Web Analytics

„Aşa am devenit legende”, povestea echipei de raliuri IATSA Piteşti

de | 27.09.2018 14:00 | Cultură

Lansare de carte inedită, săptămâna trecută, la Centrul Cultural Pitești. Nicolae Cosmescu, redactorul-șef al revistei de literatură „Cuvântul Argeșean” și coordonatorul Cenaclului „Armonii Argeșene” a lansat cartea „Așa am devenit legende” joi, 20 septembrie. „Așa am devenit legende” este o poveste despre lumea raliurilor, despre piloții de raliu, cu amănunte din culise. Este și o carte de memorii, un foto-roman despre o echipă devenită legendară la confluența anilor ’80 cu ’90, IATSA Pitești, pe care Nicolae Cosmescu a condus-o în perioada ei de glorie. „Istoria au scris-o ei pe trasee, eu am pus-o pe hârtie. Ca inginer de automobile, lumea avea impresia că eu scriu cărți tehnice. Nu! Nu am scris niciodată cărți tehnice”, povestește autorul Nicolae Cosmescu.

În sală s-au adunat pasionați de raliuri și de literatură, dar și foști piloți de curse, legendele cărții, care au vorbit despre titlurile cucerite, dar și despre înfrângeri. Aceștia au fost: Mugurel Mina, Dan Boboescu, Radu Băcârcel, Ion Topală, Răzvan Ștefan, Mircea Bucur, Alexandru Moldovean, Mihai Costinean, Florin Nuță și Dumitru Rusănescu și George Grigorescu. Fiecare dintre ei a avut contribuții remarcabile în obținerea succesului echipei de raliuri IATSA Pitești. Echipa de raliuri IATSA Pitești a fost campioană națională la echipe în 1988 și 1991, iar în 1988 a câștigat și Trofeul „Dacia Sport”. Conducătorul echipei între 1986 și 1993, când s-a desființat, a fost scriitorul Nicolae Cosmescu.
„Așa am devenit legende” este cea de-a șaptea carte publicată a lui Nicolae Cosmescu. „Cartea este dedicată echipei de raliuri IATSA Pitești. Am fost întrebat de ce am ales această sală, și nu alta mai mare. Răspunsul este același: majoritatea activității mi-o desfășor aici. Din considerații și fidelitate, nu puteam să optez pentru altă sală, pentru că nu am în gene nici versatilitatea și nici trădarea. O sală mare nu înseamnă neapărat că se lansează o carte mare. (…) În carte se află memoriile mele, întrucât am condus această echipă. În privința acestei cărți, ideea mi-a venit în primăvară, nu mai făcusem de mult timp o lansare de carte. M-am gândit ce aș putea face. Cel mai simplu era să scriu despre echipa IATSA, nu? Știam tot ce trebuie să știu, inclusiv detalii din culise. Este o carte care reflectă realitatea, am scris realitatea exact așa cum a fost. Cartea are câteva particularități care o deosebesc de altele: ambele coperți sunt color, pe o copertă există o galerie a celor care au făcut parte din echipă. Lucrarea are certificatul de naștere al echipei și, la final, cel de deces, fiindcă nu mai trebuia prelungită agonia, nu mai aveam condiții, iar la sfârșitul sezonului din 1993, am pus punct”, a adăugat autorul.
M.T.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii