Web Analytics
scris vineri, 10.03.2023

Amănunte despre lupta pentru legalitate dintre Prefectură şi Primăria Câmpulung: dosarul blocului social

Procesul pentru Bulevardul ”Pardon” dintre Prefectură și municipiul Câmpulung s-a încheiat în primă instanță cu verdict favorabil localității muscelene, însă se așteaptă finalizarea procedurii de comunicare a hotărârii pentru a se intra în etapa recursului. Între timp, însă, o altă dispută litigioasă se derulează între cele două părți, după ce Instituția Prefectului a atacat în instanță și documentația emisă pentru construirea unui bloc social în municipiul muscelean. Inițierea acțiunilor în justiție s-a făcut în baza unor acte de control emise de către Inspectoratul de Stat în Construcții, prefectul fiind un intermediar impus de lege în procedura de clarificare a situațiilor.

Amănunte despre lupta pentru legalitate dintre Prefectură şi Primăria Câmpulung: dosarul blocului social

Procesul pentru blocul social are termen chiar în această săptămână. Dar a avut parte de un episod tangențial obiectului său, Primăria Câmpulung solicitând instanței ca, mai înainte de finalizarea pe fond a cauzei, să suspende executarea proceselor verbale de control, adică să fie reluate lucrările la obiectivul de investiții. Practic, în atenția municipiului au intrat atât cele două acte de control din 26 iulie 2022, cât și cel conținând răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții la obiecțiunile formulate de administrația câmpulungeană. A fost un proces derulat rapid și cu un rezultat nemulțumitor pentru primărița Elena Lasconi. Instanța de judecată a respins cererea Câmpulungului, așa că lucrările la blocul social nu s-au putut relua. Și se așteaptă decizia pe fond.

Citește și Echipa de „specialişti” din Primăria Câmpulung a împins municipalitatea către un alt litigiu cu Prefectura

Citește și Au crescut iar salariile în Primăria Câmpulung

Avize lipsă, procese verbale ca acte de sesizare

Ca și în cazul Bulevardului ”Pardon”, și în cel al blocului social Elena Lasconi a interpretat acțiunea în justiție a Prefecturii drept o operațiune nejustificată împotriva Câmpulungului și a câmpulungenilor, un gest cu substrat politic. Ecouri ale acestei opinii s-au regăsit și în timpul derulării procesului, fiind invocat în fața instanței interesul ca solicitanții de locuințe sociale din Câmpulung să poată beneficia cât mai repede de acestea. Or, Prefectura nu permite sărmanilor câmpulungeni să intre în case noi, în apartamentele estimate la valori imense! Doar că Instituția Prefectului a fost nevoită să pună problema pe masa judecătorilor după ce Inspectoratul de Stat în Construcții i-a adus la cunoștință rezultatele controlului. Un control care a evidențiat lipsuri și nereguli ale documentației emisă pentru lucrările la bloc.

Adică nu a existat aviz al serviciului deconcentrat al autorității centrale privind protecția sănătății populației, nici avizul Comisiei Tehnice de Circulație. Plus că planul de situație era neconform, iar termenul legal de 30 de zile de la emiterea autorizației de construire nu fusese respectat. Câmpulungul a susținut în fața instanței că nu trebuia să se ajungă la proces. Trebuia să se dispună doar remedierea deficiențelor constatate, în sensul completării documentației cu actele lipsă. Asta fiind soluția văzută de municipalitate, măsura sesizării Prefecturii a fost considerată una nelegală. Adică trebuia luat în considerare un ordin al Ministerului Dezvoltării care prevede faptul că prin procesele verbale de control trebuia să se dispună completarea documentației și regularizarea deficiențelor constatate, nu direct efectuarea demersului de sesizare a Instituției Prefectului.

Instanța a decis respingerea acțiunii

Doar că instanța a trecut pe altă pistă. A considerat că cele două procese verbale ale Inspectoratului de Stat în Construcții nu constituie în sine acte administrative ale căror efecte să fie suspendate, ci acestea se prezintă ca niște acte de sesizare, destinatarul fiind Prefectura. Și chiar instanța, înainte de dezbaterea pe fond a problemei, a invocat din oficiu excepția de inadmisibilitate a cererii formulată de Câmpulung. Și a exprimat și ideea că, citez, ”însăși reclamanta arată în cuprinsul cererii că prejudiciul decurgând din sistarea lucrărilor (iar nu din emiterea proceselor-verbale) s-ar produce cu referire la beneficiarii potențiali ai locuințelor sociale (iar nu în patrimoniul său)”. Câmpulungul nefiind afectat patrimonial, printre altele, instanța a decis respingerea acțiunii.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Au crescut iar salariile în Primăria Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...