Web Analytics

Apele României, inclusiv râul Argeș, sufocate de deșeuri. Ecologiștii fac apel la autorități să ia măsuri urgente!

de | 31.08.2020 19:40 | Actualitate, Turism

Sâmbătă, 29 august, Asociația Act for Tomorrow a realizat în cadrul programului „Acționăm pentru Ape!”, o amplă acțiune de ecologizare a zonei Defileul Oltului, în cadrul căreia au participat peste 75 de voluntari.

În total, au fost strânși în 5 ore peste 200 de saci, însumând 1.500 kg de deșeuri, atât de pe malurile râului Olt, cât și din apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei.

Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, toate se află pe malurile apelor din România.

Situația întâlnită sâmbătă în zona Defileul Oltului este revoltătoare, deși este departe de a fi singulară în apele noastre. De aceea, facem apel la autoritățile publice locale și centrale să trateze problema poluării cu deșeuri a apelor cu prioritate și să adopte măsuri în consecință. Pentru a rezolva această problemă unul dintre principalii pași care trebuie făcuți este ca autoritățile publice locale să implementeze de urgență cadrul legal privind asigurarea infrastructurii de colectare separată la nivelul localităților, atât în mediul urban, cât și rural, precum și realizarea de campanii de educare în rândul cetățenilor, astfel poluarea cu deșeuri putând fi prevenită. La nivelul instituțiilor centrale considerăm necesar realizarea unui grup de lucru care să reunească atât reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat, cât și ai societății civile, pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea rezolvării acestei probleme.

 

Echipa „Act for Tomorrow”

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii