Web Analytics

Acum nu mai e doar o psihoză, e chiar realitate! Depozit de deşeuri, la nici 20 m de Parcul Lunca Argeşului

de | 23.07.2014 18:16 | Dezvăluiri

Psihoza depozitelor de deșeuri periculoase terorizează județul, după scandalul cianurilor de pe platforma Aro Câmpulung și cel al depozitului de azbest de la Rătești.  Conform unor sesizări venite pe adresa redacției, am descoperit un alt depozit de deșeuri, dacă vă vine să credeți, la nici 20 m de mult lăudatul proiect prin care Parcul Lunca Argeșului a fost amenajat pe bani europeni. Cetățenii care ne-au seseizat susțin că în această locație, pe strada Diguri, de obicei la orele serii, angajații firmei dau foc la deșeuri, iar mirosul de azbest și fumul fac aerul irespirabil. Mai mult decât atât, în aceleași sesizări se menționează că în curtea respectivă se află și rezervoare de sodă caustică, substanță deosebit de periculoasă, de natură a polua foarte grav apele și solul.

A fost sesizată și Garda de Mediu, instituție care a trecut imediat la controale. Până la ora actuală, instituția de mediu ne-a confirmat că sunt cel puțin două controale, însă s-a abținut să ofere un punct de vedere înainte de finalizarea acestora. Din investigațiile noastre, am aflat că acest depozit amplasat în proximitatea Parcului Lunca Argeșul este deținut de firma Total Racolav Carton Plast, care are ca obiect de activitate colectarea, depozitarea și reciclarea deșeurilor periculoase și nepericuloase. Firma este deținută de Constantin Trufășilă, un fost polițist,  care își are sediul pe strada Depozitelor din Pitești, lângă stația de betoane Holcim.

Aici, pe strada Diguri (varianta de ocolire a podului de peste Argeș) se află, de fapt, un punct de lucru al societății deținute de fostul polițist Trufășilă. Ce e și mai interesant, această firm[, autorizată să-și desfășoare activitatea cu deșeuri periculoase și nepericuloase, are atât autorizație de mediu (dată în 2011 de fosta directoare PDL, Sorina Marin), dar și autorizație de la Primăria Pitești pentru construcția  unei hale de sortare, compactare și reciclare deșeuri. Și totul pe strada Diguri, repetăm, la nici 20 m de o zonă de agrement în care municipalitatea piteșteană a investit milioane de euro.

Valentin Dincă, reprezentantul depozitului de deșeuri: „Depozităm numai materiale lemnoase și mase plastice”

Și pentru că în curtea respectivului depozit am observat, vineri 18 iulie,  prezența mai multor TIR-uri, am mers și am vorbit cu unul dintre reprezentanții firmei SC Total Racolav Carton Plast, Valentin Dincă (foto stânga): „Da dle, am avut niște controale de la Garda de Mediu pentru niște sesizări nefondate. Dacă dvs vedeți ceva în neregulă, puteți să-mi spuneți! Noi depozităm aici numai materiale lemnoase și mase plastice. Toate acestea, într-o săptămână nu vor mai exista aici pentru că, așa cum vedeți, sunt încărcate în camioane care vor merge către China. În legătură cu reclamația că noaptea am da foc la nu știu ce materiale periculoase, pot să vă spun că este total fals. Vedeți dvs vreo urmă de astfel de focuri? Cred că cei care au făcut sesizările s-au înșelat pentru că, da, colegii mei care păzesc depozitul pe timp de noapte au mai făcut câte un grătar. Ce e rău în asta? Noi, deși avem autorizație pentru depozitarea de materiale periculoase și nepericuloase, aici nu am depozitat decât lemn și mase plastice. Nu e posibil să se creadă că niște bazine de apă dezafectate sunt rezervoare de sodă caustică! Vedeți și dvs despre ce este vorba! Nici nu l-aș numi depozit, pentru că, așa cum vedeți, aici este un teren împrejmuit în care se află niște lemne și mase plastice, care, repet, vor merge către China. În această incintă, însă, va fi construită o hală pentru sortare, compactare și reciclare deșeuri, un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, obținut pe fonduri europene. Deci, vă dați seama, că totul va fi conform standardelor europene!”.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii