Web Analytics

Administraţia din Câmpulung macină în gol problema deşeurilor

de | 29.09.2022 14:06 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

S-a avântat Elena Lasconi încă dinainte de a fi primar de Câmpulung să spună că trebuie eliminate deșeurile rămase pe fosta platformă ARO! A revenit în timpul mandatului, însă fără rezultat. Iar aici nu este vorba de lipsă de preocupare, ci de faptul că rezolvarea problemei ține de altcineva. Adică de alte instituții care orbecăie prin ceața produsă de legislația incoerentă, permițând menținerea pericolului reprezentat de substanțele periculoase aduse la Câmpulung în 2010.

În cursul anului 2021, imediat după preluarea mandatului, Elena Lasconi a trimis solicitări și a discutat cu majoritatea celor care au adus deșeuri pe fosta platformă ARO, acum proprietatea Landmark Management. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Câmpulung, au existat și discuții în cadrul unei videoconferințe cu generatorii de deșeuri, dar și cu reprezentanții firmei Global Eco Center și cu cei de la Mediu. Evident că subiectul l-a reprezentat găsirea soluției de eliminare a deșeurilor din municipiu. S-a revenit în anul următor, problema fiind pusă inclusiv în atenția Direcției Naționale Anticorupție. Iar în ianuarie 2022, o ședință la Prefectură aduce o concluzie care amprentează de mult problema. Nu se poate face nimic! Decât să fie pusă în aplicare hotărârea judecătorească prin care s-a dispus evacuarea substanțelor periculoase. Veșnica pasare a problemei către altcineva, în condițiile în care există agenție de mediu, gardă de mediu, minister al mediului și Prefectură, o instituție care reprezintă în județ puterea executivă a României, Guvernul.

Citește și Punct final în cazul incendiului la depozitul de deşeuri de la Câmpulung / Vasile Tofan a fost condamnat, dar a scăpat de închisoare

Peste un milion și jumătate de kg de deșeuri zac la Câmpulung

La un ultim control efectuat de Garda de Mediu la depozitul din Câmpulung s-a constatat că acolo mai sunt 1.574,64 tone de deșeuri. Cam jumătate față de cantitatea rămasă după incendiul din 2013, însă destul de mult pentru a favoriza producerea unui incident periculos. Iar cei de la Mediu se laudă cu 15 controale efectuate de-a lungul timpul la depozitul de deșeuri. Controale în urma cărora au rămas doar constatările că firma Global Eco Center nu-și îndeplinește obligațiile, plus câteva amenzi. Amenzi care acum fac ca garda de mediu să devină creditor al unei firme aflată în insolvență. Pentru că Global Eco Center se află în insolvență și se declară în incapacitate de a interveni în sensul eliminării deșeurilor.
Toate demersurile întreprinse au rămas fără ecou! Este concluzia amară a primăriței Câmpulungului, care a contactat și Greenpeace în vederea găsirii unui aliat care să pună presiune pe cei ce ar putea rezolva problema.

Citește și Patronul cu deşeurile de la ARO are de plată două milioane lei către Mediu

Hotărâre nepusă în executare

Pentru tot ceea ce s-a întâmplat pe fosta platformă ARO, Global Eco Center și administratorul Vasile Tofan au fost condamnați. Firma a fost amendată penal cu 600.000 de lei, iar Tofan a primit trei ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată sub supraveghere. În plus, vinovații trebuie să plătească două milioane de lei daune către Ministerul Mediului (Agenția pentru Protecția Mediului). Iar instanța a dispus și evacuarea deșeurilor. În ciuda faptului că există o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, nu s-a ajuns la rezultatul impus. Iar Prefectura doar constată, după cum s-a întâmplat recent, când prefectul Radu Perianu a primit o informare a unui control efectuat de Garda de Mediu. Iar când a fost informat de rezultatul unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții a avut reacție!
Cătălin I. BUTOIU

Citește și Fostul primar Ţâroiu a fost trimis la muncă la ADP, la strângerea gunoiului din Câmpulung

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *