Web Analytics
scris marți, 24.12.2019

Arsen Arzumanyan, armeanul fără frontiere

Absența frontierei sau, pentru cei mai cumpăniți, fluiditatea ei ține, în cazul lui Arsen Arzumanyan, de capacitatea lui nativă de a plonja în adâncul unei limbi necunoscute, încredințat nu doar că va învăța repede să înoate, ci și că va ieși la suprafață ducând pe palme comori. În prezența lui Arsen, eu nu mă gândesc la cuvintele pe care le folosesc. Spun ce simt și risipesc nuanțe, pentru că văd în ochii lui că mă înțelege până la capăt. A deprins limba română cu ușurință, în cei opt ani de când trăiește aici. Mai mult, a ajuns să-i înțeleagă structura, ca la doctor, când, pierdut în amănuntele simptomelor, te miri că el reușește să le surprindă pe toate, aproape fără să clipească, într-un diagnostic răspicat.

Arsen Arzumanyan, armeanul fără frontiere

Așa se face că, așezat corect și ferm la hotarele limbii române, Arsen Arzumanyan a conceput prima carte – ”Limba armeană fără profesor” – destinată studiului de unul singur. A făcut-o pentru membrii comunităților armenești din România, pentru cercurile savante de la noi, pentru toți românii interesați de limba lui maternă. ”Limba armeană fără profesor” are în alcătuire 33 de lecții, de parcurs prin metoda transliterării armeno-române, cu exerciții și răspunsuri, 3 anexe, 5 cântece în limba armeană și o istorie succintă a alfabetului armenesc. Ordinea lecțiilor respectă etapele logice de învățare a unei limbi.

Autorul primei culegeri de bancuri cu Radio Erevan

Și tot Arsen Arzunanyan este autorul primei culegeri de bancuri cu Radio Erevan, bancuri care, din a doua jumătate a secolului trecut, au trecut de Cortina de Fier și s-au împrăștiat ca licuricii prin toată Europa. ”300 de bancuri cu Radio Erevan” are ca surse principale internetul și memoria personală a culegătorului. Subiectele, de care și astăzi te amuzi, de multe ori râzi cu poftă, sunt politice – predomină cele care ridiculizează competiția neostoită dintre URSS și SUA – sunt sociale și prizate din actualitatea românească și sovietică a perioadei, sunt, de asemenea, despre dragoste și căsnicie.
Ambele volume – ”Limba armeană fără profesor” și ”300 de bancuri cu Radio Erevan” – au fost lansate și la Pitești, la Centrul Cultural, la sfârșitul acestui an. A fost o plăcere pentru concetățenii mei să-l asculte pe Arsen Arzumanyan. Plăcere tradusă inclusiv prin faptul că românii, care cunoșteau doar generalități despre țara lui, au devenit brusc preocupați să știe mai multe, să învețe armenește, să-i cumpere cărțile. Ceea ce spune destule despre prezența vie, despre carisma și despre calitățile de mesager, de creator de punți între culturi ale lingvistului Arsen Arzumanyan.
Denisa Popescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită