Web Analytics

Ameninţări în stil mafiot de la UE pentru a forţa Finlanda să voteze Planul de redresare

de | 9.05.2021 12:10 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

O ştire recentă de pe site-ul postului naţional de radio şi televiziune din Finlanda (yle.fi) arată că oficiali ai Uniunii Europene au ameninţat ţara scandinavă cu „deteriorarea fără precedent a reputaţiei sale şi presiuni politice” dacă Parlamentul nu va ratifica Planul european de redresare şi rezilienţă.

Aceasta este faţa hâdă a „democraţiei” europene.

„Se pare că nu există niciun fel de respect pentru procesul democratic”, a scris Tuomas Malinen, profesor de economie la Universitatea din Helsinki, pe contul său de Twitter.

Citește și: 65% din români apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei

Ameninţările în stil mafiot din partea UE vin pe fondul deciziei Comitetului Constituţional din cadrul Parlamentului de a cere o majoritate de două treimi pentru aprobarea planului.

Premierul Sanna Marin a refuzat să răs­pundă întrebărilor presei privind identitatea oficialilor europeni, care au folosit aceste mijloace de „persuasiune” doar la telefon nu şi în scris, după cum mai arată articolul de pe site-ul Yle.

Anterior, cabinetul premierului finlandez a cerut informaţii de la biroul juridic al Consiliului Uniunii Europene cu privire la implicaţiile unui vot negativ în Parlamentul de la Helsinki.

„Respingerea pachetului de stimulare economică va conduce la o deteriorare fără precedent a reputaţiei Finlandei şi la presiuni politice”, a subliniat oficialul Consiliului UE, în condiţiile în care „structura creată pentru programul de stimulare va intra în colaps”, după cum mai scrie postul public de radio-televiziune al Finlandei.

Citește și: Insectele – introduse oficial ca hrană umană în Uniunea Europeană

Panica generată în Parlament de ameninţările „europenilor” a „împins” aleşii poporului finlandez către soluţii ridicole şi profund imorale.

„Coaliţia nevertebrată va aproba pachetul de stimulare prin abţinerea de la vot”, a scris publicaţia online Suomen Uutiset (Finnish News). Este vorba despre Partidul Coaliţiei Naţionale, al doilea partid de opoziţie din Parlamentul finlandez.

Deoarece este nevoie de o majoritate de două treimi, nu sunt suficiente voturile din coaliţia guvernamentală, iar celelalte partide din opoziţia şi-au anunţat intenţia de a vota împotriva Planului european de redresare.

Înaintea votului final de săptămâna viitoare, Comisia de finanţe a Parlamentului a dat undă verde pachetului european de stimulare economică, conform unei ştiri recente de la Yle.

Primul criteriu luat în considerare pentru recomandarea aprobării a fost „caracterul excepţional şi unic al pachetului”. Oare chiar mai crede cineva în caracterul „excepţional şi unic” al Fondului de redresare, în condiţiile în care există numeroase semnale privind transformarea acestuia într-o „facilitate” permanentă?

Citește și: Daniela Buruiană, desemnată membru național din partea României la Eurojust

În cadrul Planului de redresare, Finlanda va primi 2,9 miliarde de euro în viitorul apropiat, conform ştirilor din presa finlandeză, şi va rambursa 6,6 miliarde până în 2058.

Planul beneficiază de susţinerea puternică a comunităţii de afaceri, care a făcut un apel pentru ratificarea sa, după cum scrie cotidianul Iltalehti.

Publicaţia online Brussels Report (brusselsreport.eu) arată că situaţia din Finlanda reprezintă un avertisment pentru „eurocraţi” şi întreabă de ce trebuie o ţară care este contributor net al Fondului de redresare să accepte recomandări privind modul de alocare a sumelor primite.

„Nu ar trebui ca experienţele trecute cu fondurile transferate de la UE să reprezinte un motiv de îngrijorare cu privire la cât de bine vor fi cheltuiţi banii şi dacă vor exista beneficii economice adevărate?”, mai întreabă autorul articolului din Brussels Report.

Întrebarea primeşte un răspuns de la profesorul Tuomas Malinen, care se concentrează mai ales pe cazul Finlandei.

„Efectul pachetului de stimulare va fi foarte scăzut sau chiar negativ în cazul pesimist”, scrie profesorul Malinen, în condiţiile în care „este foarte probabilă finanţarea unor proiecte neproductive sau cu randamente foarte scăzute”.

„Cât de înţelept este să forţezi democraţiile divergente din UE să se unească prin emisiuni comune de obligaţiuni şi nu prin intermediul schimburilor comerciale?”, mai întreabă Brussels Report, iar autorul consideră că aceste întrebări legitime pot primi un răspuns la fel de legitim prin respingerea noilor scheme de împrumut.

„Când până şi susţinători moderaţi ai integrării europene se întorc împotriva acestor paşi scandaloşi către o uniune a transferurilor, atunci avem un semnal că lucrurile au mers prea departe”, este concluzia articolului din Brussels Report.

Mult mai dramatic este avertismentul din analiza profesorului Malinen. Acesta arată că ratificarea Fondului de redresare va conduce la „reinterpretarea fundamentală a Articolelor 122, 125 şi 310 din Tratatele europene”.

Articolele 125 şi 310 au fost introduse în tratate tocmai pentru a împiedica transformarea UE într-o uniune a transferurilor şi o federaţie.

Chiar şi numai un respect moderat pentru democraţie ar fi obligat autorităţile europene să treacă la transformarea profundă a UE doar după modificarea tratatelor şi aprobarea lor prin referendumuri naţionale.

Oare va mai dura mult până când şi ultimele rămăşiţe ale democraţiei vor dispărea din Europa?

În ceea ce priveşte Articolul 310 din Tratatul de funcţionare a UE, care spune că trebuie să existe un echilibru între veniturile şi cheltuielile UE, adică este prevenită finanţarea activităţilor prin împrumuturi, acesta „va înceta să existe odată cu ratificarea Fondului de redresare”, după cum subliniază profesorul Malinen.

Citește și:  Aurul-rezervă al României rămâne la Banca Angliei. Proiectul lui Liviu Dragnea de repatriere a rezervelor, respins în Parlament

Din păcate, violarea flagrantă a tratatelor europene va fi pentru nimic, cel puţin din punct de vedere economic, în ciuda asigurărilor date de autorităţi.

„Este greu de crezut că politicienii vor alege ţintele corecte de investiţii pentru societate şi economie”, scrie profesorul finlandez, în opinia căruia „controlul politic va conduce la creşterea numărului investiţiilor neproductive”, iar „aceste investiţii neproductive pot genera costuri majore în viitor pentru statele, băncile şi companiile care le-au finanţat”

„Scopul principal al Fondului de redresare este susţinerea ţărilor care şi-au administrat nesăbuit economiile şi au eşuat în uniunea monetară”, este concluzia profesorului Tuomas Malinen.

„Munca pentru reînnoire va eşua dacă nu există oameni dezinteresaţi gata să trudească şi să se sacrifice pentru binele comun”, a declarat premierul Mario Draghi la prezentarea planului italian de redresare în faţa Parlamentului, citându-l pe Alcide De Gasperi, conducătorul primului guvern postbelic de la Roma.

„Sunt sigur că onestitatea, inteligenţa şi grija pentru viitor vor prima în faţa corupţiei, prostiei şi intereselor de grup”, a mai subliniat Draghi, după cum scrie Bloomberg, care nu ne spune şi dacă audienţa a izbucnit într-un hohot incontrolabil.

Articol preluat integral din ziarul Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Auzi măh Vasâle,că tot dai tu numai știri nașpa despre UE…nu vrei tu să te muți în Rusia și să ne lași???