto), un activist de mediu a cărui preocupare constantă a fost și este Pădurea Trivale # De exemplu, rudele directorului Pintea de la Cadastru și-au scos la vânzare două parcele de pădure în zona Zamfirești, de câte 1.424 mp fiecare, pe care cer  70.000 euro

Parcele din Pădurea Trivale aparţinând celebrului lot pentru care Mariana Ionescu, fosta directoare de la Mediu, a emis acorduri de defrişare sunt scoase în continuare la vânzare.  Cu câteva zile în urmă, un cunoscut activist de mediu, Robertin Rusu, care a militat de-a lungul timpului pentru stoparea defrişărilor şi declararea Pădurii Trivale drept arie protejată, ne-a sesizat faptul că două terenuri forestiere din zona Big Găvana, a câte 1.424 mp fiecare, au fost scoase la vânzare. 
Robertin Rusu ne-a ataşat în email-ul trimis inclusiv două anunţuri de vânzare publicate de acelaşi proprietar de pădure. „Găvana 2, pădure, teren intravilan construibil, 1424 mp, 32.000 euro negociabil. Terenul este o pădure, se poate construi doar pe 200 de mp. Există 3 drumuri forestiere care înconjoară imobilul (cu o suprafaţă totală de 664 mp neincluşi în suprafaţa terenului). Menţionez că am cadastrul şi intabularea pe cele 3 drumuri. Am toate actele necesare (cadastru, carte funciară, decizia de scoatere definitivă din fondul forestier a 200 de mp). Este un teren ideal pentru construcţia unei cabane sau unei case de vacanţă. Pentru identificarea terenului, mă puteţi contacta telefonic la numărul… Sunt 2 loturi de 1424 mp învecinate. Aceleaşi detalii şi pentru lotul 2. În cazul în care doriţi să cumpăraţi ambele loturi, putem vorbi de o reducere semnificativă”, aşa suna anunţul postat de un anume Valentin, pe 21 aprilie, pe un site de vânzări imobiliare. Celălalt anunţ este aproape idenţic, singura diferenţă fiind menţiunea că şi drumul/calea de acces este inclus în preţ. Ca să concluzionăm, anunţurile se referă la două parcele de pădure, fiecare a câte 1.424 mp, din care 200 mp defrişabili, scoase la vânzare contra unei sume de 35.000 de euro (aproximativ 144.813 lei) fiecare, deşi au fost achiziţionate, după cum veţi vedea în continuare, în 2007, la jumătate de preţ.

Terenurile scoase la vânzare provin dintr-un lot de 1 hectar de pădure fărâmiţat

Cele două terenuri la care se referă anunţul de vânzare fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 10.000 mp, deţinut de o anume Roşu Maria din Piteşti, pe la începutul anilor 2000, care a făcut obiectul unor dezmembrări succesive. Iniţial, terenul a fost dezmembrat în două parcele egale, a câte 5.000 mp pătraţi fiecare. Pe 9 septembrie 2004, una dintre parcele a fost achiziţionată de directorul de la Oficiul de Cadastru, Dănuţ Pintea, împreună cu fosta sa soţie, Monica, la preţul de 25 de milioane lei, iar cealaltă de către un anume Angelescu Mircea, contra aceleiaşi sume. Mai departe, fiecare dintre cele două parcelele a fost fărâmiţată în patru loturi. Parcela cumpărată de Dănuţ Pintea a fost dezmembrată, pe 27 decembrie 2006, în trei loturi a câte 1.424 mp fiecare şi un al patrulea lot de 728 mp reprezentând drumul de acces. La rândul său, terenul aferent drumului de acces a fost împărţit, în 2007, în patru loturi având următoarele suprafeţe: 335 mp, 84 mp, 245 mp, respectiv 64 mp. Una dintre parcelele rezultate în urma dezmembrării terenului forestier de 5.000 mp a fost vândută de Dănuţ Pintea către Mihaela şi Valentin Nicolae Appel din Câmpulung, respectiv 1.424 mp contra sumei de 72.000 lei şi 64 mp din drumul de acces pentru suma de 1.280 lei. Cealaltă parcelă a fost achiziţionată de Ion şi Ioana Hodorog din Schitu Goleşti, respectiv 1.424 mp contra sumei de 72.000  lei şi 245 mp din drumul de acces pentru suma de 4.900 lei. Şi cea de-a doua parcelă de jumătate de hectar cumpărată de vecinul lui Dănuţ Pintea, Angelescu Mircea a fost împărţită, în decembrie 2006, după aceleaşi tipare, în trei loturi a câte 1.427 mp şi al patrulea lot, de 719 mp, cu destinaţia drum de acces. Una dintre parcele a înstrăinată prin act de vânzare-cumpărare lui Angelescu M. Ovidiu Valentin (foarte probabil fiul lui Angelescu Mircea), respectiv 1.427 mp contra sumei de 72.000 lei şi 107 mp cu destinaţia drum de acces contra sumei de 2.140 lei. O a doua parcelă a fost achiziţionată de Angelescu M. Tiberiu-Alexandru, însumând 1.427 mp teren forestier (72.000 lei), plus 177 mp drum de acces la preţul de 3.540 lei.

Avizele pentru defrișări, semnate de Mariana Ionescu în 2007

În 2007, fiecare dintre cei şase proprietari vecini a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş cerere pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 200 mp. Mai trebuie spus că Dănuţ Pintea i-a reprezentat, prin procură, şi pe ceilalţi doi proprietari care au cumpărat terenuri de la el, este vorba de familiile Appel şi Hodorog, în timp ce proprietarii Angelescu Ovidiu şi Angelescu Tiberiu au fost reprezentaţi de proprietarul Angelescu Mircea. Pe 11 octombrie 2007, toţi cei şase vecini au primit, pe baza fişelor tehnice aprobate de fosta directoare a APM Argeş, Mariana Ionescu, avize pentru defrişarea a câte 200 mp din terenul forestier deţinut. Fiecare familie urma să construiască pe suprafaţa de 200 mp scoasă din fondul forestier o locuinţă cu parter şi etaj. Potrivit reprezentanţilor APM Argeş, acordurile emise de instituţie în 2007 nu au o perioadă anume de valabilitate şi nu mai pot fi revizuite, întrucât prin fişele tehnice a fost schimbată încadrarea terenului, din fond forestier în curţi construcţii. Cu alte cuvinte, avizele pentru defrişarea suprafeţelor de pădure obţinute de cei şase proprietari sunt încă valabile.

Vânzătorul terenurilor din Trivale: „Nu pot să vă spun sută la sută că aveţi voie să construiţi în acea zonă”

Pentru a afla mai multe amănunte despre motivele înstrăinării acestui colţişor de Rai, „ideal pentru construcţia unei cabane sau unei case de vacanţă”, am sunat la numărul de telefon afişat de vânzător. Ne-a răspuns fiul proprietarilor de pădure. „În total sunt în jur de 3.700 mp cu totul, două parcele în jur de 3.000 mp, fiecare având 1.424 mp şi mai sunt trei drumuri forestiere care înconjoară parcelele. Se poate construi pe 200 mp pe fiecare parcelă. Sunt 400 mp pătraţi în total scoşi din fondul forestier. Sunt decizii definitive (n.red. – pentru defrişare), îmi imaginez că sunt încă valabile. Terenul este în Găvana II, strada Zamfireşti şi faceţi undeva la dreapta şi e mai… în pădure. Toate avizele sunt pe numele părinţilor”, ne-a spus fiul proprietarilor. Întrebat de ce doreşte să vândă terenul, dacă sunt probleme cu suprafaţa forestieră respectivă şi de ce şi-a schimbat planurile de a defrişa cei 400 mp pentru a construi o locuinţă acolo, tânărul a răspuns: „Nu cred să fie probleme. Vreau să îl vând pentru că noi avem deja o casă. Nu doream să construim, doream să vindem terenul. Terenurile au fost cumpărate de părinţi. Nu am autorizaţie de construcţie, certificat de urbanism, ci doar decizie judecătorească de scoatere definitivă a 400 mp din fond forestier. Acuma, nu ştiu ce se poate construi exact. La primărie vom vedea, pentru că încă n-am ajuns acolo. Nici nu ştiu terenul exact unde e. Eu ştiu că e o situaţie mai delicată p-acolo, că s-a defrişat. M-am interesat. Am văzut. Nu pot să vă spun sută la sută că aveţi voie să construiţi în acea zonă”.

Dănuţ Pintea: „Nu am scos la vânzare, nu am vândut, nu am făcut nimic”

6 pinteaPentru că poziţionarea şi suprafaţa terenului scos la vânzare coincidea cu caracteristicile celui deţinut de fostul director al Oficiului de Cadastru, Dănuţ Pintea, l-am contactat pe acesta pentru a verifica dacă încearcă să vândă, prin intermediari, buucăţica de pădure pe care o deţine. „Nu am scos la vânzare, nu am vândut, nu am făcut nimic. Probabil o fi vreun teren vecin. Mai sunt încă două loturi vecine cu această suprafaţă. Eu nu am scos nimic la vânzare. De vecini, nu ştiu. Nu mai am procură. Terenurile sunt ale lor. În urma unui partaj terenurile le-au revenit lor şi n-am mai ţinut legătura cu ei. Eu nu ţin legătura nici cu fostul socru, nici cu cumnaţii…”, ne-a spus Pintea. În momentul în care am întrebat dacă vecinii săi îi sunt rude, Dănuţ Pintea ne-a trântit telefonul în nas, spunând: „Gata, vă rog frumos! Am de lucru!”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Pai si Primaria Pitesti ce spune ? o sa dea sau nu autorizatie de constructie in Padurea Trivale ?