Web Analytics

Ancheta Avocatului Poporului, obstrucţionată de directorul Buţă de la Inspectoratul în Construcţii

de | 22.08.2019 13:36 | Dezvăluiri

# Haosul imobiliar din Piteşti, confirmat în documente oficiale semnate de Renate Weber # Prefectul a atacat o autorizație de construcție emisă de Primăria Pitești pentru un imobil construit de familia Căunei, însă abia după ce a intervenit Inspectoratul de Stat în Construcții, fiindcă cel din Argeș a refuzat să colaboreze
Biroul Teritorial Pitești al Avocatul Poporului a fost sesizat prin mai multe petiții despre încălcarea prevederilor legale privind autorizarea unor construcții care urmează să fie edificate sau în curs de construire pe raza municipiului Pitești. Petenții au ajuns să ceară sprijinul Avocatului Poporului după ce au făcut mai multe demersuri la autoritatea locală, prin care și-au manifestat opoziția față de respectivele construcții ridicate în vecinătatea locuințelor lor, însă au fost tratați cu flit de către compartimentele de specialitate ale primarului Ionică, fie au primit răspunsuri nemulțumitoare sau s-a tergiversat soluționarea lor.
Concret, plângerile au avut ca obiect legalitatea autorizării la construire a unor blocuri de pe strada Mircea Eliade FN (aparținând familiei notarilor Mariana și Gheorghe Căunei Florescu), de pe b-dul I.C. Brătianu (blocul de 10 etaje al deja celebrei firme Titidan) și un al treilea – pe strada Traian nr. 3A. Ca atare, după Primăria Pitești, în această primăvară, Avocatul Poporului a demarat o anchetă și la sediul Inspectoratului în Construcții Argeș. Și asta pentru că, din răspunsul oferit oficial de către cei de la Inspecția în Construcții, nu rezulta clar dacă au făcut sau nu un control, pentru că au refuzat să pună la dispoziție procesul-verbal de control.
La fel, cei de la ISC nu au putut să dovedească dacă autorizarea construcției din strada Mircea Eliade FN (a familiei Căunei) s-a făcut cu respectarea legii, cum nu au făcut dovada existenței documentației complete a autorizării aceleiași construcției în ceea ce privește informarea și consultarea publicului. Mai concret, în cazul imobilului ridicat pe strada Eliane, Avocatul Poporului a constatat lipsa postării transparente a următoarelro documente: planșele de reglementări, regulamentul local de urbanism, rapoartele de consultare publică și rapoartele arhitectului-șef…

E scris și pe site-ul Avocatului Poporului: Buță de la ISC Argeș nu a vrut să colaboreze

La verificarea în teren, din partea Inspectoratului în Construcții Argeș a participat inspectorul-șef Ioan Buță, iar din partea Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului, Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator, și Marius Remus Gherghina, consilier.
„Cu prilejul efectuării anchetei, în pofida prevederilor legale care reglementează obligația autorității publice să acorde sprijinul cuvenit instituției Avocatul Poporului, domnul inginer Ioan Buță, inspector-șef județean, nu a colaborat cu reprezentanții Avocatului Poporului, obstrucționând ancheta…”, se arată într-un document postat pe site-ul oficial al Instituței Avocatul Poporului și semnat de Renate Weber.

Arhitectul-șef al Piteștiului a primit două amenzi că nu a respectat legea în autorizarea construcțiilor

Ca atare, instituția s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcții de la nivel central. Care, contrar inerției și lipsei de transparență de la nivel județean, a reacționat. Și ce a descoperit?!
Dacă în cazul blocului de pe I.C. Brătianu răspunsul a fost că există un dosar pe rolul Tribunalului Vâlcea având ca obiect „Anulare autorizație de construcție nr. 191/20.03.2018”, urmând ca instanța să se pronunțe printr-o hotărâre definitivă care va conține dispoziții obligatorii față de părțile aflate în litigiu, în cazul blocurilor de pe Mircea Eliade FN și Traian nr. 3A, personalul cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului Regional de Construcții Sud Muntenia a efectuat verificări la Primăria Pitești. S-a urmărit dacă au fost respectate prevederile legale la emiterea documentației de urbanism PUD și a autorizațiilor de construire. Pentru neconformitățile constatate, în cazul imobilului din Mircea Eliade (locuințe colective P+4E+5E retras), respectiv emiterea Autorizației de Construire nr. 657 din 23.08.2018, în baza unui certificat de urbanism emis în 2017, eliberat cu date incomplete, cât și a unei documentații tehnice neverificate în condițiile legii, a fost aplicată arhitectului-șef al Primăriei Pitești o sancțiune contravențională prevăzută de legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție.
Tot Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat Instituția Prefectului Argeș pentru anularea autorizației de construire de mai sus de către instanța de contencios administrativ, ceea ce Instituția Prefectului Argeș a și făcut săptămâna trecută, fiind o premieră în acest sens.
Și în cazul imobilului de pe strada Traian nr. 3A i-a fost aplicată arhitectului-șef al Primăriei Pitești o sancține contravențională pentru neîndeplinirea în termen a măsurilor în urma controlului efectuat în luna martie a.c. la Primăria Pitești.
N. red. Legea 50/1991 privind autorizarea construcțiillor prevede amenzi usturătoare. Astfel, pentru eliberare documentație cu date incomplete și neverificate în condițiile legii amenda este de la 5.000 la 30.000 lei, iar pentru neîndeplinirea măsurilor amenda este de la 1.000 la 5.000 lei, acestea fiind sancțiunile aplicate arhitectului-șef al municipiului Pitești de către Inspectoratul de Stat în Construcții.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii