Web Analytics

Punct final în cazul incendiului la depozitul de deşeuri de la Câmpulung / Vasile Tofan a fost condamnat, dar a scăpat de închisoare

de | 13.05.2021 16:05 | Actualitate, Dezvăluiri

Înainte de Paște a ajuns la final procesul declanșat de anchetatori în urma producerii incendiului de la depozitul de deșeuri de pe fosta platformă ARO. Un caz și o cauză analizate timp de aproape opt ani, de la instalarea firmei Global Eco Center pe fosta platformă ARO trecând mai mult de un deceniu. Instanța de apel a menținut, în parte, cele decise pe fond, dar a modificat prevederile hotărârii privitoare la condamnarea lui Vasile Tofan, executarea pedepsei acestuia fiind suspendată.

În primă instanță, procesul pentru cele întâmplate la depozitul de la Câmpulung s-a derulat la Judecătoria Curtea de Argeș, fiind strămutat de la instanța din Câmpulung în anul 2017. Capul de acuzare pentru Vasile Tofan și firmă a fost constituit de comiterea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

În octombrie 2020 s-a dat sentința prin care Tofan a primit trei ani de închisoare, iar Global Eco Center a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei-amendă, stabilită de instanţă la 2.500 lei. Condamnărilor li s-au adăugat obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 3.000 de lei și la achitarea onorariilor sau diferențelor de onorarii către experții judiciari, în valoare de 3.275 de lei. În plus, instanța de judecată a dispus și restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate deşeurile periculoase depozitate la punctul de lucru din municipiul Câmpulung, strada Traian nr. 223, „Parcul Industrial Câmpulung Park”, judeţul Argeş.

A doua zi după condamnare, Tofan și firma au făcut apel. Cel al lui Tofan a fost admis, cel al societății, nu. Sentința primei instanțe a fost desființată parțial, iar Curtea de Apel a rejudecat cazul. Condamnarea de trei ani a lui Vasile Tofan a fost menținută, însă executarea acesteia a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de trei ani. Va fi o perioadă în care Tofan trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Consiliului Local Iași, în localitatea din Moldova figurând cu domiciliul.
Pe de altă parte, Curtea de Apel a menținut condamnarea firmei Global Eco Center la amendă penală, dar și obligația eliminării deșeurilor de pe fosta platformă industrială din Câmpulung.

Au scăpat de pedeapsă în cazul deșeurilor de la Glina

Tofan și firma au mai fost acuzați de săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, substanţe pe care le-a transportat de la Câmpulung la depozitul de la Glina. Au fost trimiși în judecată în anul 2016, în baza unui rechizitoriu al procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În primă instanță, la Judecătoria Câmpulung au intervenit condamnări, dar Curtea de Apel Pitești a fost nevoită să schimbe încadrarea juridică, după ce fapta a fost incriminată în baza unei noi legi, o lege favorabilă celor acuzați. Practic, deznodământul a fost dezincriminarea faptelor săvârșite de inculpați, în condițiile în care a intervenit prescrierea, iar Tofan și Global Eco Center au scăpat!

Tone de deșeuri, aproape de locuințe și râu

Global Eco Center se află în insolvență încă din anul 2014, procedura fiind derulată sub autoritatea Tribunalului Iași. Firma a ajuns în Câmpulung la finalul lui 2009, iar în anul următor a început să dezvolte un punct de lucru constând într-un depozit de deșeuri periculoase și nepericuloase care trebuie să fie dezafectate. Tofan a închiriat atunci de la proprietarul fostei platforme ARO, Landmark Management, hale întinse pe aproape un hectar, dar și un bazin betonat cu o capacitate de stocare de 580 mc. În acea locație anunțată a fi un viitor parc industrial a început aventura toxică a firmei din Iași, modul de derulare a activității fiind spectaculos încă din primii ani, în condițiile în care rapid au intervenit două amenzi de un miliard din partea Gărzii de Mediu. Amenzi contestate, însă pericolul pândea, în condițiile în care, potrivit autorizației de mediu emise în 5 mai 2010, societatea Global Eco Center era abilitată, printre altele, să lucreze, la punctul de lucru Câmpulung, cu soluţii şi şlamuri cu conţinut de cianuri. Cianuri care în octombrie 2013 au intrat în incendiul care a dus la deschiderea cercetării penale care s-a finalizat cu trimiterea în judecată.
Și acum se află deșeuri pe fosta platformă industrială. Deșeuri periculoase, depozitate la circa 50 de metri de locuințe și la 200 de metri de Râul Târgului.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Se complică situaţia lui Vasile Tofan. În procesul deşeurilor de la ARO s-a schimbat încadrarea juridică

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii