Web Analytics

Alţi doi medici de la Judeţean infectaţi cu Covid, după dr. Sârboiu

de | 7.05.2020 13:38 | Dezvăluiri

# Dr. Costin Ștefan: „Dacă aș ști, v-aș spune de unde am luat virusul, dar habar n-am” # Dr. Georgiana Roșu: „Nu am nicio idee de unde am luat. Sursă necunoscută”

Primul cadru medical de la Spitalul Județean Argeș diagnosticat cu COVID- 19 a fost dr. Felix Sârboiu, care a fost confirmat ca infectat pe data de 15 aprilie. Săptămâna trecută, alți doi medici de la Spitalul Județean Argeș au fost confirmați cu noul coronavirus: dr. Costin Ștefan, medic diabetolog și dr. Georgiana Roșu, medic anatomopatolog. Și aceștia doi au acceptat să ne vorbească despre starea lor, după ce săptâmâna trecută am avut un amplu interviu cu medicul Felix Sârboiu.

Diabetologul Costin Ştefan: „Nu-mi imaginez de unde m-am pricopsit cu acest virus”

Așadar, săptămâna trecută, un alt medic argeșean a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Este vorba de dr. Costin Ștefan, medic diabetolog, șeful Secției Medicină Internă II de la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Acesta a fost și directorul medical al Spitalului Județean până în ianuarie a.c. Dr. Costin Ștefan este internat la Spitalul Mioveni din 29 aprilie, iar la momentul convorbirii noastre telefonice (1 mai a.c.) acesta era asimptomatic. Ciudat este că, înainte să fie confirmat cu noul virus, medicul a făcut alte teste care au ieșit negative. Alte două cadre medicale din aceeași secție cu el, o infirmieră și o asistentă, au fost diagnosticate cu COVID-19.
# Cum credeți că v-ați îmbolnăvit?
– Dacă aș ști, v-aș spune, dar habar nu am de unde am luat virusul. M-am protejat maximum, cât am putut. Am purtat echipamentul de protecție corespunzător pe toată perioada programului de lucru, nu mă așteptam la așa ceva. Pentru mine a fost un șoc în momentul în care am primit vestea. Deci chiar nu m-am așteptat, mai ales că nu am prezentat niciun simptom, absolut nimic. Gândiți-vă, a fost un șoc destul de puternic, nu m-am așteptat și nu e ușor să treci prin așa ceva.
# Cât de eficient credeți că este echipamentul de protecție?
– Doamnă, nu știu ce să vă spun. În acest moment, nu vă pot răspunde la această întrebare. L-am purtat în permanență (echipamentul, n. red.). Nu îmi imaginez de unde m-am pricopsit cu acest virus.
# Câte teste de COVID ați făcut?
– Am făcut în data de 10 aprilie Sanadorul la SJU, mi-a ieșit negativ. Am mai făcut un test rapid, pe 22 sau 23 aprilie, în cadrul laboratorului de analize medicale al SJU. Acestea, într-adevăr, nu sunt foarte concludente, dar l-am făcut pentru că am zis să fiu precaut, ținând cont de ce s-a mai întâmplat în spital. Mi-a ieșit și acesta negativ, deși s-a mai scris că mi-a ieșit pozitiv, dar în niciun caz, l-am avut negativ și pe acesta. Apoi am zis să îmi fac și un PCR, prin Institutul „Matei Balș”. Prima probă a fost negativă, asta s-a întâmplat la 2- 3 zile după testul rapid. Prima probă a fost negativă și eram obligat să fac și a doua probă. Asta este procedura, trebuie să recolteze și a doua oară și bine că mi-am făcut-o, chiar nu voiam să o mai fac, pentru că nu aveam niciun simptom. A doua probă mi-a ieșit pozitivă. Puteam să stau la muncă, acasă cu familia, cu colegii, habar nu aveam de așa ceva, dar, repet, m-am protejat pe toată perioada programului de lucru. Pe 27 mi s-a făcut recoltarea, miercuri mi-a venit rezultatul, pe 29, că eram și de gardă în ziua aceea.
# Toți din secția dvs. au purtat echipament?
– Toată lumea a purtat echipament, deci nu au fost probleme de genul acesta. Am avut echipamente pe secție. Toți s-au echipat corespunzător, dar degeaba (oftează, n. red.). Cel puțin la nivelul secției mele au existat echipamente și nu au existat disfuncționalități în acest sens.
# Cum vă simțiți?
– Mă simt foarte bine, nu am absolut niciun simptom.
# Cum se simt membrii familiei dvs. (soția și cei doi copii, n. red.)?
– Membrii familiei sunt bine, sunt în izolare la domiciliu. În momentul de față, toți sunt bine, sunt în izolare, toată lumea e bine, mă rog la Dumnezeu să fie totul bine.
# Cum sunt condițiile la Spitalul din Mioveni? Câți sunt cazați în camere?
– Condițiile sunt extraordinar de bune. Depinde, suntem câte 2, câte 3.

Doctoriţa Roşu: „Sunt asimptomatică acum. Nu am nicio idee de unde am luat”

Noul coronavirus s-a extins și la Secția Laborator Anatomie Patologică a Spitalului Județean Argeș, unde dr. Georgiana Cristina Roșu (37 ani) a fost diagnosticată cu Covid-19. Georgiana Roșu este argeșeancă și lucrează din 2014 la SJU Pitești ca medic anatomopatolog. Aceasta a fost internată la Spitalul din Mioveni sâmbătă, 2 mai. Dr. Georgiana Roșu ne asigură că a purtat în permanență echipamentul de protecție și, la fel ca în cazul doctorului diabetolog Costin Ștefan, nici ea nu știe de unde a contractat noul coronavirus. „Sunt asimptomatică acum. Nu am nicio idee de unde am luat. Sursă necunoscută”, ne-a declarat dr. Georgiana Roșu de pe patul de spital de la Mioveni. „Am făcut un test PCR, încă un test rapid ulterior și cel de diagnosticare pozitivă a fost al doilea PCR făcut. Deci am făcut 2 teste PCR și un test rapid serologic. Primul test PCR a fost pe 10 aprilie. Testul rapid pe 26 sau 27 aprilie și al doilea test PCR, care a ieșit pozitiv, a fost joi, 30 aprilie. Rezultatul l-am primit sâmbătă. Familia mea e foarte bine, se simte bine, sunt asimptomatici toți”, explică dr. Roșu.
Zilele acestea se fac mai multe testări pe Secția Anatomie Patologică, iar câteva persoane sunt izolate la domiciliu. „Sunt asimptomatici toți contacții mei din secție și se testează zilele acestea o parte din ei. Cei care nu sunt contacți se testează, iar cei care sunt contacți sunt în izolare la domiciliu. Nu știu exact ce măsuri ia DSP-ul cu cei care sunt izolați la domiciliu, 14 zile izolați, probabil că îi vor testa la sfârșitul perioadei sau dacă devin simptomatici. În jur de 9 persoane, aproximativ, sunt izolate la domiciliu”, ne-a mai declarat dr. Georgiana Cristina Roșu.

Dr. Sârboiu: „Mă simt foarte bine, sunt declarat vindecat”

Între timp, dr. Sârboiu a fost externat de la Spitalul Mioveni și se află izolat în apartamentul din Pitești pentru următoarele zile, în timp ce membrii familiei au plecat la casa socrilor de la țară. „Mă simt foarte bine în acest moment. Sunt declarat vindecat. Am 14 zile de carantină, din care au trecut 3, asta e a 4-a zi de carantină (luni – 4 mai a.c.) în care nu am posibilitatea să iau contact cu familia. Primesc mâncare la ușă și mi-o iau după ce pleacă cine îmi aduce mâncarea, astfel încât să n-am contact, pentru că respect cu strictețe toate indicațiile din biletul de externare și din recomandările de la externare pe care mi le-au dat colegii de la Mioveni. Asta ca să le iasă din cap că aș fi vreun spirit rebel, cum s-a vehiculat. În chirurgie nu există rabat de la reguli. Aici, dacă nu faci lucrurile cum trebuie, treburile merg prost. Mulțumesc lui Dumnezeu, aici lucrurile au mers bine, încă n-ați avut motive să scrieți de rău din punct de vedere profesional despre secția noastră”, ne-a declarat dr. Felix Sârboiu.

Scrisoare de susținere de la colegii din secție

Săptămâna trecută, personalul Secției Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean a redactat o scrisoare în care își manifestă susținerea față de doctorul Felix Sârboiu. Redăm un pasaj: „Dr. Sârboiu este un medic onest, mereu devotat pacientului, suspus deciziilor autorității SJU Pitești, total în contradicție cu afirmația sentențioasă din mass-media cum că ar fi un «spirit non-conformist». (…) La sfârșitul lunii martie 2020, deficitul de material pentru testarea specifică COVID-19 la pacienții internați de urgență, precum și lipsa unei «secții tampon» au permis, în ciuda anchetei epidemiologice din UPU, internarea de urgență în Compartimentul Chirurgie Vasculară a 2 pacienți în program de dializă care au fost diagnosticați ulterior cu COVID-19 și care au avut contacți nedeclarați inițial. Ei au fost îngrijiți de către dr. Sârboiu și întregul personal al compartimentului. Simptomatologia clinică a dr. Sârboiu a apărut la peste o săptămână de la internarea acestor pacienți. Afirmația sentențioasă, înainte de finalizarea unei anchete epidemiologice, că «medicul Sârboiu a infectat un întreg spital» nu corespunde adevărului și va fi combătută prin rezultatul anchetei epidemiologice. (…) Dacă dr. Sârboiu nu ar fi protejat persoanele cu care a intrat în contact, cum se afirmă eronat, de ce nimeni din familia dumnealui, cu care locuiește într-un apartament modest și care include 6 membri, dintre care 2 octogenari, nu a fost contaminat? De ce niciun angajat sau pacient al spitalului, unde dr. Sârboiu efectua gărzi, nu a fost contaminat? De ce niciun angajat sau pacient al spitalului unde soția dumnealui lucrează nu a fost contaminat? Toate aceste întrebări arată realitatea pe care foarte probabil o va demonstra și ancheta epidemiologică: personalul medical care a venit în contact nemijlocit pentru a asigura nevoile pacienților infectați COVID-19 este cel care a fost contaminat de acești pacienți”, se arată în comunicatul colectivului de la Secția Chirurgie Vasculară a SJU Pitești.

Dr. Sârboiu locuiește cu soția, copiii și socrii într-un apartament de bloc

Cum comentează dr. Sârboiu manifestul colegilor săi de la Chirurgie Vasculară? „Le mulțumesc frumos pentru susținere, am luat act de declarația făcută de tot colectivul secției. Am încercat să facem acolo o parte extinsă a familiei, având în vedere că am stat mai mult decât cu familia în secția aceea și ei au devenit, cumva, membrii familiei mele. Eu am trei băieți și al patrulea copil pentru mine este secția aceasta. Am trei copii acasă și încă unul la spital, care este acest compartiment de Chirurgie Vasculară, în care m-am străduit să îmi aduc oameni competenți, loiali, dedicați profesiei și am reușit. Abia începe să se închege colectivul medical. Cu domnul dr. Petcu lucrez din 2016. Domnul dr. Ignat a venit în iulie anul trecut, d-na dr. Bălănescu a venit la începutul anului trecut. Vă dați seama că acest colectiv de medici e relativ tânăr, dar ne completăm foarte bine reciproc. Ca să închegi un colectiv trebuie un pic de spirit de sacrificiu și trebuie să dai de la tine foarte mult ca să ai un pic de feedback de la ceilalți. În viață, relația cu omul e foarte importantă și ca să simți căldura oamenilor trebuie să îi simți aproape. Acum se vede treaba aceasta. Asta este opinia lor. Eu nu i-am influențat cu nimic. Eu am luat la cunoștință treaba asta după ce au dat-o în presă”, ne-a spus dr. Sârboiu, care a confirmat că locuiește într-un apartament de bloc cu toată familia și că niciun membru nu s-a îmbolnăvit cu COVID-19. „Într-un apartament de 4 camere din Pitești stăteam socrii, soția, eu, copilul mare, copilul mic și cel mijlociu, care a plecat la facultate. Am rămas 5, că am 2 studenți în familie. Aici stăteam la oraș. Acum am salubrizat casa socrului meu, la Băbana, și toată familia s-a mutat la țară. Acum eu am rămas aici, izolat de familie, pentru că n-am voie să iau contact cu ei 14 zile, până expiră timpul de carantină, și vă dați seama că îmi este foarte greu”, ne-a spus chirurgul Felix Sârboiu.
Chirurgul Felix Sârboiu ne-a mai spus că se va întoarce la serviciu după ce expiră timpul de carantină. „Cum să vă spun, am luptat prea mult ca să realizăm ceva, și mă refer la Secția Chirurgie Vasculară, pentru cetățenii acestui județ și pentru oamenii acestei țări. Am luptat mult prea mult ca să își permită să anuleze tot prin niște simple formalități total eronate. De mâine (marți, 5 mai) secția noastră își redeschide porțile, reîncepe activitatea cu cei trei colegi ai mei (dr. Petcu, d-na dr. Bălănescu și dr. Ignat), care vor fi prezenți la serviciu”, ne-a mai spus doctorul.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii