Web Analytics
scris duminică, 18.08.2019

Una dintre cele mai importante expediții ale lui Zsolt Torok a fost în Himalaya, cu argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa

Zsolt Torok, alpinistul care a cucerit Himalaya, dar a murit pe Negoiu, biruise, în 2018, vârful ucigaş Pumori (7.161m) alături de alți doi alpiniști români: argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa.

Una dintre cele mai importante expediții ale lui Zsolt Torok a fost în Himalaya, cu argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa

În toamna anului trecut, Teofil Vlad anunța pe Facebook că expeditia Viva Pumori şi-a atins principalul obiectiv: „Împreună cu Zsolt Torok şi Romica Popa am urcat pe vârful Pumori 7161m pe o rută nouă. Deschiderea unei rute noi pe un munte aşa de mare părea science-fiction pentru mine acum ceva (…) Deşi inițial Pumori suna bine urcat şi pe ruta normală, care nu este deloc uşoară, ințiativa de a încerca o premieră a venit la momentul potrivit. Aşa cum în 2013 pe Nanga Parbat am ales versantul mai greu şi a fost lozul câştigator, se pare că şi acum aspirațiile înalte ne-au condus acolo sus. Acum, pe drumul spre Kathmandu, încercând să las în urmă frigul şi să îmi dezgheț degetele, mă gândesc la puterea echipei noastre, la cum ne-am fost alaturi, la cum Romică şi Zsolt mi-au suportat slăbiciunile în toate aceste zile de foc.
Traseul „Les voyages de Petit Prince” va rămâne mereu acolo… nu pe Pumori, ci în sufletele noastre”.

În sufletele celor care l-au cunoscut va rămâne și Zsolt Torok.

„Este dureros să pierzi un prieten adevărat. Am sperat, ne-am rugat pentru el, dar moartea a fost mai puternică şi ni l-a smuls dintre noi. A fost un om minunat și va rămâne veșnic în inimile noastre. Îl vom păstra în inimile noastre tot restul vieţii. Dumnezeu să-l ierte şi să-i primească sufletul în grădina sa, să dea putere familiei să treacă peste aceste clipe grele și să le ofere mângâiere în aceste momente dureroase”, a scris pe FB echipa Salvamont ARGEȘ.

Și Salvamont România și-a exprimat durerea: „Crestele muntilor și alpinismul romanesc sunt mai sărace și mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai tarii, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM… În munca noastră, încărcarea psihica este mare în fiecare situație în care intervenim, dar, sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptarea a cruntei realități. Condoleante familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat și apreciat performantele. Ramas bun prieten drag!”

Amintim că, în 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...