Web Analytics

Alarmă de gradul zero! Criza vaccinurilor loveşte 1600 de bebeluşi din Argeş

de | 10.10.2012 20:09 | Dezvăluiri

# De 4 luni, medicii de familie nu mai au INFARIX HEXA, iar de 5 luni nu mai sunt aprovizionați cu TETAXIM. Aproximativ 1600 de bebeluși de 2, 4, 6 sau 12 luni care ar trebui vaccinați în fiecare lună în județul Argeș sunt privați de imunizarea garantată prin lege de către statul român și asta deoarece, nici până la această dată, Ministerul Sănătății nu a demarat procedura de licitație pentru vaccinurile necesare.  Dozele de vaccin din cadrul campaniilor de imunizare gratuită a copiilor  ar trebui achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional și distribuite medicilor de familie de către  Direcţia de Sănătate Publică Argeş. În schimb, medicii de familie se plâng că de 4 luni nu mai au INFARIX HEXA, iar de 5 luni nu mai sunt aprovizionați cu TETAXIM, părinții fiind nevoiți să își ia copiii în brațe și să se întoarcă cu ei  acasă nevaccinați. Cei care au posibilități materiale au cumpărat dozele necesare pentru bebelușii lor scoțând bani buni din buzunar pentru că fiecare dintre ele costă între 1,5 și 3 milioane lei vechi, sume care nu sunt la îndemâna oricui.  În acest fel, conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică Argeș, numai pe ultimele trei luni medicii de familie au raportat circa 2400 de vaccinuri restante pentru că doar 30, 40, oricum până într-o sută de copii lunar, au putut beneficia de imunizare pentru că mami sau tati și-au permis să le ofere o șansă în plus la viață.

Unii părinți sunt dispuși să plătească și 3 milioane de lei vechi, însă vaccinurile au dispărut din farmacii

„Nici medicii de familie și nici noi nu avem ce face pentru că nu avem bani în bugetul DSP și nu există nici un mecanism de compensare”, spune coordonatorul programului de vaccinare, Adrian Stoica (foto), medic primar epidemiologie. „Este o crimă ce se întâmplă!“, spune o tânără mămică nevoită să se deplaseze până la Câmpulung, unde a reușit să găsească Infarix, la prețul de 2,9 milioane lei,  după ce a căutat prin toate farmaciile din Pitești. Pentru că vestea cea mai rea este că, de acum, chiar să dorească părinții să plătească oricât pentru obținerea dozelor vitale pentru sănătatea micuților, acestea vor dispărea în curând cu desăvârșire de pe piață pentru că nici furnizorii de medicamente nu au preconizat că această criză a vaccinurilor are să se prelungească până spre finele anului…

Epidemie de rubeolă și rujeolă

Potrivit dr. Stoica, cel mai mare risc este acela al îmbolnăvirii cu rubeolă, rujeolă și oreion, mai ales că la această oră se înregistrează o evoluție epidemiologică și în Argeș, iar neacoperirea cu vaccin din ultimele luni poate să crească incidența. „Pe fondul existenței unui număr mare de copii nevaccinați, această evoluție epidemică va crea o masă critică de persoane fără imunitate” și deci expuse riscului. Din fericire, coordonatorul programului național de imunizare pe județ spune că această situație se va remedia în curînd deoarece dozele necesare pentru vaccinarea împotriva rubeolei și rujeolei au ajuns de două zile. Dar mai sunt și alte boli care pândesc la colț, cum ar fi difteria, tetanosul, meningita, tusea convulsivă și hepatita virală de tip B, care au acum frâu liber să dea iama prin populația vulnerabilă. Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii