Web Analytics

Ambasadorul turc i-a cerut primarului Gentea loc pentru o moschee în Piteşti

de | 30.03.2023 12:55 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Delegația condusă de ambasadorul Republicii Turcia în România, Özgür Kıvanç Altan, a efectuat o vizită diplomatică la Primăria Pitești și Consiliul Județean Argeș în cursul săptămânii trecute. Discuțiile s-au axat pe consolidarea cooperării, cu accent pe dezvoltare economică și comerț, dar și din punct de vedere cultural, în contextul unei importante prezențe a afacerilor cu capital turcesc și a minorității turce în zonă.
După momentele oficiale, membrii delegației turce s-au rugat și s-au relaxat în stil tradițional alături de reprezentanții asociației culturale musulmane din Pitești, la restaurantul „Nazar”. De altfel, comunitatea musulmană i-a avansat edilului Piteștiului solicitarea de a avea o moschee în Pitești. „Nu avem unde să ne rugăm!”, spune Salih Celik, liderul comunității de turci de la noi, care numără aproximativ 600 de persoane.

„Noi avem solicitări să punem la dispoziție Arhiepiscopiei, pentru catedrală, și nu găsesc acest teren…”, spune primarul Gentea

„Da, domnul ambasador a a avut o solicitare în acest sens. Noi avem solicitări să punem la dispoziție Arhiepiscopiei, pentru catedrală, și nu găsesc acest teren, am avut mai multe discuții și nu găsim… Deocamdată, solicitarea ambasadorului turc a fost la nivel de intenție, nu a fost o solicitare oficială. Am mai avut o discuție anul trecut privind parcul industrial… nu era dânsul. Dar acum este prima dată când zice cineva ceva de moschee”, ne-a declarat primarul Cristian Gentea.

Într-adevăr, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului consideră că spațiul liturgic destinat credincioșilor în Pitești este insuficient și a avut, în mai multe rânduri, solicitări către autorități în vederea obținerii unui teren pe care noul lăcaș să poată fi construit, una dintre primele locații fiind în zona parcului de la Finanțe. Până acum nu s-a găsit, însă, nicio soluție. De asemenea, s-a solicitat, încă din anul 2018, atribuirea unui teren de 400 mp în Parcul Tineretului, din cartierul piteștean Craiovei, pentru construirea unei noi biserici de care persoanele vârstnice de aici ar avea nevoie, pentru că le este greu să se deplaseze la „Sf. Ilie”, cea mai apropiată biserică. Municipalitatea nu a fost de acord cu această inițiativă, iar în ședința Consiliului Local Pitești a fost refuzată posibilitatea construirii unui lăcaș de cult în Parcul Tineretului.

Citește și La solicitarea primarului Cristian Gentea, Nuclearelectrica sponzorizează cu 25.000 de dolari echipa elevilor piteşteni care participă la Mondialul de Robotică din SUA

Citește și Primarul Cristian Gentea: ”Le-am spus celor de la ISU că țin să inaugurez Bazinul înainte de Paști”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Si uite asa incepe totul.Ei au venit aici sa faca afaceri nu sa ridice pretentii culturale si comportamentale.Sa ne uitam un pic la tarile occidentale care au comunitati mari de musulmani si sa vedem ce probleme s-au creeat si sa tragem invataturi.Francezii au ajuns sa interzica burka din cauza terorismului.Turcii sunt putin diferiti ce e drept, dar cand vor permite si ei crucea pe bisericile ortodoxe din Turcia, si cand vor lasa Sfanta Sofia doar muzeu, atunci vor putea emite pretentii.Au incercat in Bucuresti si s-a vazut ce scandal s-a iscat.
    O casa de rugaciuni pe un teren privat s-ar putea accepta, cu consultarea patriarhiei romane si cu construirea, la paritate a unei biserici ortodoxe la Istanbul.
    Oricum daca se va face, trebuie ca raspunderea pentru construire si intretinere sa cada in sarcina comunitatii turce.
    Este un subiect sensibil in care Primarul nu trebuie implicat.

    Răspuns
    • Domnul de mai sus cunoaste metodologia, pe semne este Părinte. Dar problema esentiala, ca de…si eu sunt islamist si Allah este mare si bun, este sa vad si eu o casa de rugaciune ptr noi minoritari fiind, la Pitesti. Toti dorim sa mergem si sa ne rugam in felul nostru. Este dreptul nostru si avem credinta noastra puternica. Islamul nu inseamna doar a face 10 urmasi de familie, nu inseamna contractul sotiei, nu inseamna 4 sotii pentru un barbat, nu inseamna teroare si fanatism ori Sharia. Suntem normali la cap, nu invechiti din era preistorica si nu vrem sa ne intoarcem acolo. Libera vointa a tinerilor islamisti este una de ne tăgaduit ptr inaintsii nostrii si ei stiu ca noi suntem iubitorii religiei noastre in primul rand cu inima si ne gandim la binele celor din jurul nostru si nu la binele propiu descris de fanatici ori preistorici. Allah,Iisus, Budda, sunt toti acolo ptr fiecare mare religie. Iar noi trebuie sa ne ascultam chemarea lăutrica ptr fiecare religie si sa fim ajutati sa o si practicam asa cum este firesc.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *