Web Analytics

Bătălia pentru vânzarea rafinăriei Arpechim a intrat în linie dreaptă

de | 17.05.2012 19:12 | Politica si Administratie

# Pegamont Ploieşti şi-a trimis soli în Piteşti ca să facă lobby pentru preluarea Arpechim # În cursă se mai află gigantul Gazprom, prin compania TISE și firma nemțească PCC, acționar minoritar la Oltchim. Patru companii, printre care o societate cu acţionariat deţinut de GAZPROM, nemţii de la PCC, acţionari minoritari ai OLTCHIM şi o firmă a omului de afaceri Stefan Vuza, au depus la finalul lunii aprilie oferte preliminare pentru a cumpăra Rafinăria Arpechim. Cei patru investitori sunt S.C. Pegamont S.A. Ploieşti (Romania), PCC SE (Germania), S.C. AISA Invest S.A. (Romania) si JSC TISE (Rusia). Potrivit propriului website, TISE este o companie rusească specializată în identificarea şi dezvoltarea de proiecte energetice şi de infrastructură atât pe teritoriul Rusiei, cât şi în afara sa. Printre companiile care deţin TISE se numară Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, toate trei deţinute de gigantul rus Gazprom.  Pegament Ploieşti este o firmă  specializată în contrucţii şi montaj de utilaje petroliere şi de conducte. Prin urmare, grupul german PCC, ruşii de la Tise şi două firme româneşti, respectiv Aisa Invest, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi Pegamont Ploieşti au depus oferte preliminare şi neangajante pentru a participa la privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT). Acestea  urmează să intre în competiţie directă, pentru achiziţionarea acţiunilor oferite la licitaţia cu ofertă în plic, licitaţia urmând să aibă loc la sfârşitul acestei luni, conform calendarului iniţial. Urmează ca, pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori, să se finalizeze dosarul de prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic.

Pegament Ploiești are în spate susținere americană

Cât despre misterioasa firmă din Ploieşti, care vrea să preia colosul chimic din judeţul Vâlcea,  Pegamont,  aceasta s-a înfiinţat în 1996, având ca domeniu de activitate construirea de conducte şi instalaţii tehnologice în industria de petrol şi gaze. Până în 2003, Pegamont a executat lucrări de construcţii-montaj în schelele Petrom de la Boldeşti, Târgovişte, Drăgăşani şi Craiova (conducte, parcuri, rezervoare), dar şi pentru Transgaz Mediaş, Conpet Ploieşti, sau Rominserv (parte a grupului Rompetrol). Mircea Apostolescu, deţinătorul a 70% din acţiunile societăţii, a confirmat faptul că există un interes deosebit pentru Oltchim, dorindu-se cumpărarea la pachet cu Arpechim. Acesta a mai dezvăluit faptul că  participă la privatizare împreună cu o companie străină care va finanţa achiziţia, estimată la 300 milioane de euro. Din informaţiile noastre, firma ploieşteană are în spate susţinere americană şi  face diverse demersuri strategice  trimiţându-şi solii şi prin Argeş pentru a găsi persoane care să facă lobby pentru ea, mai ales acum, după schimbarea Guvernului.

Liderul sindical de la Rafinorul cere o întrevedere cu Victor Ponta

Pentru Ionel Popescu (foto), liderul Sindicatului Rafinorul din cadrul Arpechim, singurul lucru care contează este ca noul prim-ministru, Victor Ponta, şi cabinetul condus de el să trateze ca prioritate privatizarea Oltchim, la pachet cu Arpechim. După ce i-a solicitat o întrevedere fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu şi nu a primit niciun răspuns, liderul sindicatului de pe platforma Arpechim îşi încearcă din nou norocul, solicitându-i o întrevedere premierului Victor Ponta. Alina Crângeanu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii