Web Analytics
scris vineri, 01.12.2023

Blocul firmei Titidan are penthouse „invizibil”

Avem fotografii care arată că tupeul dezvoltatorului e maxim și că acesta a finalizat/închis de curând și etajul 11 care nu figurează în autorizația de construire, emisă doar pentru 10 etaje
Jurnalul de Argeș a dezvăluit, încă din 2022, că blocul Titidan are un etaj în plus despre care se susține că ar fi o simplă ”pergolă”, deși e vorba de mai multe penthouse-uri, lucru confirmat inclusiv de agentul imobiliar contactat de noi

Cum să faci un etaj în plus fără autorizație, când eşti vecin direct cu Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș și vecin la vreo 200 m cu Primăria Piteşti. Iar despre ISC Argeș tocmai am scris că Jurnalul de Argeș a câștigat un proces cu ei după ce au refuzat să ne comunice, în baza Legii 544, dacă și-au construit modernul sediu al instituției cu aviz de la Direcția de Cultură Argeș, așa cum cere legea, deoarece sediul a fost construit pe un sit urban. Dar despre cum s-a ajuns aici vă relatăm în continuare.

Blocul firmei Titidan are penthouse „invizibil”

Pentru că se depășea înălțimea clădirii admisă în documentația PUZ, PUD, cât și CUT-ul (Coeficientul de Utilizare a Terenului), în autorizația de construire s-a gândit șmecheria semantică, și nu doar, cu „pergola”. În realitate, în loc de pergolă s-a construit un etaj retras din beton, zidărie și scări de acces, apoi inspectorii Primăriei, ISC Argeș și Prefectura s-au făcut că nu observă. Deși existau plângeri la Primărie, ISC Argeș și Poliția Locală în legătură cu acest etaj în plus, plângeri făcute înainte de finalizarea blocului, nimeni nu a luat nicio masură. Totul a fost trecut sub tăcere, la umbra unei uriașe conspirații.
Tot „invizibilă”, ca penthouse-ul, este și zona de spațiu verde la sol care ar fi trebuit amenajată conform HCL de aprobare a PUZ-ului de zonă centrală, minim 25% din suprafaţa terenului, adică peste 400 de mp.

La recepția blocului, nimeni din comisie ”n-a văzut” etajul în plus

Mai mult, la recepția finală a blocului, unde a participat comisia formată din inspectori ai primăriei, ISC Argeş, constructor, diriginte de șantier și beneficiar, acest etaj exista fizic, dar „nu l-a văzut” nimeni. Altă explicație nu există, de vreme ce autorizația a fost emisă pentru o clădire cu P+10 etaje. De asemenea, și procesul verbal de finalizare a construcției a fost emis pentru o clădire cu 10 etaje. Inclusiv documentația avizată pentru intabulare la OCPI Argeș, conform actelor de finalizare și edificare a construcției, este tot pentru o clădire cu 10 etaje.
Numai că un agent imobiliar ne-a spus (vezi Jurnalul din 14 aprilie 2022, n.red.), că la etajul 11 sunt 4 apartamente tip penthouse, fiecare și cu terasă proprie, care comunică cu cele 4 apartamente de la etajul inferior. Practic, apartamentele de la etajul 10 au scară interioară și etaj superior la 11, cu terasă proprie.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, despre cei 20 de intervenienţi din recursul cu firma Titidan: „Când achiziţionezi un bun aflat într-un litigiu, cred că eşti ori înşelat, ori complice”

Zero respect față de instituțiile statului

O altă întrebare logică e dacă nu cumva construirea etajului 11, care nu există în autorizația de construire, poate să pună în pericol toată structura de rezistență a blocului în caz de cutremur sau de incendiu?
Altă întrebare logică: oare în autorizația de funcționare emisă de ISU Argeș există și etajul 11, de vreme ce în autorizația de construire blocul nu figurează decât cu 10 etaje?
În fine, cât tupeu și zero respect față de instituțiile statului trebuie să ai ca să faci un etaj în plus fără autorizație, în contextul în care există un litigiu în instanță privind legalitatea autorizației de construire, cat și un dosar la DNA?

Litigiul s-a prelungit în instanţă, răstimp în care dezvoltatorul să termine şi să vândă blocul

Ca să facem puțină istorie recentă a acestui dosar de notorietate, inclusiv în procesul în care dr. Irimia a dat în judecată dezvoltatorul SC Titidan SRL, deciziile instanțelor au fost foarte ezitante și uneori chiar ciudate. După ce în prima fază Tribunalul Argeș a suspendat lucrările la bloc, Curtea de Apel Pitești a dispus continuarea lucrărilor de construire. Apoi, tot Curtea de Apel Pitești a hotărât strămutarea procesului la Tribunalul Vâlcea. Într-un final, Tribunalul Vâlcea a hotărât anularea autorizației de construire. Deși pare incredibil pentru o instanță de contencios administrativ, procesul a început în anul 2018 şi se poate încheia abia după vreo 6 ani, cu judecarea din 2024 de la Curtea de Apel Piteşti.
Iar toată această perioadă îndelungată de judecată a ajutat, în fapt, ca dezvoltatorul imobiliar să finalizeze lucrările de construire a blocului, ba chiar și cu un etaj în plus față de ce este scris în autorizație. Dar poate că asta s-a și dorit, nu-i așa?

Citește și Agentul imobiliar i-a dat de gol pe patroni: blocul Titidan are 11 etaje şi nu 10, cum scrie în autorizaţie

Ce reprezintă o pergolă, conform DEX

Pentru deplină lămurire, cităm din DEX ce înseamnă pergolă, așa cum susțin unii că ar fi, de fapt, etajul 11 din blocul firmei Titidan SRL: „Pergola este o construcție ușoară dintr-un parc sau o grădină, formată dintr-o rețea de grinzi de lemn susținute de șiruri de coloane, de stâlpi pe care se întind agățătoare decorative”. Iar penthouse este un apartament sau o unitate aflată la etajul cel mai înalt al unei clădiri de apartamente, condominiu sau hotel. Ele sunt diferențiate, de obicei, de alte apartamente după caracteristicile de lux. Ei bine, după fotografiile făcute recent și pe care le-am atașat prezentului articol, vi se pare cumva că etajul 11 seamănă cu niște coloane sau stâlpi ”pe care se întind agățătoare decorative” sau cu un penthouse în toată regula și care nu figurează în autorizația de construire? Noi zicem că nu! Și nu doar noi zicem asta!

Citește și Reprezentanţii statului român au fost jalnici! Autorizaţia de construcţie pentru blocul Titidan a fost anulată de instanţă

Citește și S-a anulat autorizaţia dată de Ionică pentru blocul de 10 etaje al SC Titidan

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...