Web Analytics

Adrian Bughiu: „Cultura, la cum este tratată de CJ Argeș, nu are cum să fie Cenușăreasa instituției”

de | 9.02.2022 12:44 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

„Onor Cultura, cel puțin la cum este tratată de către noi, cei din conducerea Consiliului Județean Argeș, nu are cum să fie Cenușăreasa instituției”, a declarat vicepreședintele Adrian Bughiu în conferința de miercuri, 9 februarie, referindu-se la unele declarații din presă.

„În acest an, bugetul alocat domeniului cultural reprezintă 7 % din bugetul întreg al Consiliului Județean, aproximativ 428 de miliarde de lei vechi, o sumă mai mare decât cea de anul trecut, care a fost undeva la 400 de miliarde”, a continuat Adrian Bughiu. În această sumă sunt incluse și sume care vor fi alocate investiției de la „Teatrul Așchiuță”. „V-am spus, ori de câte ori am avut ocazia, că punem accent pe reabilitarea sediului de la Așchiuță și ne dorim, până la finalul acestui mandat, să se vadă ceva, să demareze proiectul în sine”, a precizat vicepreșdintele.

Acesta a făcut și o comparație cu situația din alte județe. „La cât am căutat în jurul nostru, n-am găsit niciun Consiliu Județean care să aloce sumele pe care le alocăm noi către zona de cultură sau să aibă în subordine un număr atât de mare de instituții culturale. Nu o spunem ca să ne văităm, o spunem ca pe o realitate”, a subliniat Adrian Bughiu.

Citește și Consiliul Județean Argeș trebuie să finanțeze 45 de proiecte

În ședința CJ din această săptămână s-a aprobat contopirea a două unități culturale, Centrul Cultural cu Școala Populară de Artă, adică din 6 instituții din zona culturală, pe care le finanțează Consiliul Județean, vor rămâne 5. Centrul Județean de Cultură și Arte se va numi această nouă instituție și va funcționa din 1 aprilie, în baza OUG 118/2006 privind așezămintele culturale. Toți angajații celor două instituții, care au contract pe perioadă nedeterminată, vor fi preluați de noua instituție.

„Sper să găsim formula corectă să readucem fanfara

„Am văzut că au fost, în presă, o serie întreagă de discuții. Obiectivul principal, încă de la începutul mandatului, ne dorim performanță mai mare de la toată lumea, pe bani mai puțini. Această comasare a fost hotărâtă în unanimitate, și prin votul colegilor de la PNL, PRO România și USR, pentru că formula aceasta, la care am ajuns în final, a fost realizată în urma participării la o serie întreagă de discuții alături de colegi din acele formațiuni. Eu cred că am luat decizia potrivită. Mai mult, ne dorim să multiplicăm și calitatea spectacolelor, dar sper să găsim formula corectă să readucem fanfara. Avem în vedere să redeschidem și acel centru de cercetare și, de asemenea, vor mai fi și alte surprize”, a spus vicepreședintele.

Adrian Bughiu a mai spus că li s-a impus managerilor instituțiilor culturale să crească nivelul veniturilor proprii, și, cu excepția Muzeului Județean Argeș, care este în reabilitare în prezent, toate instituțiile înregistrează creșteri la nivelul alocărilor din partea CJ.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *