Web Analytics

Arhitectul-şef Ghiţă recunoaşte că blocul lui Brănescu are o mare problemă

de | 25.07.2019 13:54 | Dezvăluiri

# Primăria Piteşti face un pas înapoi în cazul unui proiect imobiliar controversat # Conform lui Cătălin Ghiță (foto stânga), care dă dreptate vecinilor din zonă și implicit semnalului tras de Jurnalul de Argeș, hiba ține de regimul de înălțime a blocului pe care omul de afaceri vrea să îl ridice # Mai exact, familia Brănescu vrea să construiască un imobil cu regim de înălțime mare într-o zonă de case, cu regim de înălțime mic

Așa cum Jurnalul de Argeș vă informa în urmă cu două luni, omul de afaceri Ion Brănescu dorește să construiască împreună cu soția și fratele un bloc (P+4) aproape de Pădurea Trivale. Numai că și această investiție imobiliară, ca și altele din municipiu, ridică unele semne de întrebare.

Ghiță: „Acolo este problema, așa cum au sesizat și cetățenii”

Mai mulți cetățeni au sesizat, în petiții trimise Primăriei Pitești, că adresa la care urmează să se construiască imobilul se află, potrivit PUG, într-o zonă cu regimul de înălțime P+1+M, chiar dacă se învecinează cu o altă zonă în care există deja blocuri.
Probleme au fost constatate și după ce documentația a fost depusă în Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Pitești, fapt confirmat și de către arhitectul-șef Cătălin Ghiță.
„Documentația faza PUD la imobilul de locuințe colective al domnului Brănescu a fost depusă și promovată în Comisia Tehnică de Urbanism, unde într-adevăr documentele au necesitat anumite modificări și completări, mai ales în ceea ce privește rezolvarea locurilor de parcare și a anumitor retrageri. Dar nu aceasta este problema principală. Acolo problema este, așa cum au sesizat și cetățenii, dacă terenul se găsește în zona de locuințe cu regim de înălțime mic sau în zona cu locuințe înalte. Asta e marea întrebare. Ne vom uita pe planșa cu reglementări urbanistice din PUG ca să identificăm exact. Problema e că PUG-ul este de acum 20 de ani, când nu erau clar identificate zonele”, spune arhitectul-șef Cătălin Ghiță. Un răspuns care confirmă în continuare că Primăria Pitești o dă în bâlbâială – ca și în cazul altor proiecte imobiliare – privind regimul de înălțime.
De ce spunem asta? Deoarece acum câteva luni municipalitatea spunea că e vorba de un regim de minimum P+3E în acea zonă, dar nu explica în ce zonă/subzonă se situează, de fapt, terenul, motiv pentru care nimeni nu poate verifica în PUG aceste din urmă încadrări. Iar asta dă serios de gândit.
Potrivit argumentării din anunțul pentru care, la sfârșitul anului trecut, s-a făcut consultare publică, amplasamentul studiat are o suprafață de 1167 m.p. și este situat în municipiul Pitești, pe str. Gârlei, la nr. 74 „în subzona pentru locuințe înalte și funcțiuni complementare”. Numai că o parte a vecinilor și nu doar ei susțin că, în realitate, blocul lui Brănescu este într-o zonă cu case.
În răspunsul transmis în martie 2019 (moment în care primar interimar era Sorin Apostoliceanu) la sesizarea înaintată de activistul de mediu Robertin Rusu, un alt contestatar, oficialii primăriei spun că, potrivit PUG aprobat prin H.C.L. nr. 113/1999, amplasamentul ar avea regim de înălțime de minimum P+3, pentru că ar aparține unei subzone pentru locuințe înalte și funcțiuni complementare, așa cum scrie în anunțul postat pe site-ul propriu. Doar că în documentul semnat inclusiv de arhitectul-șef al Piteștiului nu se specifică şi cum se numește acea zonă/subzonă.

Consultare publică cu cântec

Și mai este o problemă mare: Primăria Pitești i-a înștiințat pe vecini despre consultarea publică pe 21 decembrie 2018, cu două zile înainte ca aceasta să expire, astfel ca niciunul să nu mai aibă timp să conteste proiectul.
Și, deși primarul Cornel Ionică și arhitectul-șef Cătălin Ghiță anunțaseră public că se va relua consultarea publică, acest lucru nu s-a întâmplat. Pe site-ul Primăriei Pitești, în anunțul de intenție apare că procedura de consultare e încheiată din 27 decembrie 2018.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ups, poi domnul viceprimar Apostoliceanu a dat sub semnătura proprie ca blocul se afla în zona de P+4! Cum se numește asta? Abuz în serviciu? Nu cumva se pedepsește penal?!