Web Analytics

Amintirile boierului Bălăceanu Stolnici, depănate la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 29.07.2015 22:59 | Cultură

”Amintiri… Viața la țară – Stolniciul interbelic” este cel de-al doilea volum-album de evocări, în cadență paseistă, al academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici. După ”Bucureștiul interbelic”, publicat la aceeași editură de prestigiu, ”Oscar Print”, volumul lansat miercuri, 22 iulie, la Biblioteca Județeană Argeș, face să bată – din nou și cu putere – inima unor vremuri care, astăzi, sunt temă de cercetare și de meditație.
Viața în satul românesc interbelic, oamenii simpli,  dar de bună-credință și  adecvați contextului și realității mai largi, obiceiurile, portul, elementele de arhitectură, structura și ritualurile de familie și sociale, contactul cu personalități ale epocii, între care Elena Văcărescu, Armand Călinescu, Dinu Brătianu, Piteștiul în care boierul nostru a învățat, cu Strada Mare, văzută ca spațiu select de socializare, cu Teatrul, între zidurile căruia se desfășurau nu doar reprezentații artistice, ci și conferințe cu public avizat, preoțimea distinsă, implicată în social, dar și în politică, emblematică și astăzi, în amintirea copilului cu pofte dulci, cofetărie Borănescu, toate au fost rememorate dinaintea celor prezenți cu același suflu ce răzbate și din pagină.
Invitații boierului de la Stolnici au rezonat sufletește cu autorul. Academicianul Sabina Ispas a evidențiat oralitatea stilului și prospețimea istorisirii, de asemenea varietatea ilustrației, care transformă cartea într-un continuum vizual, modern și captivant. Prof. univ. dr. Cristiana Glavce a subliniat calitățile antropologice ale volumului și accesibilitatea limbajului, pentru ca acad. Răzvan Theodorescu să sintetizeze, cu netăgăduitu-i șarm colocvial, democratismul de tip muntenesc, patriotismul și europenitatea acestei familii, neobișnuite pentru timpul în care viețuiau și pentru rangul pe care-l aveau, democratism, patriotism și europenitate care sunt, și astăzi, etalon pentru ceea ce a însemnat satul românesc în istoria devenirii noastre naționale.
Intervenții salutare, mizând pe necesitatea existenței unor astfel de cărți mărturisitoare, au avut și directorul instituției-gazdă, Octavian Sachelarie, prefectul Mihail Oprescu, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Polexe, editoarea Amalia Moldovan, directoarea Muzeului Golești, Filofteia Pally, și moderatorul lansării-eveniment, Marius Motreanu. Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii