Web Analytics

Anestezistul Titi Păun, cercetat pentru fals intelectual

de | 16.06.2017 16:10 | Dezvăluiri

10 constantin paun# Surpriză în dosarul câmpulungeanului ucis de o injecţie # După aproape patru ani de cercetări, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a stabilit că doctoriţa Ramona Herişanu nu a comis nicio culpă medicală în cazul decesului lui Alin Niţescu #  În schimb, a fost disjuns un nou dosar pe numele medicului anestezist Constantin Păun, care e cercetat pentru fals intelectual

Profesorul pensionar Viorel Niţescu se luptă de aproape patru ani pentru a elucida condiţiile suspecte în care a decedat fiul său cel mic, Alin. Familia Niţescu o acuză de malpraxis pe Ramona Herişanu, medicul psihiatru care i-a injectat tânărului  medicamentul Zypadhera, un neuroleptic de ultimă generaţie. Împotriva doctoriţei au fost depuse numeroase plângeri atât la poliţie, cât şi la Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis din cadrul DSP Argeş sau Ministerul Sănătăţii, numai că niciuna dintre aceste instituţii nu a găsit-o vinovată. Viorel Niţescu are mari semne de întrebare în legătură cu modul în care au decurs cercetările în cazul morţii fiului său şi acuză autorităţile că încearcă să muşamalizeze cazul. Ba mai mult, din dosarul cercetat de Serviciul Investigaţii Criminale al IPJ Argeş au fost disjunse alte dosare, ţap ispăşitor fiind scos anestezistul Constantin Păun, alături de o asistentă de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Argeş şi de expertul desemnat de Direcţia de Sănătate Publică să analizeze cazul de malpraxis.

Viorel Niţescu: „Pentru a justifica utilizarea injecţiei, dr. Herişanu a transmis celor care investigau cazul un alt diagnostic”

Tatăl tânărului decedat în condiţii suspecte susţine că, imediat după izbucnirea scandalului generat de acuzaţiile de malpraxis, psihiatrul Ramona Herişanu a schimbat din mers diagnosticul pus lui Alin. După cum scrie în carneţelul pe care medicul ţinea evidenţa injecţiilor cu Zypadhera, tânărul suferea de tulburare paranoidă grefată. „Altfel spus tulburare de comportament, suprapusă peste alte vulnerabilităţi. I-a pus acest diagnostic pe baza unor constatări ale altor medici, fără să facă ea personal o investigaţie competentă. Nici nu avea cum! Cabinetul în care activa nu permitea o internare şi ţinerea sub observaţie o perioadă de timp. Acest diagnostic, conform tratatelor, presupune o psihoză în care pacientul nu este rupt de realitate ca să fie schizofrenic. Firma care furniza injecţia avertiza medicii care o utilizau că datorită substanţei toxice fără antidot conţinute, trebuie efectuate investigaţii complexe înainte de utilizare pentru prevenirea unor reacţii adverse, iar în cazul tulburărilor de comportament, ca cea a fiului meu, este interzisă a se folosi. Dr. Herişanu s-a hazardat să o aplice, ducându-ne în eroare că e sigură, iar pe parcursul anchetei, a transmis celor care investigau cazul un alt diagnostic, foarte grav, de schizofrenie paranoidă, pentru a justifica utilizarea injecţiei respective”, spune Viorel Niţescu.

Raportul medico-legal semnat de dr. Mihaela Popescu incriminează personalul Spitalului Judeţean

10 DisjungerePaunRaportul de constatare medico-legală arată că moartea lui Alin Niţescu „s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţă a unui edem pulmonar masiv apărut în evoluţia unei pneumonii acute şi miocardite acute, la un organism cu tare cardiace preexistente”. Acelaşi document, semnat de medicul legist Mihaela Popescu, de la Serviciul de Medicină Legală Argeş, mai precizează că: „administrarea medicamentului (n.red. Zypadhera) ar fi fost contraindicată dacă s-ar fi cunoscut (investigat) antecedentele preexistente cardiace (…) şi afecţiunile acute de la acea dată (miocardită acută, pneumonie – hepatizatie roşie alternând cu hepatizatie cenuşie). (…) Datele furnizate de examenul necroptic macro şi microscopic converg la existenţa unei legături directe şi condiţionate de cauzalitate între administrarea de Zypadhera şi decesul numitului Niţescu Alin George. (…) În lipsa administrării tratamentului cu Zypadhera suprapusă patologiei, numitul Niţescu Alin George ar fi avut şanse de supravieţuire cu condiţia precizării unui diagnostic corect, complet şi implicit aplicării unei conduite terapeutice adecvate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. Diagnosticul pus în Spitalul Judeţean Argeş nu concordă cu diagnosticul furnizat de examenul necroptic”.

Spitalul a refuzat să ofere familiei rezultatele analizelor lui Alin

10 ViorelNitescuViorel Niţescu, tatăl tânărului decedat, susţine că a cerut Spitalului Judeţean copii după rezultatele analizelor efectuate pe durata internării fiului său în secţia ATI. „Am fost refuzat pe motiv că acestea se dau numai cu acordul pacientului. Dar când pacientul a decedat, conform legii, partea vătămată, adică membrii familiei au dreptul să primească aceste documente. Pentru acoperirea asasinatului medical au distrus, contrar legii, probele care atestau substanţa toxică injectată. Anchetatorii au concluzionat că în lipsa rezultatelor analizelor toxicologice nu se pot pronunţa cu exactitate asupra decesului, ci numai presupun ce s-a întâmplat”, mai spune Viorel Niţescu.
În ceea ce priveşte distrugerea probelor pentru analizele toxicologice, au fost întocmite noi dosare penale, unul dintre cei cercetaţi fiind şi medicul anestezist Constantin Păun, fost şef al secţiei Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean. Viorel Niţescu spune că a solicitat în repetate rânduri rezultatele analizelor toxicologice, însă anchetatorii nu s-au grăbit să ceară aceste rezultate, la dosar apărând şi o adresă datată 05.08.2013, adică la două zile după efectuarea necropsiei lui Alin, pe reversul căreia dr. Constantin Păun consemna că nu s-au recoltat probe pentru analize toxicologice. Adresa cu pricina nu avea totuşi dată şi număr de înregistrare din registrul Spitalului Judeţean, ci numărul dosarului penal, 2161682/P/2013, iar de aici şi ipoteza că documentul ar fi un fals. Cu atât mai mult cu cât alte documente vorbesc de prelevarea probelor de sânge şi urină recoltate de la pacient cât timp acesta era încă în viaţă, internat la Terapie Intensivă, probe care au fost distruse după şapte zile, sub pretextul că nimeni nu le-a solicitat. Acesta este şi motivul pentru care din dosarul în care dr. Ramona Herişanu era cercetată pentru ucidere din culpă s-a disjuns un nou dosar, înaintat Poliţiei Municipiului Piteşti. În acest dosar sunt cercetaţi medicul anestezist Constantin Păun, pentru săvârşirea intracţiunii de fals intelectual şi asistenta Panait Mariana – pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu. În ceea ce o priveşte pe psihiatra Ramona Herişanu, pe 10 martie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, a dispus clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă „întrucât fapta acesteia nu este tipică sub aspectul laturii obiective”, după cum se arată în ordonanţa procurorului de caz.

Expert desemnat de DSP Argeş, cercetat pentru favorizarea făptuitorului

Din acelaşi dosar în care doctoriţa Herişanu a ieşit basma curată au mai fost disjunse şi alte dosare. Unul dintre acestea îl are ca protagonist pe medicul Tatu Mihai de la Spitalul Judeţean Tulcea, desemnat de Comisia de Malpraxis a DSP Argeş să cerceteze dacă psihiatra Ramona Herişanu e vinovată sau nu de malpraxis. Trebuie spus că DSP Argeş a trimis expertului din Tulcea un dosar incomplet, acesta din urmă concluzionând că „nu există niciun raport de cauzalitate între pregătirea profesională a medicului şi evenimentul produs”. Fapt care a generat nemulţumirea părinţilor lui Alin Niţescu, care cereau să fie analizat modul în care doctoriţa a acţionat încă de la stabilirea diagnosticului şi până la momentul în care tânărul a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău din cauza medicamentului Zypadhera. Parchetul a dispus disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi declinarea acestuia către Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea în vederea efectuării de cercetări faţă de medicul Tatu Mihai sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (n.red. nu ar fi emis chitanţă pentru cei 2.500 lei pe care familia Niţescu i-ar fi plătit cu titlul de onorariu) şi favorizarea făptuitorului. „Şi dacă există un infractor, care este acela?!”, se întreabă Viorel Niţescu.

Dr. Constantin Păun: „Familia Niţescu a cerut scutire de autopsie şi eu nu am fost de acord”

I-am cerut un punct de vedere şi medicului Constantin Păun, care ne-a declarat: „Nu sunt cercetat. Nu ştiu absolut nimic. Informaţiile pe care le aveţi dvs. sunt false. Familia Niţescu a cerut, după moartea băiatului, scutire de autopsie şi asta trebuia să fie aprobată de medicul curant şi de şeful de secţie, care eram eu. În calitate de şef de secţie, nu am fost de acord să nu i se facă autopsie. Ăsta e singurul contact pe care l-am avut cu această familie, în rest nu am avut niciun fel de discuţie cu ei. În legătură cu probele toxicologice, nu e treaba mea!”.
Am contactat-o telefonic şi pe dr. Ramona Herişanu. „Nu am nimic de comentat. La revedere!”, ne-a spus aceasta, după care a întrerupt convorbirea.

În timp ce agoniza, Alin ceruse să fie transportat la un spital din Bucureşti

Diagnosticat cu tulburare paranoidă grefată, câmpulungeanul Alin Niţescu, în vârstă de 32 de ani, făcea lunar terapie la cabinetul medicului psihiatru Ramona Herişanu, aflat în incinta clinicii „Dr. Irimia” din Piteşti. Înainte de injecţia fatală, Alin mai făcuse alte 18 injecţii cu neurolepticul Zypadhera. Numai că, în dimineaţa zilei de 1 august 2013, după ce psihiatrul i-a injectat doza obişnuită de medicament, tânărului i s-a făcut rău. Potrivit familiei, lui Alin i-a crescut tensiunea şi a fost pus de psihiatru să bea aproape 2 litri de apă. A vomitat, fiind cuprins de o stare de sughiţ. Având dureri atroce de cap, a strigat după ajutor, spunând că îi explodează capul. Apoi a fost cuprins de o stare de agitaţie, vorbind în permanenţă, gesticulând şi încercând să plece din clinică pentru a merge la un spital din Bucureşti, deşi nu îşi mai putea coordona picioarele. Medicul nu a reuşit să îi monteze o perfuzie şi i-a injectat Diazepam, tânărul adormind. Când în somn Alin a început să vomite suc gastric, doctoriţa Herişanu s-a hotărât să sune la 112. Solicitată pentru un pacient cu reacţie alergică, ambulanţa a venit fără medic, doar cu şofer şi asistentă, aceasta din urmă constatând că tânărul era de fapt în comă. Transportat la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Argeş, Alin a fost dus la secţia Anestezie Terapie Intensivă, unde a fost preluat de doctorul Adrian Ciocănea. A doua zi, tânărul a făcut stop cardiac, iar medicii nu l-au mai putut resuscita.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii