Web Analytics

Atenție! Un sondaj Eurobarometru, privind sportul și activitatea fizică, arată că doar 49 % dintre europeni fac mișcare

de | 20.09.2022 01:41 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie, Sport

Comisia Europeană a publicat, în ziua de 19 septembrie, cel de-al cincilea sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice.

Citește și: Bărbat atacat de urs, în stare critică la spital

Sondajul arată că 38 % dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17 % fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână. În prezent, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice. Deși situația este stabilă în comparație cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continuă a sportului și a activității fizice rămâne, în mod evident, foarte necesară. Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea.

Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european, a declarat: „Sportul în sine nu ne va rezolva problemele, însă, pe lângă beneficiile foarte evidente pentru sănătatea noastră, sportul are în același timp un potențial unic de a ne apropia și de a ne da sentimentul că aparținem unei comunități. Sportul joacă un rol important în construirea unor societăți bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul inițiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Din constatările pe care le prezentăm astăzi rezultă că este vital să ne continuăm și să ne intensificăm eforturile de a promova activitatea fizică, stilurile de viață sănătoase și valorile universale, de la egalitatea de gen la incluziune, prin sport. Deja am lansat câteva inițiative valoroase pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi, iar Săptămâna europeană a sportului, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni cu evenimente și acțiuni în fiecare colț al Europei, este una dintre ele. Prin colaborarea cu statele membre și cu parteneri din familia sportivă europeană, de la sportivi la antrenori și cluburi de masă, cu accent special asupra tinerilor în cadrul acestui An european al tineretului, vom utiliza din nou Săptămâna sportului pentru a-i încuraja pe toți europenii să se implice în activități fizice.”

Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %). Această proporție scade cu vârsta, de la 42 % în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani la 32 % în grupa de vârstă 40-54 de ani și la 21 % în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. În general, sondajul Eurobarometru arată că respondenții care desfășoară în mod regulat activități fizice în scop recreativ sau fără legătură cu sportul nu formează o majoritate în niciun stat membru al UE.

Din răspunsurile participanților rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivație, sau pur și simplu absența interesului pentru sport. Ca răspuns, campania HealthyLifeStyle4All a Comisiei va continua sensibilizarea cu privire la importanța unui stil de viață activ și sănătos la nivelul tuturor generațiilor și grupurilor sociale.

Sondajul arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare. Comisia promovează beneficiile sportului pentru bunăstarea fizică și mentală în fiecare an în cadrul Săptămânii europene a sportului. Jumătate dintre respondenți și-au exprimat, de asemenea, dorința de a face mișcare în aer liber, pe care Comisia o susține prin eforturile sale de sprijinire a sportului și activității fizice sustenabile, care protejează mediul. O nouă tendință, probabil încurajată de pandemia de COVID-19 și remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu.

Citește și: În sfârşit, procurorii sunt pe urmele jafului forestier de la Pietroşani

În fine, importanța eforturilor Comisiei Europene de a îmbunătăți egalitatea de gen în sport este puternic confirmată de rezultatele Eurobarometrului, având în vedere că există în continuare un decalaj de gen în favoarea bărbaților atunci când vine vorba despre practicarea cu regularitate a unei forme de mișcare. În acest context, este încurajator faptul că majoritatea respondenților din 25 de state membre ale UE declară că le place să urmărească în egală măsură atât competițiile masculine, cât și pe cele feminine.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *