Alina Gorghiu, în vizită în Republica Moldova

de | 22.09.2022 14:22 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, se află, în perioada 21-22 septembrie a.c., în Republica Moldova

Gorghiu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Consultările au continuat linia eforturilor întreprinse de România în sprijinul Republicii Moldova și au vizat prioritățile cooperării bilaterale, progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, precum și provocările grave generate de invazia Federației Ruse în Ucraina. În context, cei doi demnitari au condamnat ferm anunțul îngrijorător al președintelui Putin privind decretarea mobilizării parțiale în Rusia, organizarea așa-ziselor referendumuri în zonele ocupate ilegal din Ucraina, precum și amenințarea privind utilizarea armelor nucleare.

Citește și: Alina Gorghiu: „Reducerea risipiei generează facturi mai mici”

De asemenea, Alina Gorghiu a participat la o masă rotundă cu tema „Egalitatea de gen și violența domestică”. Inițiativa a urmărit intensificarea schimbului de cunoștințe, experiență și bune practici între cele două țări, în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu. Președintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea continuării consultărilor cu societatea civilă și importanța menținerii coordonării strânse între cele două țări pentru combaterea violenței domestice și asigurarea egalității de gen. La întrevedere au participat Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Cazacu, director Program Femei, “La Strada Moldova”, Mariana Buruiană, director executiv, Centrul de Drept al Femeilor, Valentina Bodrug-Lungu, președinte Gender-Centru, Veronica Teleucă, coordonator Coaliția Națională „Viață fără violență”.

Citește și: Senatoarea Alina Gorghiu, la deschiderea noului an școlar: ”Fiecare elev, indiferent dacă învaţă la o şcoală din rural sau urban, poate avea şanse egale la educaţie”

Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu studenții de la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu tema „Politica fără tineri nu are viitor”. La eveniment a fost prezent și rectorul Universității, dr. conf. Igor Șarov. Cu acest prilej, președintele interimar al Senatului României a propus organizarea unor stagii de practică pentru studenții basarabeni la Parlamentul României, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe importanța implicării tinerilor în politică, programul de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, dedicat cetățenilor din Republica Moldova, precum și pe alte mijloace de cooperare bilaterală în proiecte dezvoltate în cadrul Programului Președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole