Belfast a primit din partea Națiunilor Unite distincția UNESCO City of Music

de | 9.11.2021 09:46 | Cultură, Actualitate

Capitala nord-irlandeză, Belfast, a primit din partea Naţiunilor Unite distincţia UNESCO City of Music, datorită „bogatului patrimoniu muzical”, informează BBC.

Distincţia a venit după ce Consiliul municipal a depus o cerere în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat consideră că medicii ar trebui să păstreze secretul şi să nu-i reclame pe pacienţii vaccinaţi ”la chiuvetă”

Belfast este al treilea oraş din Regatul Unit care primeşte acest titlu, după Liverpool, în 2015, şi Glasgow, în 2008.Gary Lightbody, solist şi chitarist al trupei Snow Patrol, şi compozitoarea Hannah Peel au fost numiţi protectori Belfast Music. Lightbody a spus că muzica este „împletită în ADN-ul Belfastului”. „Am urmărit, în aceşti ultimi 25 de ani de pace relativă, scena muzicală crescând, apoi prosperând şi explodând cu talente curajoase şi nemărginite”, a transmis el.

„Am luptat toţi din greu pentru dezvoltarea culturii noastre şi rezultatele se văd limpede – inima Belfastului bate arzător cu muzică”.

Pentru a câştiga acest titlu, un oraş trebuie să demonstreze că poate să găzduiască festivaluri şi evenimente muzicale naţionale şi internaţionale. Trebuie să se specializeze de asemenea în educaţie muzicală şi să aibă săli mici şi mari pentru concerte şi recitaluri, să promoveze toate genurile muzicale şi să determine cât mai mulţi oameni să cânte şi să asculte.

CITEȘTE ȘI: „Se sufocă. Ne imploră. Regretă.” – este mesajul unei campanii pro-vaccinare apărut pe fațada blocului Scala din Capitală

Peel a salutat obţinerea titlului şi a spus că Belfast este „un oraş viu, dinamic şi puternic din punct de vedere muzical”.

„Reprezentăm mult mai mult decât Van Morrison şi The Undertones. Există punk feminin, new wave, muzică electronică, jazz şi o abundenţă de muzică simfonică ce circulă în venele oraşului. Totuşi, pentru lumea largă este necunoscută, underground, eclipsată de trecutul său, dar încă alimentează pulsul şi dinamica necesare pentru a fi lăudat în viitor”, a declarat ea.

Solicitarea statutului UNESCO City of Music a fost iniţiată în 2019, ca parte a strategiei culturale pe zece ani a Consiliului municipal. Acesta a realizat şi un sondaj pe 20.000 de oameni, care au fost întrebaţi „ce înseamnă pentru tine acasă?”. Muzica a fost tema recurentă în răspunsuri.

Primarul oraşului, Kate Nicholl, s-a arătat încântat de veste: „Belfast este mândru de cultura sa muzicală. Creativitatea şi rezilienţa reprezintă materialul din care sunt făcuţi oraşul şi oamenii noştri”.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed