Membru al Filialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat patru cărţi inedite de Cioran

de | 12.05.2022 11:39 | Actualitate, Cultura, Home

Criticul literar Constantin Zaharia este, de câțiva ani, membru al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. Este mai puțin cunoscut în România, întrucât, după 1990, a plecat să-și facă un doctorat la Paris, unde s-a și căsătorit cu o franțuzoaică, arhitecta Catherine Zaharia. A avut șansa de a-l cunoaște pe Cioran. „Când i-am spus lui Cioran că vreau să scriu despre el, mi-a răspuns că întotdeauna trebuie să scrii doar despre tine însuți!”

„Carnetul unui afurisit” este ultimul manuscris pe care Emil Cioran l-a redactat, în anii 40, în limba română și care a apărut nu de mult la editura Humanitas. Volumul a fost îngrijit de Constantin Zaharia, cel care a editat și celelalte trei volume de inedite Cioran, publicate, tot la Humanitas, în 2011 și 2012: „Despre Franța”, „Îndreptar pătimaș II” și „Razne”, descoperite de el în Biblioteca „Doucet” din Paris. Iată cum a crescut zestrea scrierilor în limba română ale lui Cioran!

Constantin Zaharia este autorul unei teze de doctorat despre opera lui Cioran, susținută la École des hautes études en sciences sociales din Paris. La Paris îl promovează în presa literară, la radio și tv pe Cioran. Are în pregătire o carte, firește, despre Cioran.
Foto: Catherine Zaharia

Citește și Muzeul de la Goleşti a fost reacreditat

Distribuie!

Articol scris de Dumitrascu Jean

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Klaus Iohannis, la aniversarea PNL de la Vila Florica: ”Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă”
Klaus Iohannis, la aniversarea PNL de la Vila Florica: ”Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă”

Șeful statului a declarat, marţi, la aniversarea PNL de la Vila Florica, că a rămas acelaşi partid autentic, care nu şi-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existenţă doctrina, crezul sau valorile. Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa...


Loading RSS Feed