Web Analytics

Afaceriştii argeşeni, despre Legea turnătoriei fiscale (II)

de | 10.10.2012 19:52 | Politica si Administratie

# Din ciclul „Guvernanţii propun lucruri trăznite”. „Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state”, declara luna trecută secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Liviu Voinea, care anunța și că va merge în Suedia pentru a studia legislaţia „denunţătorului” din această țară. „În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi”, spunea Voinea atunci. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau despre operaţiunile unor companii. Vorbim de o inițiativă absolut spectaculoasă pentru România, o țară al cărei popor a trăit aproape 60 de ani terorizat de turnătorii la Securitate. Cum cei mai vizați de o astfel de lege ar fi oamenii de afaceri, am încercat să aflăm cum percep reprezentanții mediului economic argeșean o asemenea inițiativă.

Emil Enescu, Hotel Victoria: „E o măsură excesiv de urâtă”

„Nu știu dacă vorbim de moralitate aici, cât mai ales de corectitudine. Nu e corect ca statul să facă așa ceva, mi se pare o măsură excesiv de urâtă. Ar însemna un stres în plus pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni, ar fi ceva, dacă vreți, asemănător cu terorismul. Oricum, mediu propice vor avea din belșug și probabil vor să profite de asta, pentru că oricând se va găsi unul care să te toarne. Poate că odată tot greșești, dar fără intenție. Eu cred că, dacă vor adopta o astfel de lege, va apărea la noi o nouă meserie și prin asta guvernanții vor crea noi locuri de muncă.”

Claudiu Cârciovoianu, Comargros: „O asemenea măsură e discutabilă”

„Subiectul nu e așa ușor de comentat. O asemenea inițiativă ar fi benefică numai dacă prin aceasta s-ar reuși scoaterea la vedere măcar a unei părți din afacerile la negru. Apoi ar trebui să existe garanția că banii astfel fiscalizați ar fi folosiți așa cum trebuie, adică statul să facă ce trebuie cu ei, nu să-i lase să se întoarcă în economia subterană. Există și riscul, dat fiind interesul nostru specific pentru capra vecinului, să apară false denunțuri, ceea ce ar implica anchete inutile și, implicit, bani cheltuiți aiurea cu acestea. Eu cred că evaziunea nu se combate strict cu metode restrictive, ci prin sprijinirea investitorilor români. Trebuie luate măsuri de sprijin care să îl facă pe investitor să nu își mai dorească să facă evaziune, însă noi am ajuns să dăm facilități doar străinilor.”

Gabriela Burnei, farmaciile Mona: „E o mizerie, o măgărie!”

„De acord, dar numai după ce statul va elimina evaziunea fiscală. Statul trebuie să-și facă treaba, nu să ne pună pe noi să ne turnăm unii pe alții. E o mizerie. Când statul va fi corect cu mine, care sunt contribuabil corect și va aduce evaziunea sub control, atunci vorbim și despre așa ceva, altfel e o măgărie turnătoria asta. Cum mă protejează pe mine statul în fața evazioniștilor? Prin turnătorie? Vorbim de Suedia, dar Suedia e un stat social. Noi care am distrus tot, începând cu spitalele și terminând cu învățământul, suntem un stat social ca Suedia? Întâi statul să devină serios și corect! E o mizerie!”

Benone Lazăr, International Lazăr Company: „La mine nu e evaziune”

„Lasă-mă, domnule, cu prostiile astea. Eu nici nu-i bag în seamă, nici nu m-a interesat prostia asta! La mine nu e evaziune! Să caute evaziunea la alții, că la mine nu e și să nu mai vină cu prostii de-astea, că nu-i crede nimeni!”

Cătălin Ene, Macro: „Dacă aduce bani la buget, e bine”

„Orice lucru care aduce bani la buget e binevenit. Orice ban adus, chiar și un leu, e mai mult decât nimic. Eu sunt convins că vor fi foarte mulți care vor turna și că 90% din denunțuri vor fi nereale, dar dacă 10% sunt reale și scoatem 10% din evaziune la lumină, atunci e bine. Că e moral, că e imoral, e greu de spus, dar strict economic vorbind, dacă 1 din 10 spune adevărul, atunci măsura e bună.”

Lucian Fulgeanu, Eurial Invest: „Va genera doar râcă între oameni”

„Sunt convins că în contextul social și economic actual nu-și are niciun rost această inițiativă. Nu va genera decât o pâră generalizată și o râcă generalizată între oameni. Ce să fac, să mă duc să-l torn pe vecin că n-a plătit impozitul la stat sau el să mă toarne pe mine? Nici vorbă! Statul, prin organele lui, să elimine evaziunea, nu să ne pună pe noi să ne pârâm. Nu ne comparăm cu Suedia ca să vorbim de astfel de legi. La noi mai e mult de lucrat, ca să ajungem acolo.”

Florea Tolea, TEF Grup: „Ajungem la capra vecinului”

„Mi se pare o chestiune imorală. Ar însemna că trebuie să-mi dau afară și contabilul. Fiecare avem obligația să ne asigurăm că datoriile către buget sunt plătite în totalitate și la timp și asta e tot. Nu cred că e o metodă fericită pentru că astfel ajungem la capra vecinului. Adică eu sunt corect și plătesc, iar alții se uită peste gard și mă trezesc cu 3, 4 sau 5 plângeri. Dar dacă asta cred guvernanții că e metoda cea mai bună de combătut evaziunea fiscală, n-au decât să o aplice. Oricum, cei de la Fisc știu și acum unde să caute sau nu evaziunea fiscală.”
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii