Web Analytics
scris miercuri, 04.12.2024

Bolnavi şi… bolnavi. „Dom’ doctor, sunt cea care n-a murit…”

Am absolvit Medicina la București în vara lui 1970, iar la 1 noiembrie m-am prezentat necondiționat la Dispensarul Medical Filipeni din județul Bacău, pentru stagiatura de trei ani. Aici am continuat, precum în anii studenției, dar și azi, să fiu un devorator de literatură și de presă scrisă.

Bolnavi şi… bolnavi. „Dom’ doctor, sunt cea care n-a murit…”

Acolo am fost abonat în toată acea perioadă la „România Liberă”, „Sportul Popular”, „România Literară” și „Flacăra” lui Adrian Păunescu. Am în bibliotecă toate cărțile sale de poezie, i-am apreciat talentul, dar poetul care se manifesta ca un tsunami nu scria numai versuri.
Prin revista lui a vrut să se transforme și în salvatorul patriei, lucru ce a făcut să cadă în dizgrația familiei Ceaușescu. Promova pretinși savanți, medici adevărați, dar și vraci autodidacți, șarlatani de tot soiul, inventatori trăsniți sau persoane duse cu capul, despre care revista scria că ar merita chiar Premiul Nobel. De cea mai zgomotoasă publicitate au avut parte în acei ani „dermatologul” autodidact Pavel Kozak, medicul Leontopol și farmacistul Torjescu. Faima lui Leontopol crescuse exponențial, fiind creditat cu faptul că leacurile sale secrete înving cancerul. Multe au fost povești, dar îmi amintesc de un caz incredibil cu care am venit în contact nemijlocit.

…Vara lui 1981. Eram dermatolog și făceam gărzi de noapte pentru două pavilioane (Oncologie și Dermatologie) ce funcționau în centrul Piteștiului. Pe la ora două noaptea am fost solicitat să văd o bolnavă în vârstă de 35 de ani, internată pentru cancer mamar cu metastaze pulmonare. Avea dureri foarte mari, pe noptiera de lângă pat era o Biblie mică și o lumânare aprinsă, femeia fiind într-un stadiu terminal. În foaia de observație era trecut un examen radiologic care confirma metastazele.
A fost luată de familie în ziua următoare spre a fi dusă la doctorul Leontopol. Peste câteva luni, fiind tot de gardă, în curtea spitalului s-a apropiat de mine o femeie și m-a întrebat dacă o recunosc. N-am știut cine este. „Dom’ doctor, sunt cea care n-a murit, nici în acea noapte, nici mai târziu. M-a salvat doctorul Leontopol”. În foaia de observație nouă, radiologul trecuse ITN (Imagine Toracică Normală)!
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Ce pile avem la Dumnezeire?

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Buimăceala şi obiceiul din părinţi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Pastila de frumos. Purgatoriu?

Asistând la un adevărat „purgatoriu” în societatea noastră, al clasei diriguitoare, considerat...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...