Web Analytics

Arborii seculari din Valea Cerbului, transformați în parchet și uși în Oarja, la turcii de la Yldiz Entegre

de | 30.12.2021 08:58 | Actualitate, Dezvăluiri

În data de 28 decembrie 2021 – Agent Green a primit comunicarea de la Tribunalul București potrivit căreia tăierile de păduri de pe abruptul prahovean al munților Bucegi aflate în proprietatea familiei regale au fost oprite. Organizația s-a judecat în instanță în regim de urgență cu firma de exploatare și cu Romsilva, prin Ocolul Silvic Azuga. Acestea au dreptul la recurs.

Organizația a atras atenția asupra distrugerii deliberate și ilegale a pădurilor seculare adăpostite în Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi începând cu luna mai, dar exploatările au continuat, deși potrivit SUMAL, autorizația era expirată de la 30 aprilie. Parcul Natural nu are plan de management aprobat. Nu există evaluare de mediu, iar Romsilva a schimbat ilegal limita Inspire a rezervației naturale Abriptul Prahovean pentru a favoriza exploatarea acestor păduri seculare, fapt pentru care organizația ecologistă a făcut denunțuri la DNA și la OLAF, anchetele fiind în derulare.

Citește și Argeşul – locul 1 la infracţiuni, în Raportul Green Peace pe 2017

Agent Green a urmărit arborii monumentali exploatați din Valea Cerbului de firma Migab Forest. Lemnul este transformat în parchet, uși și plăci MDF la fabrica turcească Yldiz Entegre de lângă Pitești, precum și în tamburi și bobine la fabrica MarMob de lângă Rădăuți, județul Suceava, se arată într-un comunicat de presă. Organizația face un apel la aceste corporații să adopte politicile de responsabilitate socială și să refuze lemnul din Bucegi.

Pe hârtie, România stă bine la capitolul arii protejate. 23% din suprafața țării este acoperită, declarativ, cu astfel de zone. În realitate, doar 1% este strict protejată. Adică mai nimic, în vreme ce paradisul devine un loc odios unde nu mai ai de ce să revii. În Bucegi au protejat strict eminamente golurile alpine și prea puțin din păduri. Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice, cu rol de protecție a biodiversității, a surselor de apă, a așezărilor omenești și a infrastructurii ar trebui să devină strict protejate”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii