Web Analytics
scris sâmbătă, 23.03.2024

Aurul înregistrează creşteri semnificative

• CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 FEBRUARIE – 20 MARTIE 2024

• Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai valoros în comparaţie cu activele cu venit fix, conform CNBC

Aurul a marcat în ultimele săptămâni recorduri istorice, ascensiunea sa fiind alimentată de perspectiva reducerii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală într-un context geopolitic tulbure, preţurile fiind susţinute totodată şi de achiziţiile băncilor centrale, conform presei internaţionale.

Aurul înregistrează creşteri semnificative

În perioada 20 februarie – 20 martie 2024, cotaţia metalului preţios a avut o creştere de 5,96%, iar analiştii se aşteaptă ca aprecierea să nu se oprească aici, potrivit CNBC.

Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai valoros în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar genera randamente mai slabe într-un mediu cu rate ale dobânzii scăzute, arată sursa citată.

„Preţurile ar putea creşte la 2.300 de dolari pe uncie în a doua jumătate a anului 2024, mai ales pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală a SUA ar putea reduce ratele în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat Aakash Doshi, şeful departamentului de analiză mărfuri în America de Nord la Citi, citat de CNBC.

„Băncile centrale, care au cumpărat cantităţu istorice de aur în ultimii doi ani, continuă să fie cumpărători puternici şi în 2024”, a declarat Shaokai Fan, şeful global al Consiliului Mondial al Aurulu pentru banci centrale, World Gold Council, citat de CNBC.

Cererea puternică pentru aur este alimentată, de asemenea, de atractivitatea sa ca activ refugiu pe fondul incertitudinilor geopolitice.

„În ultima vreme, preţul aurului a fost stimulat de un dolar american mai slab, ceea ce îl face mai ieftin pentru marii cumpărători indieni şi chinezi, precum şi de perspectiva unor rate ale dobânzii mai mici în SUA. Rezerva Federală a confirmat recent această perspectivă, menţionând intenţia de a efectua trei scăderi ale ratelor dobânzii cheie în acest an”, se arată într-o analiză eToro.

• Indici – BET s-a apreciat cu 4,94%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 20 februarie – 20 martie 2024, cu 4,94%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,07%, în intervalul 20 februarie – 20 martie 2024, în vreme ce indicele BET-XT a urcat cu 4,68% în perioada menţionată.

• Energopetrol- pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Cu o creştere de 204,31%, în intervalul 20 februarie – 20 martie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Energopetrol se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Bucovina – Club de Munte, cu o apreciere de 37,52%, iar pe locul al treilea se află titlurile Altur, ce au urcat cu 33,42%.

• Fonduri de investiţii – randament de 8,03% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 februarie – 19 martie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 8,03%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat EFT BET Patria – TradeVille, ce a înregistrat un avans de 3,58%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 3,40%.

• Bitcoin – creştere de 39,81%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 39,81%, în intervalul 20 februarie – 20 martie 2024, în raport cu moneda euro

Citește și:

Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *