# Când mafia îţi bate la uşă cu… Integritatea # Minciuna are întotdeauna picioare scurte: ca să-l îndepărteze în 2013 de la șefia IPJ Argeș, gulerele albe din politică și din poliție i-au făcut comisarului șef Dan Nicolae sesizare la ANI, pe motiv că ar fi dobândit o avere nejustificată # Trei ani și jumătate a durat verificarea batjocură a legendarului polițist argeșean care a făcut dosarul permiselor și care a băgat în sperieți mafia balastierelor și a pădurilor prin anchetele declanșate # Abia în urmă cu două săptămâni, ANI a constatat că Dan Nicolae are o avere dobândită licit, constând într-un Logan vechi de 9 ani și un apartament cu două camere achiziționat prin credit ipotecar # Miza dosarului batjocură de la ANI a fost blocarea accesului lui Dan Nicolae la orice funcții de conducere în Ministerul de Interne condus de Petre Tobă și camarila sa
A trebuit să pice APUD Petre Tobă din fruntea Ministerului de Interne pentru ca ANI să termine în sfârșit, după trei ani și jumătate, verificarea averii, mai bine zis a non-averii, incomodului comisar șef Dan Nicolae. Și să-i comunice rezultatul. Unul de clasare a sesizării sau autosesizării, că nici ANI nu mai știe exact ce a fost, după cum veți vedea în continuare. Vorba ceea, ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns!
Gulerele albe, speriate de dosarele „Balastiera” și „Cheresteaua”
Pentru puținii cei care încă nu știu, Nicolae e legendarul polițist care a priponit mafia de la permise din postura de șef al Direcției Generale Anticorupție Argeș, între 2005-2009. În toamna lui 2009 a fost promovat șef al poliției argeșene, pe care a condus-o până în primăvara lui 2013, atunci când gulerele albe din PNL și PSD, mai exact din USL Argeș, și-au dat mâna, apelând la tăticii lor din politica națională, să-l schimbe. Nicolae pornise dosarele „Balastiera” și „Cheresteaua”, cu prejudicii de milioane și milioane de euro, iar infractorii își presau protectorii din rândul gulerelor albe să-l mazilească pe incomodul polițist, altfel își dau drumul la gură și merg împreună la pușcărie. Neavând ce să-i reproșeze din punct de vedere profesional, gulerele albe din poliție și politică au început să-l hărțuiască. Inclusiv cu o sesizare la ANI, de care vom face multă vorbire în continuare pentru că merită. Ca o paranteză, dosarul îndepărtării lui Dan Nicolae e unul complet și complex și implică nume sonore din politică, IPJ Argeș, M.A.I și mediul de afaceri. E doar o chestiune de timp până ce va bubui în toată „splendoarea sa”, dovadă că acest om a speriat ca nimeni altul o mafie transpartinică ce a ținut și continuă să țină în captivitate județul Argeș. Banul e cel care i-a unit pe toți cei poziționați agresiv în ultimii zece ani împotriva comisarului șef Dan Nicolae, fie că vorbim de banul stors din balastiere, păduri, transporturi auto, infrastructură rutieră și alte afaceri din zona gri a evaziunii fiscale.
Cum să verifici în 3 ani și jumătate o mega-avere formată dintr-un Logan și un apartament cu două camere, confort doi
Dar să revenim la sesizarea ANI. Trei ani și jumătate i-au trebuit Agenției Naționale de Integritate, din aprilie 2013 și până în octombrie 2016, să verifice averea unui polițist care n-a trăit decât din salariu. Și care, după aproape 11 ani în care a deținut numai funcții de conducere, a reușit să-și cumpere doar un Logan și un apartament cu două camere, confort II, într-un bloc din Pitești construit în 1962. Acestea sunt bunurile mari și late achiziționate de Nicolae, cât timp a fost șef al Direcție Generale Anticorupție Argeș și IPJ Argeș. Un Logan vechi de aproape 9 ani, evaluat acum de ANI la 15.000 lei și un apartament de două camere în valoare de 52.000 euro, cumpărat prin credit ipotecar scadent în 2027. Mai exact, creditul a fost de 39.000 euro, deoarece diferența până la 52.000 euro, valoarea apartamentului, a fost achitată sub formă de avans, prin numerar. Soția comisarului șef Dan Nicolae e medic și venitul lor, pe 11 ani, a fost puțin peste opt miliarde lei vechi, din care au făcut achiziții de circa 1,5 miliarde. Deci n-au avut venituri de 8 miliarde lei vechi (atenție, și acestea pe durata a 11 ani !) și au făcut achiziții de zece, cinsprezece sau cincizeci, cum e cazul altor colegi la care nu bate casa (salariul) cu masa (șpaga). Nu, Nicolae și soția au avut venituri din salarii de 8 miliarde lei vechi și și-au permis achiziții de 1,5 miliarde. Și acelea prin credit, că de restul șase au trebuit să trăiască, ei și copilul, un deceniu și un an peste. De ce insistăm pe aceste cifre? Pentru că intervalul de timp uriaș necesar ANI (unul de trei ani și jumătate), ca să verifice colosala avere a lui Nicolae, adică un amărât de Logan și un la fel de amărât de apartament cu două camere, spune multe despre modul cum au fost folosite instituțiile statului ca să se plătească polițe ofițerilor incomozi.
Apartamentul confort II al lui Nicolae – mai scump ca mega-apartamentul lui Ionițescu din blocul rezidențial al lui Vișoiu
Spre comparație, toți comandanții IPJ Argeș de după 1990, fără excepție, și-au făcut vile și au prosperat în timpul cât s-au aflat la conducerea Inspectoratului. Pe ei nu s-a gândit ANI să-i verifice, deși le geme de proprietăți declarația de avere, ca să ne referim doar la șefii IPJ Argeș din ultimii zece ani. L-au găsit doar pe Nicolae, cu un Logan și un apartament confort doi, și le-a luat trei ani și jumătate să-l verifice. De parcă bunurile au fost cumpărate cu bani plimbați prin conturi off-shore din Cipru sau Insulele Cayman. Totul nu pare, ci chiar este cusut cu ață albă. Spre justă comparație, pe apartamentele cu trei camere cumpărate (?!) de la Valentin Vișoiu în cartierul rezidențial Quadra Place din București (duble ca suprafață, față de cel confort II al lui Dan Nicolae), foștii șefi ai IPJ Argeș, Petre Ionițescu și Costel Nedelescu, au plătit fiecare doar 40.000 euro. Asta în vreme ce al lui Nicolae, poziționat în provincie, într-un bloc comunist construit în Piteștiul anului 1962, a costat 52.000 euro. Numai că, pe Ionițescu și Nedelescu, ANI nu s-a gândit să-i verifice la avere. Probabil n-a avut timp și nici resurse. Timp, pentru că n-ar fi reușit verificarea în timpul vieții acestora și resurse, pentru că le-ar fi trebuit armate de funcționari, având în vedere numărul proprietăților celor doi.
Nicolae – blocat cu ANI după un scenariu marca Tobă
Ca să încheiem cu istoricul acestei mizerii greu de digerat, ANI i-a trimis răspuns comisarului șef Dan Nicolae, la finele lunii octombrie, că sesizarea pentru verificarea averii sale a fost clasată. Mai pe înțelesul tuturor, i-a fost verificată averea și nu s-a găsit nimic în neregulă. Atenție! Asta după ce polițistul a avut mai multe intervenții, în ultimii ani, la Agenția Națională de Integritate, în care a cerut urgentarea verificării averii sale. Numai că ANI a acționat după un scenariu prestabilit, dorind neapărat să-l țină agățat cu o sesizare, astfel încât să-i fie blocat accesul la orice funcție de conducere în poliție, în cazul în care cineva din țara asta ar fi dorit totuși să se folosească de expertiza și știința de carte a lui Nicolae. „Nu-l putem numi pe Nicolae, că e cercetat de ANI!”, asta a fost logica camarilei din jurul lui APUD Tobă, care l-a vrut departe pe comisarul șef Nicolae de orice funcție de conducere în poliție. Acum vă e clar de ce a durat verificarea ANI vreme de trei ani și jumătate? Nouă, da! Și încă ceva: din adresa de clasare, aflăm că ANI „s-a sesizat din oficiu ca urmare a primirii de la IGPR a lucrării nr. 126302/09.04.2013”. Adică a fost un fel de autosesizare după o… sesizare. La fel ca ticăloșia, nici prostia nu are limite. Dar, cum spuneam, a trebuit să plece Petre Tobă de la șefia Ministerului de Interne pentru ca și ANI să se autoelibereze (era să zic autosesizeze) din robie. Interesant este ce va urma. Fiindcă va urma ceva, cu siguranță!
Material realizat de Gabriel Grigore
0 Comentarii