Web Analytics

Adaosuri triple şi cvadruple la asfaltul cumpărat de Consiliul Judeţean de la firmele private

de | 21.09.2016 20:26 | Politica si Administratie

# Nepunerea în funcțiune a stației de asfalt a generat  numai pe acest segment de achiziții o pagubă de 225.000 de euro

După cum vă prezentam într-o ediţie anterioară, nepunerea în funcţiune la timp a staţiei de asfalt a Consiliului Judeţean a băgat în buzunarul asfaltatorilor privaţi circa 37 de miliarde lei vechi. Timp de un an şi jumătate, agregatul a zăcut pe câmpul de la Căteasca, fără avize şi neconectat la curent, deşi fonduri pentru încheierea unui contract cu operatorul de distribuţie a energiei electrice existau. Recent, Consiliul Judeţean a fixat tarifele practicate pentru vânzarea către terţi a mixturilor asfaltice produse la Căteasca, dar şi costurile de producţie ale asfaltului. Iar de aici am putut calcula diferenţele dintre preţul mixturilor asfaltice fabricate de Regia de Drumuri şi cel al asfaltului cumpărat de la privaţi. A rezultat o pagubă de peste 10 miliarde lei vechi, adică circa 225.000 de euro.
De curând, consilierii judeţeni au aprobat tarifele practicate de RAJD pentru vânzarea către terţi a mixturilor asfaltice fabricate la Căteasca. Astfel, pentru o tonă de beton asfaltic cu pietriş concasat (BAPC 16) preţul de producţie este de 128 lei, în timp ce costurile de producţie ale unei tone de beton asfaltic deschis cu pietriş sortat (BADPS 25) au fost fixate la 117 lei. Ce adaosuri comerciale a plătit Regia de Drumuri pentru cele 16.795 tone de mixtură asfaltică cumpărate în ultimul an şi jumătate de la asfaltatorii privaţi? Peste 10 miliarde lei vechi, adică circa 225.000 de euro. Vă reamintim că patru societăţi private – SC Selca SA, SC Amfora Plus Trans, SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL şi Comesad Drumuri SRL – au primit de la Regia Judeţeană de Drumuri contracte în valoare de 37 de miliarde lei vechi. Diferenţa de preţ între asfaltul cumpărat de la aceste firme şi cel fabricat la Căteasca este însă una astronomică.

Amfora, adaos comercial de 4 miliarde lei vechi la asfaltul de pe un drum comunal

Anul trecut, pentru modernizarea drumului judeţean 702 Leordeni – Glâmbocata, RAJD a cumpărat 1.748 tone asfalt de la Amfora Plus Trans, societate al cărei patron este George Hoţu, cercetat în prezent pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi executare de activităţi miniere fără licenţă sau permis de exploatare. Potrivit calculelor noastre, preţul unei tone de asfalt ar fi fost de aproximativ 232 lei. De unde rezultă un ados comercial de 104 lei/tonă şi 181.792 lei pentru întreaga cantitate de asfalt furnizată.
Tot de la societatea lui George Hoţu au fost achiziţionate şi 5.739 tone covor bituminos pentru asfaltarea drumului comunal 133 Slobozia – Purcăreni. Amfora a vândut tona de asfalt la preţul de 198 lei, rezultând astfel un adaos comercial de circa 70 lei/tonă. La întreaga cantitate de asfalt vândută Regiei de Drumuri profitul a fost de 401.730 lei.
Pentru modernizarea DJ 703 A Poiana Lacului – Cerbu, RAJD a mai cumpărat de la Amfora Plus Trans încă 2.071 tone de asfalt. Preţul per tonă a fost de 182 lei, diferenţa dintre costurile asfaltului fabricat de Regie şi cel vândut de firma lui George Hoţu fiind de 54 lei. Adaosul comercial pentru întreaga cantitate s-a ridicat la suma de 111.834 lei.

SC Selca, profit din adaos de 118.000 lei

Şi firma Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL a furnizat 778 tone asfalt pentru modernizarea drumului Poiana Lacului – Cerbu. Preţul unei tone a fost 166 lei, iar diferenţa faţă de costurile asfaltului fabricat la Căteasca este de aproximativ 38 lei. De unde rezultă un adaos comercial total de 29.564 lei.
Pentru asfaltarea aceluiaşi drum, Regia de Drumuri a mai luat şi de la Selca SA  2.000 tone de mixtură asfaltică. O tonă a costat circa 187 lei, adaosul comercial fiind de 59 lei. Profitul total al societăţii a fost de 118.000 lei.
Tot de la Selca au mai fost achiziţionate 1.106 tone asfalt, pentru modernizarea drumului comunal 15 A Bughea de Sus – Bughiţa. O tonă de asfalt a costat aproximativ 199 lei, diferenţa între preţul practicat de societate şi costurile de producţie ale Regiei de Drumuri fiind de 71 lei. Adaosul comercial pentru întreaga cantitate furnizată a fost de 78.526 lei.
Printre firmele care au încheiat contracte cu RAJD se numără şi Comesad Drumuri SRL. Totuşi, firma în cauză nu a mai furnizat Regiei niciun gram de asfalt din cele 2.000 de tone contractate pentru lucrări de reparaţii la drumurile judeţene. O tonă de asfalt costa în jur de 175 lei, iar diferenţa de preţ se cifra la 47 lei/tonă. La întreaga cantitate de 2.000 tone adaosul comercial ar fi fost de 94.000 lei.

Tarifele fixate de Consiliul Judeţean pentru asfaltul de la Căteasca

Aşa cum vă spuneam, Consiliul Judeţean Argeş a fixat recent preţurile de vânzare către terţi ale mixturilor asfaltice fabricate la Căteasca. O tonă de beton asfaltic cu pietriş concasat (BAPC 16) se vinde cu 190 lei, fără TVA, deşi costurile de producţie sunt de 128 lei/tonă. Preţul de vânzare al unei tone de beton asfaltic deschis cu pietriş sortat (BADPS 25) a fost fixat la 175 lei, fără TVA, costurile de producţie fiind de 117 lei. Portivit informaţiilor furnizate de Regia Judeţeană de Drumuri, adaosul comercial este de 30% per tonă, iar cheltuielile indirecte – care conţin şi cota de amortizare a staţiei – de 15% per tonă.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii