Web Analytics

Alarmă la pediatrie! A rămas un singur medic pe tură la Urgențe

de | 17.05.2017 22:56 | Dezvăluiri

5 adina enescu# Directorul medical Adina Enescu (foto): „E diferență la sporuri între CPU și UPU”
Compartimentul de Primire Urgențe al Spitalului de Pediatrie din Pitești are mari probleme de personal. După ce unul dintre medicii care asigurau activitatea aici a ales să profeseze în mediul privat, continuitatea (24 de ore din 24) se asigură cu eforturi din ce în ce mai mari de către medicii rămași pe CPU, asta în condițiile în care, anterior, dr. Adina Enescu, care profesa în același compartiment, a preluat atribuții de conducere (director medical), context în care mai poate asigura doar activitatea de gardă. Una peste alta, la precedentele concursuri pentru ocuparea unui post de medic, fie nu s-a prezentat nimeni, fie nimeni nu a promovat.

„Nu poți să stai mai mult de 24 de ore, că atât are ziua”

5 viorel enacheCu normă întreagă au mai rămas să asigure continuitatea compartimentului doar medicii Viorel Enache, Eduard Morlova și Giorgiana Soveja. Activităţii acestora se adaugă jumătatea de normă asigurată de medicul care a ales sistemul privat.
„Încercăm să încropim, să asigurăm activitatea compatimentului 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână și să nu ne îmbolnăvim. Nu are sens să ne întrebați dacă și cât stăm peste program… Nu poți să stai niciodată mai mult de 24 de ore, că atât are ziua! Acum sunt mai mulți copii pe care îi vede un medic pentru că, dacă până acum, când eram într-o formulă completă, erau mai mulți doctori aici, cel puțin pe zi, puteam să fim doi medici, acum sunt zile în care există un singur medic și pe zi, și pe noapte. Se crează aglomerație, încărcătura este mai mare…”, explică, pentru Jurnal de Argeș, dr. Viorel Enache.

„Numai când aud că e la copii, dispare tot entuziasmul”

Din păcate, nu mulți sunt cei care vor să profeseze în Compartimentul de Primire Urgențe. Asta explică și fapul că la precedentul concurs pentru ocuparea unui post de medic în acest compartiment, nu s-a prezentat niciun candidat. „Nu este o activitate ușoară, este o activitate cu responsabilitate mare, ca toată zona de urgență, însă când vorbim de pacienți copii, lucrurile sunt un pic mai sensibile, încărcătura emoțională este mai mare”, mai spune dr. Viorel Enache.
„Se știe că, în general, medicii ocolesc serviciul de urgențe pentru că este foarte delicat, mai ales în sectoarele în care se prezintă copii. Aceasta este și una din cauze. Numai când aud că e la copii, dispare tot entuziasmul. Apoi este stresul, pentru că în urgență e destul de solicitant. Și nu în ultimul rând, remunerarea. La Spitalul de Pediatrie, avem Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), în care nu se acordă aceleași sporuri ca o Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Sunt lucruri diferite. UPU are o altă schemă de personal, cu mai mulți specialiști de medicină de urgență, ATI, pe când la CPU există altă categorie de personal încadrată. Și sunt diferențele la sporurile despre care vorbeam, chiar dacă solicitatea este similară. Organizarea CPU sau ATI depinde de gradul unității. Dacă spitalul are gradul 1, 2 sau 3, poate să-și înființeze UPU. Dacă este de grad 4 sau 5, poate avea doar compartiment de primiri urgențe. La noi, la Pediatrie, este de grad 4 și este CPU, deci nu putem face UPU, ca să trecem pe o altă schemă”, explică, pentru Jurnal de Argeș,  Adina Enescu, directorul medical al spitalului.
Vineri, 19 mai, va avea loc un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de la CPU, pentru care s-a înscris un singur candidat. Concursuri urmeză să fie organizate și la celelate compartimente cu deficit de personal, printre care și ATI, iar în paralel, conducerea spitalului caută cel puțin o colaborare cu un specialist în boli infecțioase, segment pe care unitatea nu are acoperire.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii