Web Analytics

BOX CU UMBRA. Lector univ.dr. Mircea Bărbuceanu: „Mă întreb cum poate un profesor care la terminarea facultăţii a avut media 5,60 să predea la Universitatea Piteşti” (V)

de | 14.02.2018 18:24 | Actualitate

01 MBarbuceanu GBarbuMircea Bărbuceanu, lect. univ. dr, în decursul activității pline de succese personale în cadrul Universității de Stat din Pitești, în mod indiscutabil a luptat permanent împotriva ilegalităților grave și foarte grave care s-au întâmplat acolo. Un grup de cititori ne atrage atenția însă că nu există un răspuns public, până acum, dacă furturile de milioane de euro, șantajele, salarizările ilegale etc, s-au întâmplat în realitate sau doar în mintea înfierbântată a lectorului universitar doctor Mircea Bărbuceanu. Așadar, vom publica cele mai importante articole care au apărut pe această temă de-a lungul anilor și așteptăm răspuns de la instituțiile implicate, începând de la Comisia de etică din UPIT și până la Ministerul Educației Naționale sau cum s-o mai fi numit acesta.

Lector univ.dr. Mircea Bărbuceanu: „Mă întreb cum poate un profesor care la terminarea facultăţii a avut media 5,60 să predea la Universitatea Piteşti” (V)

Dictatură, șantaj și corupție la vârful Universității de Stat din Pitești. Acestea sunt concluziile care se desprind din interviul realizat cu liderul de sindicat de la Universitatea Pitești, lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu. Un interviu care mi-a creat impresia că l-am realizat la Penitenciarul Colibași, cu un deținut care mi-a vorbit despre regimul aspru de detenție impus de conducere și de gardieni. Cu greu am realizat că e vorba de profesori universitari și de mediu academic, nu de o biobază oarecare unde se omoară câinii cu sapa, viața neavând nicio valoare. Ba chiar, culmea mediului universitar condus de rectorul Barbu, un profesor moare de inimă rea, necăjit fiind de un general de securitate adus de aceeași sutană universitară. Profesorul Bărbuceanu a subliniat că toate neregulile sunt generate de conducerea Universității Pitești, în frunte cu rectorul Gheorghe Barbu.
# Cum explicați faptul că unii profesori de la Universitatea Pitești au salarii de sute de milioane lei pe lună, iar alții se duc acasă cu doar 8-9 milioane?
– Cei care au aceste salarii astronomice sunt doar câțiva, cei din anturajul rectorului Barbu. Și-au luat mai multe norme decât a fost legal, lucru pe care eu, ca lider de sindicat l-am contestat. Explicația dlui rector a fost că eu sunt o persoană rea, care nu dorește ca profesorii să aibă salarii mari. I-am spus dlui rector că eu doresc ca salariile să fie mari, dar echitabile. Nu unii să aibă 200 de milioane pe lună, iar alții să moară de foame.
# De ce nu sesizați Ministerul Educației vizavi de toate aceste abuzuri?
– Chiar acum așteptăm o comisie de la minister care să vină și să analizeze faptul că noi am început anul universitar fără a avea aprobate statele de funcții. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în respectivele state se trec orele pe care le are un profesor. Ei bine, statele nefiind semnate și aprobate, la sfârșitul unei luni domnia sa poate foarte ușor să-i ia orele unui profesor. Deci, nu semnează aceste state ca să poată șantaja profesorii.

„Barbu vrea profesori pe care să îi poată șantaja”

# Am și eu o curiozitate. Cum au ajuns să predea la Universitatea Pitești, un fost șef de pușcărie, precum colonelul Ion Gârleanu, actualul primar de la Bogați, sau magnatul de la Argecom, Gheorghe Axinte? Ce să învețe un student de la un primar, un constructor sau mai știu eu ce individ de pe la Garda Financiară sau Poliție?
– Nu sunt profesori numai de la cele două instituții. Sunt de peste tot, vă spun eu. De la Finanțe, de la ITM și de peste tot. Prin întrebarea însă pe care mi-ați pus-o cred că ați dat și răspunsul. Și eu mă întreb cum poate un profesor care la terminarea facultății a avut media 5,60 – și avem astfel de cazuri – să predea la Universitatea de stat. Asta în condițiile în care, conform regulamentelor noastre, un profesor trebuie să aibă la absolvire cel puțin media 8,50. Mi se pare o jignire la adresa cadrelor universitare ideea de a fi coleg cu oameni din această categorie și nu mă refer aici în mod special doar la unul ca Axinte sau primarul din Bogați. Pe mine unul, care am muncit enorm și am terminat prima facultate cu media 9,88 mă îngrozește acest aspect. Am făcut o pasiune pentru fizică, mi-am dat doctoratul cu patru academicieni, iar acum a început să mi se facă silă de tot ce se întâmplă aici.
# E îngrozitor ce spuneți.
– Domnu’ Stanciu, cu acest tip de oameni, că profesori nu le pot spune, vrea domnul rector Barbu să facă treabă, nu cu profesori de valoare. Pe acești oameni fără valoare dânsul îi poate șantaja, pentru că oricând poate să îi dea afară. Pe când pe un profesor de valoare, care are în spate un doctorat, cărți scrise și tratate de cercetare – nu poți să-l manevrezi ca pe o marionetă.
# Chiar nu se mai poate face nimic? Nicio instituție a statului nu poate interveni pentru că, totuși, vorbim de o universitate de stat și nu de o școală de reeducare?
– Chiar săptămâna trecută a venit la Universitatea Pitești, o delegație din partea „Coaliției pentru Universități Curate”. Deci suntem monitorizați de un ONG care a făcut și alte monitorizări gen „Pentru un Parlament Curat” și multe altele. Asta înseamnă că există suspiciuni de corupție la vârful Universității. Este o bilă neagră din start pentru că la finalul verificărilor vom fi trecuți într-un clasament al universităților cele mai corupte din țară.
(articol apărut pe www.coruptiainarges.ro pe 25 iunie 2009)

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii