Web Analytics
scris miercuri, 07.02.2024

Bolnavi şi… bolnavi. Căpuşa şi ceasul rău

Știu toți românii superstiția cu ceasul rău și pisica neagră. Dar asta este o glumă față de ce consecințe pot să apară în urma faptului că, vara îndeosebi, te înțeapă o căpușă. E momentul în care, odată cu saliva, ea îți inoculează agentul patogen ce poate declanșa, după o incubație de 7-20 de zile, Boala Lyme. A fost descrisă în anul 1975 în orașul Lyme din SUA. Poate avea complicații incredibil de grave pe termen lung.
În beneficiul tuturor, chiar medici fiind, iată povestea unui caz rarisim, despre un bărbat care nu mi-a fost pacient, ci doar l-am cunoscut. Când avea vârsta de 30 de ani, în plină sănătate și fără antecedente patologice notabile, acest bărbat, ponderat în toate cele, a început să acuze dureri mari de cap, amețeli cu senzația că se rotește casa cu el, dezechilibru, stare de greață și slăbirea îngrijorătoare a puterii. Primele analize de laborator făcute au fost perfecte.

Bolnavi şi… bolnavi. Căpuşa şi ceasul rău

Un examen RMN și o puncție lombară efectuate la Clinica de Neurologie de la Spitalul Colentina din București au suspicionat un debut de Scleroză în plăci. Tratamentul indicat fiind ineficient, a determinat familia să-l ducă pe la alți neurologi, dar și la un psihiatru care i-a prescris ca, timp de un an, să ia câte 5 tablete pe zi, pentru că ar avea ceva „pe bibilică”.
„Ajunsesem vai de capul meu, eram toată ziua turmentat și nu mai știam pe ce lume sunt.” În urma unui alt RMN, apărând suspiciunea de Boală Lyme, a fost îndrumat la Constanța să fie investigat la Borrelia Centrum. S-a stabilit cu probabilitate de 95% că are această suferință transmisă transplacentar de la mamă, el nefiind niciodată înțepat de o căpușă! După șase ani de suferință și multiple investigații, un alt tratament făcut 12 luni cu câte 3 tablete de trei feluri pe zi (în total 9!), se simte în sfârşit bine. Deține informația că în țară ar fi aproximativ 4.000 de bolnavi de această boală, cu felurite manifestări.
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Sinceritate dezarmantă

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Semne bune… anul n-are!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole