Web Analytics

Bogdan Suceavă a debutat ca poet

de | 7.07.2022 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

Mai an, îl numeam pe scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă (născut la Curtea de Argeș în 1969,  profesor la California State University), chiar în „Jurnalul de Argeș”, „un Ion Barbu al literaturii române”. Este foarte cunoscut în Argeș (la Pitești are o soră), e Cetățean de Onoare la Târgoviște din 2016, în țară, în lume. A publicat romane de prima linie în literatura română după 1990, și-a dat doctorat în SUA, publică studii de matematică strălucite în cele mai bune reviste din lume, e conectat profund la realitatea românească și poate fi considerat un ambasador al științei și spiritualității românești (nu doar prin numeroasele cărți care i-au fost traduse). Are un singur principiu: ori performanță, ceva cu totul nou, prin muncă, ori nimic. Nu-i plac căldiceii și nu suportă neadevărurile.

Citește și Un mare scriitor a publicat o carte despre Î.P.S. Calinic

Foarte recent, Bogdan Suceavă a surprins lumea literară de la noi prin apariția, la Editura „Vremea”, cu o prefață de Al. Cistelecan, a unui volum de versuri, „Peisaj de furtună la Indianapolis”. Era inevitabil să nu ajungă la poezie, așa spirit proteic cum este. Luminița Corneanu spune pe copertă: „Exilul este una dintre temele majore ale operei lui Bogdan Suceavă. Acum, în pandemie, când, ne mărturisește autorul, n-a mai putut scrie proză, poezia pare a irumpe din zona cea mai profundă a eului său artistic, ca să înglobeze și să-și subsumeze tot. Citind poem după poem, îți dai seama că, la Bogdan Suceavă, poezia este ea însăși un exil, unul autoasumat. În acest teritoriu de refugiu, subzistă elemente ale lumii matematicianului Bogdan Suceavă, iar ecouri barbiene străbat printre rândurile multora dintre poeme. (…) Avem în față un volum-meditație, un volum-liant, ce adună restul cărților lui Bogdan Suceavă într-un tot unitar”.

Cartea aceasta va fi lansată la „Cărturești” București pe 7 iulie, de la ora 19.30, prezentată de Ovidiu Șimonca. Pentru cei interesați să mai spunem că Bogdan Suceavă va publica, în toamnă, la „Polirom”, volumul „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica «Jocului secund»”, cu care își… amenință prietenii din 2008 încoace. E o monografie dedicată perioadei 1928-1934 a lui Dan Barbilian (Ion Barbu), născut la Câmpulung, o istorie a ideilor…

Citește și Membru al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat patru cărţi inedite de Cioran


Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *