Web Analytics

Argeşenii nu se înghesuie să doneze bani pentru catedrala lui Calinic

de | 13.06.2013 17:51 | Actualitate

# Noua ctitorie a Arhiepiscopiei bate pasul pe loc. Luna trecută s-au împlinit patru ani de când a fost așezată piatra de temelie la viitoarea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ce va purta hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. La data de 10 mai 2009, în prezenţa  Principesei Margareta şi a Principelui Radu, a fost aşezată piatra de temelie a noului lăcaş de cult şi s-a stabilit ca sumele necesare proiectării să fie suportate de Casa Regală, iar cheltuielile de construcţie de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Cel puțin așa ar fi trebuit pentru că, în practică, construcția merge din ce în ce mai greu, asta și din cauza lipsei banilor. Pe panoul amplasat în fața construcției este scrisă mare data finalizării catedralei și anume octombrie 2012. Însă au trecut mai mult de opt luni de atunci și lucrarea încă nu este gata.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, opacă în comunicarea cu presa

Am vrut să aflăm mai multe informații despre stadiul construcției catedralei de la consilierul pe probleme de construcții și patrimoniu, arhidiaconul Caliopie Ichim, care ne-a spus telefonic să trimitem întrebările pe care le avem pe adresa Arhiepiscopiei și că ne va și răspunde cât mai repede. Numai că mâna dreaptă a IPS Calinic a fost mult prea ocupată ca să ne răspundă la cerere. Am reușit să stăm de vorbă cu cel care se ocupă de construirea catedralei, cu Nae Drăgoi, care a lăsat să se înțeleagă că lucrarea este pe mâini bune și că, la un moment dat, în viitorul apropiat o să fie terminată. De asemenea, acesta ne-a spus și că termenul de finalizare a construcției de pe panou trebuia schimbat pentru că lucrările au început cu un an întârziere: „Construcția merge mai greu pentru că la o biserică nu se lucrează așa ca la o casă. Am experiență în domeniu, am făcut 60 de biserici, lucrez din `85 doar la aceste construcții. Sunt ziduri groase, la zidărie se lucrează foarte greu. Pe panou era trecută acea dată, dar autorizația de atunci a fost dată cu un an până să ne apucăm noi și nu a fost schimbată de pe panou până acum”.

„Donații nu prea sunt”

Dacă ești curios să vezi în ce stadiu a ajuns construcția, la intrarea în incinta Mânăstirii Curtea de Argeș, pe unul din panourile metalice care împrejmuiesc construcția poți observa un anunţ prin care se solicită donaţii pentru finalizarea mărețului edificiu. Un lucru este clar, catedrala mai are mult până la finalizare, dar cel puțin are un site, unde oamenii sunt sfătuiți cum pot dona „ajutor financiar pentru construcția catedralei arhiepiscopale”. Credincioșii au uitat și ei să mai cotizeze la Arhiepiscopie și asta pentru că donații nu prea există: „Momentan se construiește catedrala cu banii Arhiepiscopiei. Donații nu prea sunt. Nu pot să vă spun un termen pentru finalizarea lucrărilor pentru că totul depinde de bani. Se lucrează, dar la posibilitățile pe care le avem. Construcția la roșu este aproape trei sferturi ridicată, să zicem 65-70%, dar pictura durează ani de zile. O să iasă foarte bine”, ne-a mai precizat constructorul.
Noua catedrală nu va depăşi ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, atribuită legendarului Meșter Manole. Având și rolul de necropolă regală, viitoarea catedrală arhiepiscopală va adăposti după moarte rămășițele trupești ale regelui Mihai și ale altor membri de vază ai familiei regale, precum și arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului. Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii