Web Analytics
scris joi, 25.01.2024

AOA Argeş acuză ADR Sud-Muntenia de discriminare la finanţarea IMM-urilor din Argeş cu fonduri UE

Directorul general Liviu Mușat este reclamat că a „inventat” un criteriu de selecție, privind densitatea IMM-urilor la mia de locuitori, pentru a favoriza județele mai sărace în detrimentul Argeșului

Un scandal mocnește la nivelul mediului economic din județ. Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș (asociație unde „Jurnalul de Argeș” se numără printre membrii fondatori) s-a adresat printr-o petiție d-lui Liviu Mușat, directorul general al ADR Sud-Muntenia, reclamându-i faptul că IMM-urile din Argeș care vor să-și implementeze proiecte cu fonduri europene tot în acest județ sunt discriminate.
Concret, prin această petiție adresată spre știință și lui Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean, dar și ministrei Justiției, Alina Gorghiu, lider al PNL Argeș, AOA Argeș – prin vocea președintelui Marian Toma – învederează „încălcarea principiului egalității de tratament, cu consecința discriminării IMM-urilor din Argeș care aleg să-și implementeze proiectele tot în Argeș, ca urmare a introducerii, în Grila de evaluare tehnică și financiară, anexa 1.3 la Ghidul Solicitantului, aferent Priorității 1 (…) a criteriului 7 de selecție – «Locul de implementare al proiectului, conform densității IMM la 1000 locuitori» – potrivit căruia, pentru proiectele implementate în Argeș nu se acordă niciun punct”.

AOA Argeş acuză ADR Sud-Muntenia de discriminare la finanţarea IMM-urilor din Argeş cu fonduri UE

Raționamentul ADR Sud Muntenia „este total greșit”

Argumentul ADR Sud-Muntenia pentru menținerea acestui criteriu de selecție a fost acela că, „din analiza indicatorilor privind activitatea întreprinderilor din regiune, s-a constatat că județele Călărași (de unde provine Liviu Mușat – n.r.), Dâmbovița, Ialomița și Teleorman au densitatea medie sub densitatea medie națională de 2,95, cât și sub densitatea medie regională de 2,34. Astfel, criteriul locului de implementare a proiectului se va puncta, în scopul eliminării decalajelor de dezvoltare economică de la nivelul regiunii Sud-Muntenia”. AOA Argeș susține, însă, că acest raționament este total greșit, argumentând cu faptul că „potrivit prevederilor Ghidului Solicitantului, sunt eligibili solicitanții – societăți sau societăți cooperative – care se încadrează în categoria microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici non agricole și care au desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare, cel puțin, unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, cel puțin, începând cu data de 1 ianuarie 2022”.

AOA Argeș concluzionează, în raport de aceste prevederi, că discriminarea firmelor din Argeș, care – din raționamente cost-beneficiu – aleg să-și implementeze proiectele în județ, nu va elimina decalajele de dezvoltare economică din Regiunea Sud-Muntenia, „pentru simplul motiv că, în urma acestui apel de proiecte, nu va crește densitatea IMM-urilor la mia de locuitori în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman. Aceasta deoarece un punct de lucru – care nu are personalitate juridică – al unui IMM în mod evident nu este un IMM și nu va fi luat în considerare la calculul densității IMM-urilor la mia de locuitori”.
Pe de altă parte, în petiție se mai arată că acest criteriu de selecție „încalcă prevederile Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021”,
potrivit cărora în regiuni de dezvoltare trebuie respectate principiile nediscriminării și egalității. De altfel, obiectivul general al finanțării – stipulat și în Ghid – ar trebui să fie „sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care își desfășoară activitatea în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia”, fără absolut nicio constrângere și/sau limitare și fără a menționa eliminarea decalajelor de dezvoltare economică dintre județele componente ale Regiunii Sud-Muntenia.

Citește și Patronul de Clemans a cumpărat clădirea fostului spital de oncologie din Piteşti

Citește și VIDEO. Focoasa Lorena şi primarul „Micky Fermecătorul” din Bascov, virali pe TikTok

„ADR Sud Muntenia îi penalizează pur și simplu pe argeșeni”

AOA Argeș mai spune că prin respectivul criteriu de punctare, socotit „o invenție”, ADR Sud Muntenia îi penalizează pur și simplu pe argeșeni, pentru că sunt cei mai activi întreprinzători din Regiunea Sud-Muntenia, față de cei din Călărași, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman, „ceea ce nu este nici moral, nici echitabil, fiind contrar principiului incluziunii și egalității de șanse”. În același timp, dat fiind faptul că una dintre condițiile de eligibilitate ce trebuie întrunită de solicitanți este cea conform căreia, la depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în regiunea Sud-Muntenia, existența criteriului 7 conduce la o situație cât se poate de absurdă: „IMM-urile din Argeș, care – din motive bazate pe raționamentul cost-beneficiu – aleg să-și implementeze proiectele în județ, sunt situate de către ADR Sud Muntenia pe picior de egalitate cu cele din București și Ilfov și/sau din orice altă regiune a țării, care, pentru a fi eligibile, își înființează sedii secundare în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița și Teleorman, ambele categorii primind 95 de puncte”.

Grile de evaluare. În celelalte regiuni niciun județ nu e penalizat

Potrivit AOA Argeș, același apel de proiecte a fost lansat și în celelalte regiuni ale României, fără a exista discriminare între județele aparținând aceleiași regiuni, în funcție de densitatea IMM-urilor la mia de locuitori.
Astfel, se arată că ADR Centru (județul Brașov are același punctaj cu județul Covasna), ADR Nord Vest (Cluj – același punctaj cu Maramureș), ADR Vest (Timiș – același punctaj cu Caraş Severin), ADR Sud Vest (Dolj – același punctaj cu Mehedinți), ADR Sud Est (Constanta – același punctaj cu Vrancea). Cu mențiunea că analiza este făcută între județele cu cel mai mare număr de firme la mia de locuitori și județele cu cel mai mic număr de firme la mia de locuitori din cadrul aceleiași regiuni.
Conform grilelor de evaluare tehnico-financiară aferente respectivelor ghiduri, o firmă din Argeș care implementează un proiect într-o altă regiune primește 100 de puncte. „Or, în condițiile GS lansat de ADR Sud-Muntenia, o firmă din Argeș, care își implementează proiectul tot în Argeș primește 95 de puncte, fiind discriminată” – arată AOA Argeș.
Prin urmare, în petiție se cere eliminarea criteriului 7 de selecție, în caz contrar AOA Argeș urmând a face demersuri judiciare pentru anularea parțială a Ghidului Solicitantului, respectiv suspendarea aplicării acestuia.

Citește și Peste 6.500 de elevi din Argeş nu mai beneficiază de transport gratuit

Citește și Încă o ilegalitate! Etajul în plus de la blocul „Titidan” – fără autorizaţie de construire!

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Vă salut dragilor !
    Domnul Mușat este argeșean naturalizat la Călărași.
    Bani pentru Argeș nu sunt la finanțările pentru IMM-URI, la finanțările pentru instituțiile publice (primarii, Cj…) Argesul este fruntaș. Numai Botarca de la Topoloveni a accesat prin ADR câteva milioane de euro, iar domnul Manzana este vicepreședinte al ADR Sud Muntenia… Așa că…?! Politică, politică,… politică. Suntem firmă de consultanță și știm cu ce se „mănâncă” astea …

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *