Web Analytics

Alte mărturii despre „ingineriile” cu chiriile din blocurile Alprom

de | 14.02.2019 14:06 | Dezvăluiri

# Sunt suspiciuni că un bloc din str. Dobrogeanu Gherea, care figurează printre activele societății, este exploatat la negru

Un chiriaș din blocurile Alprom care, întâmplător, cunoaște și noțiuni solide de contabilitate a explicat pentru Jurnalul de Argeș cum se „evaporă” chiriile pentru locuințe din cele trei blocuri care încă mai aparțin Alprom, începând cu faza avizierului și continuând cu neînregistrarea lor în contul corespondent, „Venituri din chirii”. Chiriașul confirmă, astfel, suspiciunile exprimate în urmă cu două săptămâni de doi acţionari ai ALPROM, care au sesizat că, deși se încasează sume pe locuințele închiriate de fabrica aflată în insolvență, banii nu ajung în vistieria Alprom, dacă ne luăm după rapoartele din Buletinul Procedurilor din Insolvență, în care nu se regăsesc venituri din chirii.

Regula plății chiriilor e „fără acte”

Chiriașul, care a solicitat în mod expres păstrarea anonimatului, dar care poate face în instanţă dovada declaraţiilor sale, locuiește într-unul dintre blocurile ALPROM, în care, spune el, doar în cazuri excepționale plata chiriei se face pe documente eliberate chiriașilor, regula fiind „fără” acte. Ingineria e atât de bine ticluită, încât nici măcar în tabelele afișate la avizierele celor trei imobile nu apare rubrică de chirii. Asta cu toate că însuși administratorul blocurilor Alprom, Florea Popescu, recunoaște că se încasează bani din închirierea locuințelor Alprom (câte 200 de lei pe cameră, potrivit declarațiilor administratorului, care susține că totul ar fi transparent și legal).

„Administratorul trece utilitățile, dar la chirie nu trece nimic”

„Pe strada Dobrogeanu Gherea mai sunt chiriași (n.r. – în blocul ALPROM). Dacă vă duceți și fotografiați avizierul, veți vedea că nu trec chiria separat, dar, adunând activitățile pe linie, suma finală este cu 400, 500 sau 600 mai mare. Diferența aia e chiria, care e inclusă aici. Sunt două categorii de apartamente: unele cumpărate de la Alprom, altele doar închiriate. Or, unde proprietar e Alprom, ar trebui trecută rubrică separat: chirie. Administratorul trece utilitățile, dar la chirie nu trece nimic”, spune chiriaşul, absolvent de studii economice superioare.

Antonel Bunu: „Încasările din chirii nu sunt obiect principal de activitate…”

Neevidenţierea încasării unor chirii la acest nivel se propagă în contabilitate, astfel încât, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, aceşti bani nu sunt evidenţiaţi ca atare. Potrivit administratorului special al Alprom, Cristinel Antonel Bunu, care ne-a pus la dispoziție un document neştampilat privind „Situaţia încasărilor şi plăţilor predate administratorului judiciar în luna decembrie 2018”, încasările din chirii ar figura ca «alte venituri», pe motiv că „încasările din chirii nu sunt obiect principal de activitate, să facă obiectul unui raport, în mod concret”.

Totuși, cei doi acționari care au sesizat problema din BPI și chiriașul amintit contestă aceste explicații

„Ești obligat, prin definiție, să-ți treci veniturile din chirii în anumite conturi. Întrebați un contabil, că sunt trecute în conturi separate… Când sunt trecute la «alte venituri» este fraudă…. Ceea ce fac ei acum este de ani de zile, n-o fac de ieri, de azi. (…) A nu elibera factură şi a încasa chirii pe un contract e ca şi când eludezi statul. Pentru că tu trebuie să plăteşti TVA pe acea factură, trebuie să plăteşti impozitul pe profit/pe cifra de afaceri. Sunt foarte multe lucruri care decurg dintr-o factură fiscală. Ori dacă ei nu facturează, dar primesc banii de la administratorul care încasează chirie, pot să le fiscalizeze sau pot să nu le fiscalizeze, rămâne la latitudinea celor care le încasează. Rămâne la latitudinea lui dacă le trece sau nu prin contabilitate. Dar vă pot spune clar că aceste chirii nu sunt trecute în contabilitate”, a mai declarat redacției Jurnalul de Argeș, același chiriaș care solicită păstrarea anonimatului.
Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole