Web Analytics

Ajutorul vine de unde nu te aştepţi! Direcţia Sanitar Veterinară va achiziţiona un aparat de testat Covid-19

de | 16.04.2020 13:20 | Dezvăluiri

# Șeful DSV Argeș, Sorin Sorescu (foto), e îngrijorat că medicii veterinari din zona rurală sunt expuși pericolului de a contacta coronavirus
În legătură cu problemele pe care le întâmpină medicii veterinari din Argeș în actuala conjunctură generată de pandemia Covid, am stat de vorbă cu directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu, care ne-a spus: “Sunt acțiuni sanitar veterinare care se fac obligatoriu. Am emis o procedură pe baza unei metodologii primite de la autoritate, în sensul că, atunci când intră într-o exploatație, va semna o declarație în două sensuri. Pe de o parte, proprietarul semnează că este sănătos și nu pune în pericol sănătatea medicului nostru veterinar, pe de altă parte, acceptul proprietarului că primește medicul veterinar în exploatația dânsului. Sunt medici pregătiți cu echipament, păstrează distanța corespunzătoare de un metru și jumătate, în așa fel încât să nu existe riscul nici să contamineze pe cineva, nici să se contamineze el. În comune au venit oameni care erau plecați în străinătate și erau foarte mulți. Acum, exploatațiile se repopulează și atunci riscul de contaminare ar fi foarte mare. Noi facem doar acțiunile strict obligatorii sau cazurile de suspiciune de boală la animale. Suntem la zi cu plata tuturor activităților veterinare care s-au făcut și care au fost facturate. Nu avem probleme, pentru că sunt niște termene și noi, la Argeș, încercăm să le respectăm. Nu sunt medici în județ să nu fi primit banii. Dacă au trimis factura pe data de 11, primesc luna următoare”.

DSV Argeș va specializa un angajat virusolog care să lucreze pe aparatul Real-Time PCR

Pentru depistarea unor boli la animale, de exemplu pesta porcină africană, care a făcut ravagii în județ în ultima perioadă, directorul Sorescu spune că, recent, s-a obținut acreditarea și că analizele de sânge se pot realiza în județ, fără a mai fi trimise la București, ceea ce înseamnă și o scurtare a timpului de aflare a rezultatelor. Mai mult, DSVSA Argeș intenționează să achiziționeze pe fonduri europene un aparat Real-Time PCR ce poate fi utilizat și la determinarea noului coronavirus. Proiectul a fost elaborat încă de anul trecut și are drept scop determinarea pestei porcine africane, dar, dată fiind situația actuală, directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu, a luat hotărârea ca persoana care va lucra pe acest aparat să fie specializată și pentru determinarea COVID-19, așa cum se întâmplă și în alte direcții județene din țară, care deja au astfel de aparate. Mai exact, medicul virusolog care va lucra pe acest aparat va fi trimis la specializare atât la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, cât și la Institutul ,,Matei Balș”. În momentul de față, DSVSA Argeș se află în faza premergătoare achiziției acestui kit, ce are o valoare de 100.000 de euro.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii